Uşak Deri Karma Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Akif Küplemez, 2014 yılını değerlendirdi.

Bölgede yaklaşık 5 bin kişinin istihdam edildiğini ifade eden Akif Küplemez, kent genelinde işsizlik sorununun iş beğenmeme ile ilgili olduğunu kaydetti. Uşak Deri Karma OSB Sosyal Tesisleri’nde, bölge yönetim kurulu üyeleriyle birlikte basın toplantısı düzenleyen Akif Küplemez, bölgenin bütçesinin yarısını çevreyle ilgili çalışmalara ayırdıklarını söyledi.

Uşak Deri Karma OSB’nin şu anda yüzde 100 doluluk oranına sahip olduğunu dile getiren Akif Küplemez, 2015 yılı yatırım programına elektrik kesintilerinin önlenmesi için indirici projesinin alındığını belirtti. İndirici merkezi ile yıllık yaklaşık olarak 400 bin TL’lik elektrik kaybının önleneceğini anlatan Akif Küplemez, çevreye yönelik çalışmalara önem verildiğini ifade etti. Arıtma tesisi koku giderimi projesinin yaklaşık olarak 1 milyon 426 bin 829 TL’ye mal olacağını anlatan Akif Küplemez, bütçenin 693 bin 814 TL’sinin ZEKA desteği ile sağlandığını ve 2015 Haziran ayında çalışmanın sonlandırılacağını kaydetti. Bölgedeki etleme tesislerinin tek çatı altında toplanarak önemli bir sorunun ortadan kaldırılacağını söyleyen Akif Küplemez, “18 ay önce göreve gelen yönetim kurulumuz, çevreye çok önem veriyor. Şu anda bölgemizin bütçesinin neredeyse yarısını çevreyle ilgili çalışmalara ayırmış durumdayız. Bu kapsamda her yıl yeni yatırımlarla güçlendirdiğimiz arıtma tesisine, 2015 yılında, 3 milyon 500 bin TL’lik yatırımı planlıyoruz. İşletme ve diğer giderlerle birlikte arıtma tesisinin yıllık maliyeti 10 milyon TL’yi bulacak” dedi. Bölgedeki yangınlara daha hızlı müdahale için itfaiye biriminin alt yapısını hazırladıklarını dile getiren Küplemez, sosyal tesislerin bulunduğu alana bir banka şubesinin de açılacağını söyledi.

BİRBİRİMİZİN AÇIĞINI EKSİĞİNİ ARIYORUZ

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Akif Küplemez, işsizlik rakamlarının alt seviyelere çekilmesi için iş beğenmeme sıkıntısının giderilmesi gerektiğini ifade etti. “Benim kendi işletmem var ve Uşak Deri Karma OSB’nin başkanıyım. Kendime ayıracak doğru dürüst vaktim yok” diyen Akif Küplemez, günde sekiz saat çalışıp, günün diğer zamanını boş yere geçirmek isteyenlerin başarılı olamayacağını vurguladı. Akif Küplemez, “Sabah saat 8, akşam saat 5 mantığı dünyanın hiçbir yerinde yok. Milletler üretime nasıl daha fazla katkı sağlarız ve büyürüz diye hesaplar yapıyor. Bizde ise herkes rahat edeceği ve efor harcamayacağı işlerin peşinden koşuyor. İş beğenmeme sıkıntısının giderilmesi durumunda işsizliğin çok az bir seviyeye düşeceğini tahmin ediyoruz” diye konuştu. Bir gazetecinin “Uşak’ta 3 OSB var ve kent istenen büyüme seviyesini gösteremiyor” sorusuna yanıt veren Akif Küplemez, “Maalesef ortak akıl kültürü istenen düzeyde değil. İş dünyası, bürokrasi ve siyasetçi hep, birbirimizin açığını arıyoruz. Ah bir hata yapsa diye bekliyoruz. Biz açık arayan değil, açık kapatan taraf olmalıyız. İdeolojik yaklaşım gözetmeksizin ilin menfaati için ortak aklı devreye sokmalıyız. Diğer taraftan ilimizin bir vizyonu bir hedefi olmalı. 2023’te Uşak nerede olacak sorusuna yanıt bulmalıyız. Bana göre ilimizin bir diğer eksiği de başarılı ve gelecek vaat eden öğrencilerin arkasında durmamamız. Bence bugünden tezi yok 50 işadamı bir araya gelip , her yıl başarılı ihtiyaç sahibi 20 öğrenciyi üniversite başından doktorasına kadar desteklemeliyiz. 2023 yılına gelindiğinde hemen hemen her bakanlıkta bir yetişmiş bürokratımız, bir genel müdürümüz olmalı. Uşak ancak hedefe böyle gider marka ili böyle gerçekleştirebilir” diye konuştu.

İHRACATTA AMERİKA PAZARINA ÇILMALIYIZ

Dünya çapındaki ekonomik gelişmeleri de değerlendiren Akif Küplemez, 2014 yılının ekonomik açıdan zorlu olduğunu belirterek, uluslar arası arenada yaşanan gerilimlerin piyasaları etkilediğini söyledi. Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan gerilimin özellikle deri sanayisini olumsuz etkilediğine değinen Akif Küplemez, Amerikan pazarına açılmanın ekonomiye artı değer katacağını belirtti. “Rusya’da kriz yaşanıyor ve bütün veriler ABD’de iyileşme olduğunu gösteriyor. Bu bizim Amerika’ya mutlaka açılmamız anlamına geliyor” diyen Küplemez ARGE ve inovasyonla ürün çeşitliliğinin artırılmasını istedi.