Tarım Kredi Kooperatifleri Trabzon Bölge Müdürlüğü, altı ay önce altı il Arı Yetiştiricileri Birliğine yazdığı bir mektupla önerdiği "uygun maliyetlerle şeker tedariki" projesini uygulamaya koyduğunu açıkladı.

Tarım Kredi Kooperatifleri Trabzon Bölge Müdürü Süleyman Kurt, yaptığı açıklamada, Doğu Karadeniz Bölgesinde arıcılığın çok önemli bir yer tuttuğuna, arıcılık yapan yetiştiricilerin münferit hareket etmelerinden dolayı çok yüksek maliyetlerle üretim yapmaya çalıştıklarına işaret ederek, çiftçi temsilcileri olan Kooperatifler ile Birliklerin ortak akılla güçlerini birleştirmelerinin önemine dikkat çekti.

Kurt, “Bizler reel sektör olan tarım sektöründe faaliyet gösteren kurum ve kişiler olarak her şeyden önce şuna inanıyoruz ki; ‘üretmeye mecburuz!’ bu sorumluluğumuzun bilincinde olarak kurum olarak sahip olduğumuz imkanları en cazip şekilde üreticilerimize sunmaya çalışıyoruz. Bölgemizde, bizim faaliyet gösterdiğimiz Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Gümüşhane ve Bayburt İllerimizde çok ciddi ölçekte arıcılık yapılmaktadır. Ancak arıcılarımız çoğunlukla münferit hareket etmelerinden dolayı üretim verimliliğinde arzu edilen seviyeler hiç bir zaman yakalanamamıştır. Bunun en büyük sebebi güçlerin birleştirilememesidir. Kooperatiflerimiz, Birliklerimiz ise münferit güçlerin birleştirilmiş halidir” dedi.

Tarım Kredi Kooperatifleri olarak devletin sağladığı indirimli kredileri ayni ve nakdi olarak ortağımız üreticilerimize ulaştırmaya çalıştırdıklarını belirterek, “2014 yılı ilkbahar aylarında arıcımıza bahar beslemesi için çuvalı 123 TL’den toz şeker verdik, arıcımız bu kredisini Eylül Ayı Sonunda Kooperatifine yaklaşık 129 TL olarak geri ödedi. Bu tarihte şekerin fiyatı ise toptanda 145 TL, perakende ise 165 TL olmuştu. 2015 yılı ilkbahar beslemesi için şimdiden arıcılarımıza cazip fiyat ve vadelerle şekerini çuvalı 142 TL’den peşin fiyattan verdiğimizi ilan ediyoruz. Şu an şeker fabrikalarının kampanya döneminde olduğumuz için bu fiyatlardan şeker ihtiyaçlarını karşılamalarını tavsiye ediyoruz. Kooperatiflerimiz bu fiyat üzerinden isteyen üreticilerimize altı ay isteyen üreticilerimize ise bir yıl vadeli indirimli kredili olarak kullandırabileceklerdir” diye konuştu.