TYB Konya Şubesinde D. Mehmet Doğan'ı Anma Programı ve Kütüphane Açılışı Gerçekleştirildi Foto Galeri: TYB Konya Şubesinde D. Mehmet Doğan'ı Anma Programı ve Kütüphane Açılışı Gerçekleştirildi

Karatay Belediyesi ve Konya İl Müftülüğü iş birliğiyle TYB Konya Şubesi Kültür Evi'nde düzenlenen programın başında Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Kurucu ve Şeref Başkanı, Türk düşünce hayatının önemli ismi D. Mehmet Doğan adına TYB Konya Şubesinde oluşturulan D. Mehmet Doğan Kütüphanesi’nin açılışı yapıldı. Kurdele kesimi ile başlayan açılışa ve Doğan’ı anma programına yoğun katılım oldu. Kütüphane açılışını takiben Konya İl Müftülüğü Sultan Selim Camii imam ve hatiplerinden hafız Ali Kıyak’ın okuduğu Kur’ân-ı Kerim tilaveti ile başlayan program, Sultan Selim Camii müezzin ve kayyumlarından Abdullah Hakan Tosun ve Bahaddin Atabey’in dâhil olduğu Mevlid ile devam etti.

Okunan Mevlid’in ardından, D. Mehmet Doğan adına indirilen hatimlerin duası Prof. Dr. Ramazan Altıntaş tarafından yapıldı. Programda ayrıca Konya Müftüsü Prof. Dr. Ali Öge, TYB Konya Şube Başkanı Ahmet Köseoğlu, D. Mehmet Doğan’ın oğlu Sait Melih Doğan, Eski Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Halil Ürün ve TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kâzım Arıcan birer konuşma yaptı.

ÖGE: ŞEHİTLİK ÜZERİNE SOHBET ETMİŞTİK

Prof. Dr. Ali Öge, yaptığı konuşmada, kütüphaneye D. Mehmet Doğan'ın isminin verilmiş olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek; "Şu an anma programını icra ettiğimiz Mehmet Doğan hocamıza rahmet diliyorum. Cenab-ı Hak, ona ve tüm geçmişlerimize rahmetiyle muamele eylesin, cennetini ve cemalini ikram eylesin…" dedi.

D. Mehmet Doğan ile son olarak bir televizyon programında birlikte olma fırsatı bulduğunu belirten Öge; "Şehitlik üzerine Kur'ân-ı Kerim, İslâm düşüncesi ve edebiyatımızdaki şehitlik anlayışını konu alan bir programda kendisiyle sohbet etmiştik…" dedi.

KÖSEOĞLU: MÜTECESSİS FİKİR İŞÇİSİ

TYB Konya Şube Başkanı Ahmet Köseoğlu, D. Mehmet Doğan’ın edebiyat, kültür ve sanat dünyasında derin izler bıraktığını vurgulayarak; "D. Mehmet Doğan, ‘mütecessis bir fikir işçisi’ olarak fani ömrünü tamamladı ve çok sevdiği Ankara’da Tâceddin Dergâhı’na sırlanarak yaratıcısına kavuştu…" dedi. Doğan’ın, Türk diline olan sevgisini her satırında hissettirdiğini belirten Köseoğlu; "Kelimelerin efendisi D. Mehmet Doğan, Türkçeyi yeniden yorumlayarak, dilimize ve kültürel mirasımıza sahip çıkan bir şahsiyet olarak gönüllerde ve milletimizin hafızasında daima canlı kalacaktır.." ifadelerini kullandı.

Köseoğlu, konuşmasının sonunda vasıfları da olduğunu belirterek D. Mehmet Doğan’ı isminin ilk harfi olup “M” harfiyle başlayan 30 kelime ile anlattı: “Mazlum, mekârim, muhafız, muhalif, muharrir, muhterem, mukdim, mûnis, musahhih, muvahhid, mücahid, mümessil, mümeyyiz, mümtaz, münevver, münşî, müstakar, müstakil, müstakim, mütearrif , mütedeyyin , müteeddip , mütefekkir , mütekellim , müteşebbis , mütevazı , mütevekkil, müteverri , müverrih, müzâhir…”

MELİH: BABAM KONYAYI ÇOK SEVERDİ

D. Mehmet Doğan’ın oğlu Sait Melih Doğan, babasının mirasının devam ettiğini görmenin kendileri için büyük bir mutluluk olduğunu ifade ederek; "Babam, Konya'yı ve buradaki insanları çok severdi. Konya'ya birçok kez onunla birlikte geldim, özellikle yazarlar birliği ve belediye etkinliklerine katılırdı…" dedi.

D. Mehmet Doğan’ın hastalığı sürecinde yaşanan zorluklara değinen Melih Doğan, babasının çalışma azminin hastalığı boyunca da sürdüğünü belirterek; "Hastanede uzun süre kalmasına rağmen hep çalışmak ve Konya’daki etkinliklere katılmak istiyordu ancak ne yazık ki bu mümkün olmadı…" diye ekledi. Oğluna da babasının ismini verdiğini ifade eden Melih Doğan, 4 yaşındaki Mehmet Oğuz Doğan’ı yanında getirdiğini, TYB Konya Şubesi'nin yeni yerini ilk defa gördüğünü ve çok beğendiğini söyledi.

