Trabzon Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME), yılbaşından itibaren otobüsler ve dolmuşlara yapılması planlanan zammın durdurulmasına karar verdi.

Trabzon Şoförler ve Otomobilciler Odası, yükselen akaryakıt fiyatları nedeniyle taşımacılık ücretlerine zam yapılması için Ağustos ayında Trabzon Esnaf ve Sanatkârlar Odası’na (TESOB) başvuruda bulunmuş, bu talebi haklı gören TESOB da UKOME’ye müracaat ederek zam talebini iletmişti. Trabzon Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) Kasım ayında gerçekleştirdiği toplantıda, özel halk otobüsleri ve belediye otobüslerinin taşımacılık fiyatlarının yeniden belirlenmesine, şehir içi dolmuş ücretlerinin 1,75 TL’den 2 TL’ye yükseltilmesine, bu zammın 1 Ocak 2015’ten itibaren uygulanmasına karar vermişti.

UKOME’nin zam talebini uygun gördüğü Kasım ayındaki toplantının ardından akaryakıt fiyatlarının sürekli gerilemesi üzerine yeniden durum değerlendirmesi yapıldı. Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nde bugün gerçekleştirilen UKOME toplantısında; taşımacılıkta ana gider olan motorin fiyatlarındaki düşüş nedeniyle, Ağustos ayındaki talebe istinaden Kasım ayında alınan UKOME kararı konusunda taraflarla yapılan görüşmeler neticesinde zammın durdurulmasına karar verildi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, taraflarla görüşerek zammın iptal edildiğini söyledi. Gümrükçüoğlu “Şehir içi dolmuş ücretlerine son olarak Ocak 2013’te zam yapılmıştı. O tarihte motorinin litre fiyatı 4,18 TL idi. 2014 yılı içinde akaryakıtın litre fiyatı 4,45 TL’ye kara çıktı. Bu nedenle UKOME, talep üzerine Ocak 2015’ten itibaren geçerli olmak üzere zam kararı aldı. Ancak UKOME’nin zam kararı aldığı tarihten buyana petrol fiyatlarında yaşanan düşüşe istinaden motorinin litre fiyatlarında da önemli bir gerileme yaşandı. Şehir içi dolmuş ücretlerinin 1,75 TL’ye yükseltildiği Ocak 2013’te 4,18 TL olan akaryakıt litre fiyatı 3,80 TL’ye kadar geriledi. Söz konusu iki yıl içinde diğer giderlerde enflasyon oranında artış olduğunu göz önüne aldığımızda, taşımacılıkta ana gider olan akaryakıt fiyatlarındaki yüzde 9,1’lik düşüş nedeniyle taraflarla görüşerek 1 Ocak’tan itibaren yürürlüğe girecek olan zammın iptaline, mevcut dolmuş ve otobüs ücretlerinin muhafaza edilmesine karar verdik. Vatandaş ve esnaf mağduriyetine yol açmayacak şekilde, diğer taşımacılık giderleri ve TEFE-ÜFE oranlarına göre zaman içinde durum değerlendirmesi yapılacaktır. Bu konuda halkımızla birlikte hizmeti gaye edinen özel halk otobüsü işletmelerine, şoförleri Odası başkanı ve tüm şoför esnaflarına anlayışı ve mutabakatı için teşekkür ederiz” dedi.