VALLA GÜZELLİK BURADA: VALLA KANYONU

Can gezikolikler, sevgili dostlar hepinize kucak dolusu selamlar. Yazılarımızı Facebook, Youtube, Instagram üzerinden DR. MURAT AK SEYAHAT isimli sayfamıza beğeni yaparak takip edebilir, aynı isimli Facebook grubumuza da katılabilirsiniz.

Sadece ülkemizin değil dünyanın en derin kanyonlarından biri. Ürkütücü olduğu kadar etkileyici bir güzelliğe de sahip. Yemyeşil ormanların kapladığı Küre dağlarını adeta bir bıçak gibi kesen Valla kanyonunu ilk kez görenler, ilk etapta korkuya kapılsalar dahi bir süre sonra muhteşem manzaranın etkisiyle adeta kendilerinden geçiyorlar.

DÜNYANIN EN DERİN 2. KANYONU

800 metre derinliğe sahip olan Valla kanyonu dünyanın en derin 2. Kanyonu olarak kabul ediliyor. Devrekani çayının Küre dağlarını binlerce yıllık bir süreç sonucunda parçalayarak oluşturduğu kanyonun uzunluğu yaklaşık 12 km.

DEVREKANİ VE KANLIÇAY’IN BİRLEŞTİĞİ NOKTADA

Karadeniz bölgesinin ve ülkemizin en önemli sıradağlarından birini oluşturan Küre dağlarının büyük kısmının kireçtaşı tabakalarından oluştuğu biliniyor. Dağ yüzeyinin akarsular tarafından kimyasal bir süreç sonrasında aşındırılması ile oluşan Valla kanyonu, Devrekani ve Kanlıçay’ın birleştiği noktadan başlıyor. Cide ilçesine doğru 12 km. ilerleyen Kanyon etkileyici görünümüyle fotoğraf tutkunlarını da cezbediyor. Loç vadisi içerisinde akan Devrekani çayı vadi çıkışında 35 metre yüksekliğinde bulunan Cide barajına da rezerv oluşturmaktadır.

KANYONU SEYİR KULESİNDEN İZLEYEBİLİRSİNİZ

Valla kanyonu için iki adet parkur bulunmakta. Biri rafting gibi kanyon aktiviteleri için tercih edilirken diğeri ise fotoğraf ve manzara tutkunları için kullanılan parkur. Kanyon aktiviteleri için önceden resmi makamlardan izin almak gerekirken seyir kulesi için böyle bir izne gerek görülmüyor. Aracınızla Muratbaşı köyü Valla mahallesine ulaştıktan sonra yaklaşık 1,5 km.lik doğayla iç içe yemyeşil patika yolu takip ederek seyir kulesine rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

BÖLGE KANYON CENNETİ

Küre dağlarının büyüleyici görünümü altında bölgede Valla kanyonundan başka Çatak ve Homa kanyonları da bulunmakta. Özellikle fotoğraf tutkunuysanız ve doğa manzaralarına bayılırım diyenlerdenseniz bu kanyonları biraz zorlansanız da kaçırmamalısınız.

KANYON ÇEŞİTLİ SPOR AKTİVİTELERİNE UYGUN FAKAT

Valla kanyonu her yıl birçok turisti ağırlamakta. Fakat kanyonun oldukça uzun, parkurunun zorlu ve duvarlarının yüksek olması kanyon aktivitelerini oldukça tehlikeli hale getirebiliyor. Bu nedenle uzman olmayanların, beraberinde bölgeyi iyi tanıyan bir rehber olmaksızın kanyona girmesinin son derece tehlikeli olabileceğini belirtmek gerekiyor. 1994 yılında, İTÜ’den 4 öğrencinin kanyonda kaybolmasından 14 gün sonra Cide ilçesinden çıkmaları ile o dönem ülke gündemine yoğun bir şekilde taşınan Valla kanyonunda kanyon aktiviteleri için önceden izin almak gerekiyor.

ILICA ŞELALESİNİ DE MUTLAKA GÖRÜN

Küre dağları bünyesinde daha nice güzelliği de barındırmakta. Bunlardan biri de Ilıca şelalesi. Adeta bir gelin gibi Küre ormanları içerisinde salınan Ilıca şelalesi, bölgeyi ziyaret ettiğinizde mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri.

PINARBAŞI İLÇESİ MURATBAŞI KÖYÜ SINIRLARI İÇERİSİNDE

Bu heyecan verici güzellik Kastamonu ili Pınarbaşı ilçesi Muratbaşı köyü sınırları içerisinde bulunuyor. Pınarbaşı ilçesine yaklaşık 26 km. uzaklıkta bulunan Valla kanyonuna Pınarbaşı ilçesinin çıkışından itibaren Muratbaşı köyü ve Valla kanyonu tabelalarını takip ederek ulaşabilirsiniz. Muratbaşı köyüne ulaştıktan sonra yine stabilize bir yolu takip ederek araç ile gidebileceğiniz en son nokta olan Valla mahallesine kadar ilerleyebilirsiniz. Valla mahallesinden itibaren ise orman içerisinde bulunan yaklaşık 1,5 km uzunluğundaki patika yolu takip ederek kanyon gözlem kulesine varabilirsiniz.

İHTİŞAMLI GÜZELLİK İÇİN VALLA KANYONU’NA YELKEN AÇIN

İnşallah başka bir rotada buluşmak dileğiyle, özgürlüğünüzü alın ve ürkütücü olduğu kadar büyüleyici bir güzelliğe de sahip olan yemyeşil Küre Dağları’nın koynundaki Valla Kanyonu’na yelken açın, hep seyahatte kalın…

Facebook, Youtube, Instagram: DR. MURAT AK SEYAHAT