“İhtiyacın olan şey biraz umut sanki…”

Umut… Pozitif bir kavram ve büyüleyici bir kelime. Pozitif psikoloji ve psikolojik iyi oluşla yakından ilişkili olan umut kavramı ummaktan geliyor. Umutlu insanların psikolojik sağlamlıkları yüksek düzeyde oluyor. Umut hem bir duygu hem de bir kişilik özelliği.

Taşların arasında büyüyen bu sarı çiçek umudu anımsatıyor bana. Zorluklara ve sıkışmışlığa rağmen ayakta ve tam da güneşe karşı dimdik duruyor. Geleceğe gülümsüyor, zorlukların farkında ancak vazgeçmiyor. İnanıyor.

Umutlu insan aynı zamanda inançlıdır. Bir şeylerin güzel olacağına ve yoluna koyulacağına dair inancı vardır. Sahip olduğu şeylere şükran duyar. Umutlu insan her şeyi toz pembe gören insan değildir. Umutlu insan eksilerin ve artıların farkındadır. Hayal eder ve eyleme geçmeye hazırdır. Beklenen şey gerçek değilse, kendimize koyduğumuz hedef ulaşılabilir değilse bu umut gerçekçi umut değildir.

Hayatta hiçbir zaman düz yoldan gitmeyiz. Acılarımız ve sevinçlerimiz vardır, tümsekler çıkar önümüze, problemlerle karşılaşırız ya da birden tüm problemler halloluverir. Bazen de o problemlerin ardı arkası kesilmez. Umut bu yolda bize enerji verir ve diri tutar. Umutlu insan coşkuludur. İyimserdir. Umut sadece gelecekle ilgili de değildir. Şimdiyi de alır içine.

Umutlu olmak umutsuz olmaktan çok daha iyidir. Ernst Bloch’a göre umut; üretilmesi, inşa edilmesi, ayakta tutulması ve insani melekelerimiz arasına katılması gereken bir yetenektir.

Mutlu insan aynı zamanda umutlu insandır. Umut bilinenin aksine yalnızca fakirin ekmeği değildir ve umut öğrenilebilir bir duygudur. Kültürümüzde de çokça yer edinmiş olan bu kavram iyimserlikle ve şükran duymayla da yakından ilişkilidir.  

Farklı şeyler için umut ederiz hepimiz. Kimimiz iyileşmeyi umar, kimimiz iyi bir iş bulmayı, kimimiz ev almayı kimimiz özgürlüğü ya da bir başka şeyi… Gökyüzü bana umudu anımsatırken bir başkasına Türk bayrağı anımsatır, bir başkasına deniz bir diğerine ise ağaç anımsatır.

Şöyle diyor Cemal Süreya; Umutlarımız acılarımızdan daha büyük olduğu sürece yenilmeyeceğiz.

İyi haftalar diliyorum.