Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Tunceli temsilciliği tarafından TMMOB Yasası’nda da değişiklikler içeren 3194 sayılı İmar Kanunu İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’na ilişkin basın toplantısı düzenlendi.

TMMOB Tunceli temsilciliğinde düzenlenen ve Mimarlar, Makine, Ziraat, Maden, İnşaat, Şehir Plancıları odaları temsilcilerinin katıldığı toplantıda konuşan TMMOB Tunceli il temsilci İbrahim Demir, torba yasa tasarısı ile kamusal alanlara el koyma ve rant süreçlerinin önündeki son engellerin de kaldırılacağını söyledi. Odalar olarak Türkiye’nin kentsel ve doğal değerlerinin talanına ve meslek örgütlerinin etkisizleşmesine karşı mücadele edeceklerini ifade eden TMMOB Tunceli Temsilcisi İbrahim Demir, "Ülkemizde iş cinayetlerinin ve yolsuzlukların üzerine toprak atılırken, bu canların hesabını soran ve rant dağıtımına karşı toplumsal faydanın peşinde koşan TMMOB ve bağlı odaları iktidar tarafından yok edilmek istenmektedir. Önce mali denetim tehdidiyle, sonra miting meydanlarında hedef gösterilerek, ardından yetkilerini kısıtlayıp bu özerk ve demokratik işleyişe sahip kurumlar üzerinde vesayet oluşturmaya çalışan iktidar hala istediğine ulaşamamış ve bundan sonra da ulaşamayacaktır. Bugün Torba Yasa içerisinde gündeme getirilen düzenleme; TMMOB’nin örgütlülüğünü dağıtarak, parçalanmış bir yapıyla ülkemizin mühendis ve mimarlarının toplumdan yana gür sesini kesmek istemektedir. Ülke genelinde hükümetlerin, kent ve kır ölçeğinde yerel yönetimlerin hatalı uygulamalarına, halkın çıkarlarını gözetmeyen faaliyetlerine dair bilimsel-teknik bilgiyi kamuoyu ile buluşturan ve sorunlara çözüm üretmeye çalışan TMMOB ve Odalarımız etkisizleştirilmeye çalışılmaktadır" dedi.

Torba yasayla birlikte meydana gelecek değişiklikler hakkında da bilgi veren Demir, "Yeni değişikliklerle; mühendislik, mimarlık, şehir planlama hizmetleri ve ilgili meslek örgütlerinin, böl-parçala-küçült-etkisizleştir-yönet yaklaşımıyla demokratik ve merkezi yapılardan rekabetçi yerel yapılara dönüştürülmesi, siyasi iktidarın yönetimine, bakanlıklara bağlanması amaçlanmaktadır. Kısaca odaların bağımsızlığı ortadan kaldırılmak istenmektedir. Ancak bilinmelidir ki mühendis, mimar, şehir plancıları ve meslek örgütleri, ülke, kamu, halk, meslek, meslektaş yararı bütünlüğündeki mücadelesini sürdürecek, odalarımız ve birliğimiz TMMOB, 1970’lerden bugünlere dek oluşturduğu demokratik mevzileri koruyacaktır. Toplumsal muhalefet güçleriyle birlikte eşit, özgür, demokratik, halkının refah, kardeşlik ve barış içinde yaşadığı, gericiliğin dogmatizminin alt edildiği, bilim ve tekniğin aydınlatıcılığındaki yeni bir Türkiye mücadelesini kararlılıkla sürdürecektir” diye konuştu.