Türkiye’de eğitimde yaşanan öğretmen açığı her geçen gün artıyor. Norm Kadro eksikliğinin ücretli öğretmenlerle karşılanmaya çalışıldığı ülkede ücretli çalışan öğretmen sayısı 76 bin 485 oldu.
Ülke genelinde Ücretli olarak görev yapan öğretmenler, geçmişte Dershanelerde çalışan öğretmenlere tanınan kadro hakkının kendilerine de tanınması isteğinde bulundu.
Ücretli Öğretmenlerin durumuna ilişkin yapılan yazılı açıklamada, ‘’Ücretli öğretmenlik, MEB tarafından resmi olarak kabul edilmeyen öğretmen eksikliğini gidermek amacıyla gayri resmi süreklilik arz eden öğretmenlik vasfını taşıyanların ek ders ücreti karşılığında öğretmen olarak görevlendirilmesi esasına dayanan bir uygulamadır.
Bu şartlarda uzun yıllar 3-5-10-15-20-25 ücretli öğretmenlik adı altında mesleğini liyakatli bir şekilde yürüten arkadaşlarımız vardır. Ücretli öğretmenlerin sigorta primleri çalıştıkları gün sayısı kadar prim yatırılmakta resmi tatil ve olağanüstü tatil gibi dönemlerde derse girmedikleri için o günlerin karşılığı olarak sigorta primi ve ücret ödenmemektedir.
Yıllardır eğitimin kanayan yarası haline gelmiş ve sorulara çözüm bulunmamıştır.
Ücretli öğretmenlerin yaşadığı sorunlara ışık tutup ülkemizdeki öğretmen ihtiyacını ve ücretli öğretmenlerin özlük hakları, bu konuda eğitim politikacılarının ve eğitimle ilgili yetkililere fikir verme açısından önem arz etmektedir. Bu bağlamda; Hiçbir sosyal hakkı olmadan ücretli öğretmenlik adı altında çalışan öğretmenlerimize olası kadro ihdasında; talebimiz, Öğretmenlik yeterliliğe sahip; üç yıl ve üzeri hizmeti olan ücretli öğretmenlere daha önce dershane öğretmenlerine tanınan hakkın bir benzerinin tanınarak kadroya alınmalarını talep ediyoruz’’ ifadeleri yer aldı.