Uşak Doğalgaz Dağıtım A.Ş. Genel Müdürü Emre Onur, kış günlerinde doğalgazın güvenli kullanılması için dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında uyarılarda bulundu.

Güvenli doğalgaz kullanımına yönelik, tesisatlarda can ve mal güvenliğini tehdit eden unsurların önüne geçmek için Uşak halkını dikkat etmesi gerekenler konusunda uyaran UDAŞ Uşak Doğalgaz Dağıtım A.Ş. Genel Müdürü Emre Onur, “Çevre dostu, ekonomik ve konforlu bir yakıt olan doğalgaz, kurallara uygun olarak kullanıldığında en güvenli yakıtlardan biridir. Diğer tüm yakıtlarda olduğu gibi kurallara uyulmadığında ve bazı temel önlemler alınmadığında can ve mal güvenliğini tehdit edebilecek oluşumlar meydana gelmektedir” dedi.

Baca ve kombi temizliğinin önemine dikkat çeken Emre Onur, bu gibi küçük ama gerekli olan işlemler en başta insan hayatı olmak üzere yakıt verimliliğinden ekonomiye kadar bir çok avantaj sağladığını vurguladı.

Diğer bir önemli hususun baca bakımı olduğunu belirten Onur, zehirlenme gibi istenmeyen olayların büyük ölçüde baca kaynaklı olduğunu belirtti. Zamanla dış etkenlerden dolayı tıkanan bacalar, kullanıcılar üzerinde hayati risk oluşturmaktadır. Doğalgazın kendisi zehirli bir gaz değildir. Ancak yanma sonucu bacadan atılmak üzere Karbonmonoksit gazı üretir. Zamanla işlevini yitirmiş olan bacalardan çıkacak yol bulamayan karbonmonoksit gazı hane içerisine sızar ve zehirlenmeye yol açar. Bu gibi durumların önüne geçmek, daha sağlıklı ve mutlu bir hayat sürdürmek için vatandaşlarımızın baca temizliği konusunda daha hassas davranmaları gerektiğini vurguladı.

Abonelerimizin dikkat etmesi gereken hususlardan biri olan havalandırma menfezlerinin kesinlikle kapatılmamasına değinen UDAŞ Genel Müdürü Emre Onur, yaşanan doğalgaz facialarında can kayıplarının önemli çoğunluğu, menfezlerin kapalı olmasından meydana gelmektedir. Ortam havasını tamamlayan havalandırma menfezlerinin kapatılmış olması, bacalarda ve duman kanalında oluşan deformasyonların tespit edilip sorunların yetkili kişilerce giderilmemesi en sık yapılan hataların başında gelmektedir. Bunu, bacaların temizliğinin yılda bir kez yetkili baca temizleme firmalarına yaptırılmamış olması, yakıcı cihazların (kombi, şofben, soba vb.) yılda bir kez bakımının yapılmamış olması gibi nedenlerin takip ettiğini belirtti.

Kokusuz bir gaz olan doğalgaz, kaçak olması durumunda kolayca anlaşılabilmesi için çürük sarımsak kokusuyla kokulandırılmaktadır.

Abonelerin düşük maliyetli ve güvenliği hiçe sayan uygulamalardan kaçınmaları gerektiğini söyleyen Genel Müdür Emre Onur, doğalgaz iç tesisatının en az alt yapı şebekeleri kadar güvenli şekilde kurulması büyük önem taşımaktadır. Bunun için abonelerimiz düşük maliyetli ve güvenliklerini hiçe sayan uygulamalardan kaçınmalı ve bu işlemi UDAŞ sertifikasına sahip firmalara yaptırmalıdır. Uşaklı vatandaşların dikkat etmesi gereken bir diğer husus ise doğalgaz dönüşüm işlemlerini yetkili iç tesisat firmalarına yaptırmalarıdır. Doğalgaz dönüşüm işlemlerinde güvenilir ve sertifikalı iç tesisat firmalarıyla çalışılması ve çalıştıkları firma ile sözleşme imzalamaları gerekmektedir. Aboneler iç tesisat firmalarını seçmeden önce UDAŞ Uşak Doğalgaz Dağıtım A.Ş.’den bilgi alabilirler. Ortaya çıkabilecek mağduriyetleri önlemek adına mutlaka firmalardan UDAŞ tarafından verilen sertifikaları istemeleri gerekmektedir.

Çalışılan firma ile yapılan sözleşmede firmanın sahip olduğu sorumluluklar, işin tamamlanma süresi, kullanılacak malzemenin nitelikleri ve ödeme şeklinin mutlaka yer alması gerektiğini belirtti.

Emre Onur Uşak halkının can ve mal güvenliğini sağlamak amacıyla meskenlerde 10 aydır, gazı açılmış hanelerin tekrardan iç tesisat kontrolleri yapıldığını ve 12 bin hanenin kontrollerinin tamamlandığını söyledi. Doğalgaz Piyasası Kanununda dağıtım şirketlerine iç tesisatı kontrol etme veya kendi adına çalışan denetim şirketlerine kontrol ettirme görevi verdiğini belirten Emre Onur, "Kanun maddesinde, iç tesisatın, İç Tesisat Yönetmeliği’ne uygun olmadığının tespiti halinde, dağıtım şirketinin gaz vermeyi reddedebileceği gibi, vermekte olduğu gazı da kesebileceği, iç tesisatta yapılacak izinsiz tadilat, uygunsuz ve kötü kullanım, yanlış ve bozuk ekipman, proje dışı tesisat yapımı ile tesisatın bakımsızlığı nedeniyle doğabilecek zarar ve ziyanlardan dağıtım şirketlerinin sorumlu olmadığı hükmü bulunmaktadır.

Doğal Gaz Piyasası Dağıtım ve Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği’nde de dağıtım şirketine, güvenlik açısından tehlike arz eden durumlarda, müşterinin veya ikamet eden kişinin izniyle sayaçtan sonraki doğalgaz tesisatını kontrol etme, izin alınamaması halinde de tehlike giderilinceye kadar müşterinin doğalgazını kesme yetkisi verilmiştir. Bu kapsamda şirketimiz, Uşak halkının can ve mal güvenliğini sağlamak adına meskenlerde iç tesisat periyodik kontrol uygulaması yapmaktadır.

Bu kontrollerde bina kolon tesisatlarının genel durumu, sayaç ve bağlantıları, daire iç tesisatları-cihazları-bacaları ve daire içi havalandırmalarının denetlendiğini belirtti.

Ayrıca UDAŞ Uşak Doğalgaz Dağıtım A.Ş. Genel Müdürü Emre Onur, abonelerin sertifikalı firma listesine www.udas.com.tr adlı web sitesinden ulaşabileceklerini belirterek Uşak halkını bu konuda bilinçlendirme çalışmalarına devam edeceklerini söyledi.