Türkiye, Avrupa’dan %36 daha ucuz

Türkiye’nin 2013 yılı sonuçlarına göre tüketim mal ve hizmetlerine ilişkin Fiyat Düzeyi Endeksi (FDE) 64 oldu. Bu değer, Türkiye’de genel yaşamın Avrupa Birliği ortalamasından %36 daha ucuz olduğunu ve 28 Avrupa Birliği (AB) ülkesi genelinde 100 Euro karşılığı satın alınan aynı mal ve hizmet sepetinin, Türkiye’de 64 Euro karşılığı Türk Lirası ile satın alınabileceğini göstermiştir.

Avrupa’da en ucuz giyim ve ayakkabı Türkiye’de Türkiye’nin sıralama olarak en geride olduğu alt gruplar “giyim” ve “ayakkabı” gruplarıdır. Türkiye her iki alt grupta da 37’inci sırada yer almış ve böylelikle Avrupa’nın en ucuz ülkesi olmuştur. Bu iki grup için Türkiye’nin FDE değerleri sırasıyla 68 ve 67 olarak gerçekleşmiştir.

En yüksek fiyat düzeyimiz kişisel ulaşım araçlarında

Türkiye’nin en pahalı olduğu alt grup “kişisel ulaşım araçları” grubudur. Türkiye’nin bu alt grup için endeks değeri 108 olarak gerçekleşmiş olup, 37 ülke içerisinde fiyat düzeyi en yüksek 9’uncu ülke olmuştur. Bu değer, bu gruba ait fiyat düzeyinin AB ülkelerinin ortalamasının %8 üzerinde olduğu ve Türkiye’de bu gruba ait bir mal ve hizmet sepetinin satın alınabilmesi için AB ülkelerinin ortalamasından daha yüksek bir tutar ödenmesi gerektiği anlamına gelmektedir.

Genel sonuçlar üzerinde en yüksek etkiye sahip “gıda ve alkolsüz içecekler” grubunda ise Türkiye, 85 endeks değeri ile Avrupa Birliği ortalamasından %15 daha ucuz olup 37 ülke arasında en ucuz 12’inci ülke konumundadır. Bu grupta en pahalı ülke Norveç, en ucuz ülke Makedonya olmuştur. “Alkollü içecekler ve tütün “ grubunda Türkiye 100 endeks değeri ile AB ortalamasına eşit olup, Türkiye fiyat düzeyi en yüksek 11’inci ülke olmuştur.

Türkiye’nin en düşük fiyat düzeyine sahip olduğu alt grup 55 endeks değeri ile “ulaştırmahizmetleri” grubudur. Türkiye bu grupta 37 ülke arasında en ucuz 7’inci ülkedir.