Trabzon Valisi Abdil Celil Öz Polonya Büyükelçisi Mieczyslaw Cieniuch’ı makamında kabul etti.

Valilik şeref defterinin imzalanmasının ardından Vali Abdil Celil Öz, yaptığı açıklamada iki ülke arasındaki ilişkilerin artırılmasından yana olduklarını söyledi.

Polonya ile Türkiye Cumhuriyeti arasında diplomatik ilişkilerin ilk olarak Lozan Antlaşması ile beraber başladığını belirten Vali Öz ,”İlişkilerimiz İkinci Dünya Savaşı sorasında geçen Varşova Paktı- Nato soğuk savaş döneminin sonrasında tekrar Polonyanın Avrupa Birliği üyeliği süreci ile tekrar gelişiyor. Son yıllarda 5,5 milyar doları bulan ihracaatımız , 400 bin civarında. Ülkemize gelen Polonyalı turist, iki ülke arasındaki karşılıklı yatırımlar ve işbirlikleri ile ekonomi,turizm ve kültürel alanıda önemli ilişkilerimiz var. Bundan dolayı iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesini önemsiyoruz. Bu kapsamda Trabzon’da açılması düşünülen fahri konsolosluk ilişkilerin daha da iyiye gitmesini sağlayacaktır. ”şeklinde konuştu.

Türkiye İle Polonya arasında 600 yıllık bir diplomatik geçmişin olduğunu vurgulayan Polonya Büyükelçisi Mieczyslaw Cieniuch ise”Türk Osmanlı Lehistan ilişkileri 1414 yılında Bursa’ya Polonya büyükelçisinin atanmasıyla başladı. Bundan dolayı 2014 yılını iki ülke arasında ilişkilerin 600. Yılı olarak kutluyoruz. Bu ziyaretlerimiz iki ülke arasında turizm, ticaret ve kültürel ilişkilerin gelişmesini sağlayacaktır. Bu yıl ticaret hacminin 6milyar doları gerçekleştireceğine inanıyorum. Türkiye ile Polonya ilişkileri dolayısıyla Trabzon ve Polonya’nın şehirleri arasında ilşkilerin geliştirilmesini istiyoruz. Trabzon’da vize başvuru işlemlerini yürütecek acentanın bugün açılışını gerçekleştireceğiz. Bundan sonraki süreçte ilişkilerin geliştilmesini ve Bu bölgede fahri konsolosluk açmak için çalışmalar yürütüyoruz”dedi.

Konuşmaların ardından Vali Abdil Celil Öz , günün anısına Polonya Büyükelçisi Mieczyslaw Cieniuch’ e gümüş telkari kahve fincanı hediye etti.