Uşak Kent Konseyi Kadın Meclisi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü nedeniyle bir açıklama yaptı.

İzmir Ankara Karayolu üzerinde bulunan ve kendisinden ayrılmak istemeyen erkek arkadaşı tarafından vurulan Fatma Uğuz’un cinayet mahalinde yapılan açıklamada artan kadına şiddet olaylarına vurgu yapıldı. Açıklamaya Belediye Başkan Vekili Hakan Uludağ’ın yanı sıra, Kent Konseyi Başkanı Zafer Aydın, Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Nursevim Çalıklı, Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkan Yardımcısı Dudu Bayraktar Dönder ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri katılırken Fatma Uğuz’un cinayete kurban gittiği yere ise karanfiller bırakıldı.

Basın açıklaması Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Nursevim Çalıklı’nın açıklaması ile başladı. Cinsiyete dayalı şiddetin uluslararası sözleşmeler ile red edildiğini ifade eden Çalıklı, 25 Kasım 2014 tarihinde bunu bir kez daha belirtmek istediklerini kaydetti. Açıklamayı yaptıkları yerin anlam bakımından manidar olduğuna dikkat çeken Çalıklı, “ Bugün 12 Kasım’da sadece ayrılmak istediği için katledilen bir kadınımızın öldürüldüğü yerden seslenerek farkındalık yaratmak istedik. Kişi güvenliği hakkının işkence, aşağılayıcı, insanlık dışı muamele yasağının ve yaşam hakkının kadına yönelik şiddet ile doğrudan ihlal edildiğini görüyoruz. Bunu vicdanı olan hiç kimsenin kabul etmesi mümkün değildir. Ülkemizde son yıllarda kadınların yaşam hakları maalesef gerek aile içi şiddet gerekse erkek terörü nedeni ile elinden alınmaktadır. Bu duruma karşı önlemler alınmalıdır” dedi.

Daha sonra Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkan Yardımcısı Dudu Bayraktar Dönder açıklamaya devam etti. Türkiye’de kadına yönelik şiddetin istatistiki rakamlara yansıdığının altını çizen Dönder, “ Maalesef Türkiye’de kadına yönelik şiddet her anlamda rakamlar ile ortaya çıkmaktadır. Tüm kadınların yüzde 25’i fiziksel şiddete uğramakta. Bunların yüzde 75’i ise eşleri tarafından şiddet görmektedir. Görüldüğü üzere bu rakamlar aile içi şiddetin ve kadınlar yönelik şiddetin ne denli kötü bir aşamaya geldiğini göstermektedir” diye konuştu.