Tarihi milattan önce 8000 yıllarına kadar dayanan Karaman’ın birçok medeniyete yurtluk yaptığını, önemli bir askerî ve ticari merkez olduğunu dile getiren Cumhuriyet Halk Partisi Karaman Milletvekili Av. İsmail Atakan Ünver; “Özellikle Karadağ'da bulunan Binbir Kilise, Ekinözü köyümüzde bulunan Derbe ve Taşkale'de bulunan Manazan Mağaraları İslamiyet öncesi dönemlerdeki önemli tarihî yerleşim yerleridir. Karaman, Türk tarihi açısından en önemli gelişimini ise Anadolu Selçuklu Devleti'nin yıkılmasının ardından kurulan Karamanoğulları Beyliği'nden sonra yaşamıştır.” dedi.
“YÜZYILLAR BOYUNCA TÜRKÇE’NİN BAYRAKTARLIĞINI YAPMIŞTIR”
Karaman’ın Kerimüddin Karaman Bey'in 1256 yılında Karamanoğlu Beyliği'ni ilan etmesiyle tarih sahnesine çıkan Anadolu'nun en kudretli beyliğinin başkentliğini yapmanın yanı sıra Karamanoğlu Mehmet Bey'in 13 Mayıs 1277'deki Türk Dil Fermanı'yla Türk dilinin başkentliğini de üstlendiğinin altını çizen Ünver sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Karaman ve Karamanlılar Mehmet Bey'in ‘Bugünden sonra hiç kimse sarayda, divanda, meclislerde ve seyranda Türk dilinden başka dil kullanmaya!’ dediği fermanının rehberliğinde yüzyıllar boyunca Türkçenin bayraktarlığını yapmıştır ve hâlen de yapmaktadır.”
“ATAMIZIN ATA YURDU KARAMAN”
Karaman'ın Türk tarihi açısından bir diğer önemin de Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün hem ana tarafından hem de baba tarafından atalarının Rumeli'ye gitmeden önce yaşadıkları coğrafya olması ve bu yönüyle de Ata'mızın ata yurdu olduğunu dile getiren Ünver; “Büyük Türk düşünürü Mevlâna Celâlettin Rûmi de Konya'dan önce Karaman'a gelerek yedi yılını Karaman'da geçirmiş, annesi Mümine Hatun'u ve ağabeyini burada kaybetmiştir. Mezarları Mader-i Mevlâna Aktekke Cami'sinde bulunmaktadır; Mevlâna ‘Ben Belh'de bir kutlu beşik, bir ninni/Larende'de bir anne bıraktım, geldim.’ dizeleriyle bu durumu anlatmıştır.” şeklinde konuştu.
“KARAMAN’DA ÜRETİLEN ÜRÜNLER TÜM KITALARA ULAŞMAKTADIR”
Cumhuriyete kadar "Larende" adını taşıyan Karaman’ın, cumhuriyetle birlikte atalarının adıyla kimlik kazanmış bir cumhuriyet şehri olduğuna, Kurtuluş Savaşı'mızın kahramanlarından Kâzım Karabekir Paşa, ünlü Türk denizcileri Kemal Reis ve Piri Reis, Osmanlı'nın manevi kurucusu Şeyh Edebali’nin Karaman'dan çıkan önemli, tarihî şahsiyetler olduğuna dikkat çeken CHP Milletvekili Ünver, Karaman’ın şu sözlerle anlatmaya devam etti: “Karaman tarihsel birikiminin yanında verimli topraklarında yetişen başta elma, hububat ve baklagiller olmak üzere birçok tarım ürünün yanı sıra Karamanlının öz sermayesiyle kurduğu sanayi kuruluşlarının üretimi olan bulgurdan bisküviye kadar çeşitli sanayi ürünleriyle yurdumuzda her haneye, dünyada da tüm kıtalara ulaşmaktadır. Karaman elma üretimde ülkemizin en büyük 2'nci üreticisidir. Sertifikalı elma fidanı sayısında ise 1'inci sırada yer almaktadır. Ayrıca arpa, kuru fasulye, nohut, ceviz, kabak, yulaf, soğan, şeker pancarı ve badem üretimde her yıl ilk 10 içerisinde yer almaktadır.”
“SANAYİMİZ KARAMAN’IN İFTİHAR KAYNAĞIDIR”
Karaman’ın 90'lı yılların başından itibaren Karamanlı sanayicilerin öz sermayeleriyle kurdukları, Karaman’ın gurur kaynağı olan önemli sanayi kuruluşlarına sahip olduğunu dile getiren Ünver; “Organize sanayi bölgemizde yaklaşık 15 bin kişiye istihdam sağlanmaktadır. Ülkemizdeki bisküvi, kek, gofret ve çikolatanın yaklaşık yüzde 35'i, bulgurun yüzde 20'si Karaman'da üretilmektedir. Karaman'da üretilen başta gıda olmak üzere gıda üretim makine ve ekipmanları ile ambalaj malzemelerinin de içinde bulunduğu birçok kalem mal Karaman'dan dünyanın 150'den fazla ülkesine ihraç edilmektedir. Her yıl dış ticaret fazlası veren Karaman 2022 yılında 335 milyon dolarlık ihracatıyla 81 il arasında 42'nci sırada yer almıştır. Sanayimizin ülke ve Karaman ekonomisine yaptığı bu katkı her Karamanlı için iftihar kaynağıdır.” diye konuştu.
“YURTTAŞLARI KARAMAN’A DAVET ETTİ”
Karaman’a yolu düşmeyen tüm yurttaşları Karaman’a davet ederek, Karaman'ın ve Karamanlı hemşehrilerinin misafirperverliğinden çok memnun kalacaklarını ifade eden Ünver; “Biz Karamanlılara göre bir kültür, tarih ve gıda üretim merkezi olan Türk dilinin başkenti Karaman'ın tarihî ve doğal güzelliklerini görmeyenin Karaman'da calla, batırık, etli ekmek, yemeyenin arabaşı çorbasını hamuruyla birlikte içmeyenin, kütür kütür elmasını tatmayanın, Ermenek'te yine batırık, bulgurca ve pekmezli tahin helvası, Ayrancı'da dünyanın en iyi 5 peynirinden 1'i kabul edilen Divle obruk peyniri ve koyun yoğurdunu yemeyenin, ayranını içmeyenin, Sarıveliler'in balını ve kirazını, Başyayla'nın kirazını, Kazımkarabekir'in karpuzunu tatmayanın hayatında hep bir eksiklik vardır.” dedi.
“YUNUS EMRE’NİN DİZELERİNİ OKUDU”
Karaman’ın il oluşunun 34’üncü yılı vesilesiyle yaptığı konuşmasına, Karaman'ın il yapılmasına katkı veren dönemin tüm siyasilerine hemşehrileri adına bir kez daha minnetlerini sunarak devam eden Ünver; sözlerini her yıl Karaman'da kutlanan Türk Dil Bayramı etkinlikleri sırasında anılan Karamanlı Yunus Emre'nin yüzyıllar boyunca Karaman'a ve Karamanlılara rehberlik eden ve buradan da tüm dünyaya hoşgörü ve sevgi yayan dizeleriyle bitirdi: "Gelin tanış olalım. / İşi kolay kılalım. / Sevelim, sevilelim. / Dünya kimseye kalmaz."