‘Tebriz Kültür Haftası’ etkinlikleri Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi’nde düzenlenen gece ile sona erdi.

14-16 Ekim tarihleri arasında İran’ın bir Azeri şehri olan Tebriz’in çok yönlü tanıtımının yapıldığı etkinliklerin kapanış törenine Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, İran İslam Cumhuriyeti Trabzon Başkonsolosu Meşhud Nohasi’nin yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

Etkinliklerin son akşamında sadece İran şiir dünyasının değil, Türk dünyasının özellikle de Azeri şiirinin en büyük şairi olan Muhammed Hüseyin Şehriyar anlatıldı. 1906’da Tebriz’de doğan Şehriyar’ı arkadaşı olan İran’ın Tacikistan eski büyükelçisi araştırmacı-yazar Prof. Dr.Ali Asgar Şiirdust anlattı ve şiirlerinden örnekler sundu. Şehriyar’ın şiirlerinden müziğe aktarılan eserlerinin yer aldığı konseri Dalga Aşık ve Muğam müzik grupları birlikte gerçekleştirdi.

Etkinlikte konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Trabzon ile Tebriz’in birçok ortak yönünün bulunduğuna dikkat çekerek her iki şehrin tarih, kültür, sanat ve ticaret şehri olduğuna vurgu yaptı. Başkan Gümrükçüoğlu, “Trabzon Belediyesi olarak İran İslam Cumhuriyeti ile İran Azerbaycan’ı ile dost ve kardeş birlikteliği evvelden beri sürdürmektedir. İran İslam Cumhuriyeti’nden bizim kardeş şehirlerimiz var. Zencan, Reşt ve Urumiye ile kardeş şehiriz. Tebrizi’i ziyaret ettim. Tebriz gerçekten tarih, kültür, sanat şehri. Tebriz aynı zamanda ticaret ve sanayi şehri. Aslında Trabzon ve Tebriz çok yönden birbirine benziyor. Trabzon da Tebriz gibi bir ticaret ve sanayi kavşağının şehri. İki ilde tarihi şehir. Sanat, kültür, edebiyat yönünden de birbirlerine çok benziyor. Bu etkinliklerle birlikte Tebriz’in tarihini, kültürünü, sanatını taşımış olan sanatçılarımıza ve emeği geçenlere bu şehrin şükranlarını ifade ediyorum” şeklinde konuştu.

Tebriz Kültür Haftası etkinliği plaketlerin verilmesinden sonra katılımcıların büyük beğeni ile izlediği konserin ardından sona erdi.