EFSANE BAŞKAN ÜRÜN: MEHMET DOĞAN HEPİMİZE ROL MODELDİR

Eski Konya Büyükşehir Efsane Belediye Başkanı Doç. Dr. Halil Ürün, Ahmet Köseoğlu’nun konuşmasını destekleyerek, D. Mehmet Doğan’ın adının kütüphaneye verilmesinin çok isabetli bir karar olduğuna vurgu yaparak; "D. Mehmet Doğan, hepimiz için rol model olmalıdır. Aynı kaynaklardan beslenmiş, o kaynağı geliştirip büyüten bir insan olarak Anadolu'yu karış karış gezerek bir tebliğ ve irfan hareketinin başlatıcısı olmuştur…" dedi.

Halil Ürün, Mehmet Doğan’ın sessiz bir heyecanın sahibi olduğunu ve ilimle yoğrulan inancının onu farklı kıldığını ifade etti. Mehmet Doğan’ın mirasının, eserleri ve bıraktığı izlerle her daim hatırlanacağını söyledi.

ARICAN: MEHMET DOĞAN, KALEMLE MÜCADELESİNE GENÇ YAŞTA BAŞLADI

TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kâzım Arıcan, D. Mehmet Doğan’ın çok yönlü bir entelektüel olduğunu vurgulayarak; “Mehmet Doğan, yazma azmi ve kalemle olan mücadelesine çok genç yaşlarda başladı. Fikir dünyası, edebî kimliği ve mizah yönüyle kendini öne çıkarmış bir isimdir…” dedi.

Arıcan, Doğan’ın çok sevdiği dostlarından selam getirdiğini belirtirken, onun 40’tan fazla esere imza attığını ve özellikle mizah alanında Halil Kaleli mahlasını kullanarak önemli eserler verdiğini de ifade etti. Ayrıca, Mehmet Doğan’ın Ankara’da lise yıllarında kazandığı şiir yarışmalarında birincilik elde ettiğini ve bu dönemde başlayan edebî yolculuğunu vurguladı.

SORGUN: DOĞAN, DÜŞÜNCELERİNİ PRATİĞE GEÇİRDİ

Eski Konya Milletvekili Ahmet Sorgun, D. Mehmet Doğan’ı yâd ederken; “Mehmet Doğan denince aklıma Batılılaşma İhaneti, Büyük Türkçe Sözlük ve Mehmet Akif Ersoy gelir. Bu üç konu konuşulunca Mehmet Doğan’ı hatırlarım…” dedi.

Sorgun, Doğan’ın sadece düşüncelerini dile getiren bir entelektüel olmadığını, aynı zamanda düşündüklerini pratiğe geçiren bir insan olduğunu vurguladı. Sorgun ayrıca, Doğan’ın kendisine her şeyi yazıya dökmesi gerektiğini söyleyerek, bu öğüdün kendisi için bir emir niteliğinde olduğunu belirtti.

Programdaki Kur’ân-ı Kerim ve Mevlid-i Şerif tilavetine de değinen Sorgun; “Sanki Mehmet abi, cennet bahçesinden burayı izliyor gibiydi…” diyerek duygularını ifade etti.

M. ALİ KÖSEOĞLU: DOĞAN, GAZETECİ KİMLİĞİNİ KORUYAN SON MUHARRİRLERDENDİ

TYB Konya Şubesi önceki başkanlarından Şair M. Ali Köseoğlu, D. Mehmet Doğan’ın cenazesinden hemen sonra yazdığı bir şiiri seslendirmeden önce, Doğan’ın edebiyatçı ve düşünür kimliğinin yanı sıra gazetecilik yönüne de dikkat çekti. M. Ali Köseoğlu; “Mehmet Doğan, gazetecilik eğitimi almış ve bu mesleği ömrünün sonuna kadar devam ettirmiştir. 1800’lerden 1950’lere kadar edebiyatçılar, Türkiye’nin gazetecileri olmuştu. Mehmet abi de bu geleneği sürdürerek gazeteci kimliğini koruyan son muharrirlerdendi...” dedi.

PROF. DR. İDRİS NEBİ UYSAL: TYB VE DOĞAN BÜYÜK TÜRKÇE SÖZLÜK, DOĞAN’IN EVLADI VE BİZLERE EMANETİDİR.

KMÜ Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Uysal, Doğan’ın bu millete evlatlarından başka iki büyük eser, manevi evlat daha bıraktığı söyledi. TYB ve Doğan Büyük Türkçe Sözlük’ün onun birer evladı ve bu millete vediası olduğunu ifade eden Uysal, sözlüğün belirli aralıklarla mutlaka güncelleştirilmesi gerektiğini belirtti.

Yazar Ömer Lütfi Ersöz ve diğer bazı katılımcılar da program sonunda söz alarak duygularını dile getirdiler.

KATILIM BERATLARI VE İRMİK TATLISI İKRAMI

Programın kapanışında TYB Genel Başkanı Musa Kâzım Arıcan, Eski Konya Milletvekili Ahmet Sorgun ve Eski Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Halil Ürün tarafından konuşmacılara, D. Mehmet Doğanın torunu Mehmet Oğuz Doğan ve programın düzenlenmesine katkıda bulunanlara katılım beratları takdim edildi. Program sonunda, merhum D. Mehmet Doğan’ın anısına irmik tatlısı ikram edildi. Katılımcılar, bu ikramla birlikte Doğan’ı dualarla yâd ederek, onun anısını yaşatmanın mutluluğunu paylaştılar.