Her toplumu var eden öğelerin arasında kültür önemli bir yer tutmaktadır. Kültür özellikle yaşanılan toprakların özünü yansıtmak gibi önemli bir göreve sahiptir. Geçmişten bugüne değin aynı toprakları paylaşan insanları birbirine bağlayan görünmez bir bağdır adeta. Kültür bir yaşam biçimidir. İnsanlar, atalarından gelen kültür mirası olan gelenek ve örfleri bugünkü hayatlarına yön verip şekillendiren bir kılavuzu gibi görmüştür.

Kültür birçok konuyu kapsayabilecek zenginliğe sahip bir öğedir. Bugün bu kültür öğelerinden sofra adabı ve kültürünün önemi ve özellikleri üzerinde durmaya çalışacağız. Yemek insanlığın var oluşundan bu yana yaşamsal zorunluluk olarak sürdürülmüş bir olgudur. Tarih yolculuğunda tüm gelişim ve değişimler arasında yemek kültürü de yerini alarak gelişmiş ve özellikler kazanarak kendini yenilemiştir. Önceleri temel ihtiyaç olarak görülen yemek sonraları bir topluluğun özelliklerini, seçimlerini yansıtan bir kültür öğesi halini almıştır. Her toplum kendine has özellikler taşıyan bir mutfak oluşturmaya başlamış ve bu nesillerce aktarılarak yaşatılmaya çalışılmıştır. Tüm dünya da yemek kültürü önemli bir yer tutmak da ve o ülkenin tarihini yansıtan, o bölge ile özdeşleşmiş sayılan bir durum halini almıştır.

Türkiye tarih yönünden çok zengin kültürel özellikler taşımaktadır. Ülkemiz toprakları birçok medeniyete ev sahipliği yaparak kültür mozaiği sergilemektedir. Özellikle mutfak kültürümüz gerek lezzetleri ile gerek sunum ve değişik usulleri ile dünya mutfağında önemli bir yere sahiptir. Türk Mutfağı Osmanlı Mutfağının önemli bir mirasçısıdır. Osmanlı mutfağı uzun dönem hakimiyet süren bir devletin kültürü yansıtan bir mutfak olması ile her zaman gündemde kalmıştır. Kendine has lezzetleri, sunumları, pişirme tarzları ile Osmanlı Mutfağı tarihe adını yazdırmış bir mutfaktır. Türk Mutfağı Osmanlı Mutfağının özelliklerini taşımakla birlikte yörelere göre de özel lezzetleri barındırmaktadır. Her bölgenin kendine has geleneksel yemekleri mevcuttur.

Türk Mutfağını bu lezzetlerin ötesinde önemli kılan geleneklere ve kültürümüze sahip çıkmasıdır. Türk toplumu olarak tarihimize geleneklerimize çok önem vermemiz ve bunu geçmişten günümüze taşımamız bizi sayılı mutfak kültürü olan ülkeler arasında önemli konuma getirmiştir. Değişik lezzetler arayanlar için Türk Mutfağı her zaman alternatif seçenekler sunan, mistik bir hava taşıyan, kendine has özelliklerinden ödün vermeyen bir mutfak olmuştur. Ülkemizi farklı kılan görsel ve lezzet güzelliklerinin yanında kendimize has misafirperverliğimiz de unutulmamalıdır. Ülkemize başka kültürlerden gelen ziyaretçileri etkileyen unsurlar arasında belki de bu özellik en başta yerini almaktadır. Güler yüz ,saygı hoşgörü ve nezakete verdiğimiz önemi yansıtmamız ülkemize olan hayranlığı arttıran unsurlardandır .

Devam edecek….