Diş Hekimi Ayşenur Karataşoğlu, Türkiye’ de yürütülen araştırmalar neticesinde her üç kişiden birinin dişini fırçalamadığı ve halkımızın yarısının evinde diş fırçasının bile olmadığını belirtti.

Karataşoğlu, bu kadar az diş fırçasının tüketildiği ülkemizde haliyle diş macunu tüketimi de diğer ülkelere nazaran çok çok az durumda olduğunu söyleyerek şöyle devam etti; “Her bir kişiye yılda 1 diş macunu bile düşmediği araştırmalar neticesinde tescillenmiştir. Ağız bakımının devam ürünü olan diş ipi kullanımı ise Türkiye nüfusunda 34 bin kişi ile sınırlı olduğu da diğer bir trajik durumdur.” İfadesini kullandı.

TÜRKİYE’NİN YÜZDE 10 ‘U HİÇ DİŞ HEKİMİNE GİTMİYOR.

Diş Hekimi Ayşenur Karataşoğlu, Türkiye nüfusunun yüzde 10 ‘nun hiç diş hekimine gitmediğini, %43 ‘ nün ise yılda 1 kez anca gittiğine değinirken; “Gelişmiş ülkelerde her bir birey yılda 2 kez hiçbir sıkıntısı olmasa dahi diş hekimi ziyaretini tamamlıyor. Ağız bakımının bu kadar düşük seviyede olduğu bir ülkede doğal olarak ağız içerisinde bulunan çürüklerin miktarına bakıldığında ise, kişi başına 1 dolgulu diş bile düşmüyor ve dişler tedavi edilmek yerine çekiliyor. 6 yaşını tamamlamış çocukların % 83‘ ünde çürükler mevcut. Halbuki yapılması gerekenler inanın çok basit ve zamanınızı almayacak işlemler. Günde iki kez yapacağınız 2 buçuk dakikalık fırçalama ve günde 1 kez uygulanacak diş ipi uygulamasının, inanın toplamda alacağı zaman dilimi sadece 6 dakika. Fırçalama işlemi yukarıdan aşağıya, aşağıdan yukarıya doğru yani dişlerin sürme yönünde yapılmalıdır. Diş fırçası her üç ayda bir değiştirilmelidir ve orta yumuşaklıktaki yani medium diş fırçaları tercih edilmelidir. Fırçanız ne çok büyük ne çok küçük olmalıdır. Fırçalama işlemi ise ne çok sert ne de çok yumuşak olmalıdır. Dişlerimizin %60’lık kısmını fırçalama işlemi ile temizledikten sonra %40’lık kısmının temizliğini de diş ipi ile tamamlamamız gerekmektedir. Piyasada bulunan diş iplerinin hemen hemen hepsi aynı özelliklere sahiptir. Onun için siz hangisini temin etmişseniz onunla yapacağınız ara yüzey temizliği ile ağız bakımınızı gönül rahatlığı ile bitirebilirsiniz. Ve lütfen ağız bakımınızın doğru olup olmadığını diş hekiminize yapacağınız 6 ayda bir ziyaretlerle doğrulayınız.”