Van’ın Tuşba ilçesine bağlı Ocaklı Mahallesi’nde ayağı kırıldığı için öldürülmesi düşünülürken Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Yaban Hayvanları Koruma, Rehabilitasyon ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Lokman Aslan tarafından tedavi edilen at, hayırsever bir derneğe bakılmak üzere verildi.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Yaban Hayvanları Koruma, Rehabilitasyon ve Araştırma Merkezi’nde yaklaşık 3 ay süren bir tedavinin ardından ayağa kalkan at, Bir Damla Yaşam Derneği tarafından bakımı üstlenerek İzmir’de bir çiftliğe gönderildi. Ayağı kırıldığı için bakımını yapamayacağını söyleyen atın sahibi Şahabettin Oğuzyer, at düşüp ayağı kırılınca çaresi olmadığını ve iyileşmeyeceğinden dolayı öldürecekken Doç. Dr. Lokman Aslan ile irtibata geçtiğini belirtti. Oğuzyer, “Ben Lokman Hoca’yı aradım, onla konuştum. O da bana ‘hayvanı getirin bir bakalım’ dedi. Sağ olsun, baktık şu an hayvanın genel durumu iyidir. Onun sayesinde bu hayvan kurtuldu. Şimdi İzmir’e götürecekler, hayvan barınma derneğine. Lokman Hoca’yla konuşmasaydık atı vuracaktık, başka çaresi de yoktu. Yaklaşık 3 aydan beri bakıyorlar. Bu hayvan severlerden de Allah razı olsun” dedi.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Yaban Hayvanları Koruma, Rehabilitasyon ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Lokman Aslan ise, Ocaklı Mahallesi’nden kendisine bir atın ayağı kırıldığı ve öldürüleceği haberi geldiğini söyledi. Aslan, “Bana gelen bir haberde atın ayağı kırıldığını ve siz tedavi ederseniz size gönderelim, yoksa öldürülecek denildi. Tedavi masraflarını YYÜ Yaban Hayvanları Koruma, Rehabilitasyon ve Araştırma Merkezi olarak biz üstlendik. Üç aydır tedaviyi tamamladık. Tedaviyi tamamladıktan sonra hayvan sahibine geri verecektik. Tabi ayağı kırılan bir atın normal işi yapması düşünülemez. Hayvan severler ‘bundan sonraki yaşamında atın bakımını üstleneceğiz’ dediklerinden dolayı şimdi atımızı İzmir’de bir çiftliğe göndermek üzere yolcu edeceğiz. Görüldüğü gibi ata fizyolojik olarak bütün faaliyetleri yapmakta, yürümesinde ve yatıp kalkmasında herhangi bir sağlık sorunu olmamakta ve hayvan sahibi ile beraber atı hayvan severlerin istemiş olduğu adrese gönderiyoruz. Yol masraflarını hayvan severler kendi aralarında topladıkları parayla karşılayacaklar. Şimdi ‘atın ayağı kırıldığı zaman iyileşmez’ diye bir vaka var. Tabi at ayağıyla hizmet gördüğü için normal fonksiyonlarını yerine getiremez. İneğin memesi, atın ayağı, kuşun kanadı kırıldığı zaman normal fonksiyonlarını yerine getiremez. Ama yaşamlarına devam ettirir. Eskiden atalarımız bunları normal olarak dağa bırakmaktaydı” şeklinde konuştu.

Ayağı kırık olan at daha sonra bir kamyona bindirilerek İzmir’e gönderildi.