Van’ın Tuşba Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe, insan haklarının bütün insanlığın ortak değeri ve uygarlığın da ortak paydası olduğuna söyledi.

Dünya İnsan Hakları Haftası nedeniyle bir mesaj yayınlayan Başkan Özgökçe; dil, din, ırk, yaş, cinsiyet, renk ayrımı olmaksızın tüm insanların sahip olduğu hak ve hürriyetlere gösterilen saygı, toplumsal hayatta huzurun sağlanması için olmazsa olmazlarından olduğunu kaydetti. Hayatın her alanında insan haklarına saygılı bir toplumun varlığı; en başta çocukların ve gençlerin bu yönde eğitilerek yetiştirilmesinin herkesin görev ve sorumluluğunda olduğunu ifade eden Başkan Özgökçe, "İnsan haklarının korunması ve geliştirilmesi ülkelerin bir iç sorunu olmaktan çoktan çıkmış, tüm insanlığın ortak bir sorunu haline gelmiştir. İnsan haklarının korunması ve geliştirilmesi konusundaki sorumluluk öncelikle devletlere ait olmakla birlikte, bu görev medyadan sivil toplum örgütlerine kadar tüm kuruluş ve bireylerin işbirliğini gerektirmektedir. Bu çerçevede, insan hakları bilincinin ve insan haklarının tam olarak benimsenerek uygulanması için gerekli sorumluluk duygusunun bireylerde özellikle sivil toplum kuruluşları ve medyada bulunması büyük önem taşımaktadır" dedi.

"Kadim kültürümüzde, sahibinden başka hiçbir kimseye bağışlama hakkı tanınmayan insan hakkı, geçmişten günümüze korunması ve saygı duyulması gereken en önemli ve en kutsal haklardan biri olarak kabul edile gelmiştir. Başta yaşama hakkı olmak üzere, insan olmaktan kaynaklanan ve doğuştan var olan bu haklar, kültürümüzde olduğu gibi özellikle devletimiz tarafından son yıllarda yapılan düzenlemeler muvacehesinde anayasa ve yasalarımızla teminat altına alınmış, birçok temel insan hakkının kullanımının önündeki engeller büyük ölçüde kaldırılmış, uygulamanın vatandaşlarımıza yansıtılması yönünde modern kurum ve mekanizmalar oluşturulmuştur" ifadelerini kullanan Başkan Özgökçe, güvenlikler ve özgürlükler muvazenesinde temel insan haklarının korunma ve kullanımının tartışmasız bir biçimde önceliğe haiz olduğu düsturunun, kamu güvenliği hizmeti sunumuyla görevli personelin görev anlayışı olduğunu da belirtti. Özgökçe, “Çok değil daha on iki yıl öncesinde başta eğitim, din, seyahat, siyaset, basın ve hatta kültür, sanat ve spor alanlarında insan haklarına tam bir pranga vurulmuşken, hamdolsun cennet memleketimizde çok ağır badireler geçirilerek tüm vesayetler bir bir kaldırılmaktadır. Tüm dünyada insan haklarının korunması ve hak sahiplerince eşit kullanımı için her kesimin çaba sarf etmesi gerekir. İnsan hakları ihlallerinin son bulması için özellikle bölge insanın ve kadirşinas Vanlıların sağduyulu davranması gerekir. Çözüm, barış ve kardeşlik sürecine, cennet memleketimizde oluşan bu güzel bahar havasının devamı için her kesin, her kesimin mutlaka elinde gelenin fazlasını yapmakla mükellef olduklarını ve uzun bir zamanda ancak bu aşamaya gelinen noktada her kim bunu baltalar ve engellerse tüm insanlık nezdinde, tarih ve nesli asla af edilmeyecektir” diye vurguladı.

İnsan hakları sorunu her zaman Türkiye’nin bütün meselelerinin temelini oluşturduğunun altını çizen Başkan Özgökçe, uzun yıllar boyunca askeri vesayetin denetimi altında tutulan siyaset, hukuk, diyanet, eğitim ve iktisat gibi kurumlar ise bu sorunları çözmek bir yana kendi ayakları üzerinde durabilecek bağımsız bir yapıya ancak son 12 yılda AK Parti hükümetlerince hayata geçirilen reformlarla kavuşabildiğini dile getirdi. Türkiye’de mevcut siyasi ve hukuki yapının son 12 yılda gerçekleşen uygulamalarla büyük bir değişim geçirmekte olduğu vurgulayan Başkan Özgökçe, "Bu değişim sürecinin kilit aktörü konumunda bulunan AK Parti, siyasal hayatımızı derinden etkileyen hukuki düzenlemelere imza atmıştır. Girdiği seçimlerde oy oranını arttırarak iktidar gücünü elinde tutun AK Parti’nin başarısındaki en önemli unsur, hiç şüphesiz insan hakları alanında gerçekleştirilen reformlardır. Temel hak ve özgürlükler alanının genişlemesiyle devletin demokratikleşmesi arasında doğrudan bir bağ bulunmaktadır. Nitekim bireysel ve toplumsal özgürlüklerin önündeki hukuki engeller kalktıkça siyasal sistemin işleyişi normalleşmektedir ve Türkiye hamdolsun yavaş yavaş her alanda normalleşmeye gitmektedir" ifadelerini kullandı.

Dünya insanlık tarihi boyunca her yer ve zamanda bir felaket gündeme geldiğinde, bir saldırı olduğunda, öncelikli korunması gereken çocuklar, engelliler, yaşlılar ve kadınlar olduğunu kaydeden Başkan Özgökçe, bunun İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nde vurgulandığı gibi her vicdan sahibinin temel sorumluluğu gereği olduğunu anlattı. Başkan Özgökçe, "Ancak gerek Suriye, Irak, Mısır, Filistin, Myanmar’da yaşanan iç çatışmalardan doğan terör örgütleri gerekse diğer küresel terör örgütleri çocukları, kızları ve hatta yaşlı, engellileri kaçırarak birer kalkan gibi kullanılması insanlık namına bir cinayettir" şeklinde konuştu.

Amerika’da yaşananlara da değinen Özgökçe, “İnsan haklarını göz ardı etmenin ve hoş görmenin, insanlığın vicdanında infial uyandıran barbarca eylemlere yol açtığını ve insanların korku ve yoksunluktan kurtulması, konuşma ve inanma özgürlüğüne sahip olacağı bir dünyanın ortaya çıkmasının sıradan insanların en yüksek özlemi olarak ilan edilmiş bulunduğunu, insanın zorbalık ve baskıya karşı son çare olarak başkaldırmak zorunda kalmaması için, insan haklarının hukukun egemenliğiyle korunmasının önemli olduğu bilinicini kaybeden batı ve özellikle Amerika’da yaşanan bariz son iki polis olaylarıyla belki de insan haklarına çifte standartlarının karşılığı olarak kendi halkı tarafında bu sıralar çok sert bir şekilde uyarılmaktadır. Her kesin çok iyi bilmesi gereken bir nokta baskılar, tehditler, zorbalıklar nihayetinde başkaları tarafından değil kendi halkınca cezalandırılmaktadır. Özellikle iletişim ve teknoloji çağında hiç kimsenin özel yaşamına, ailesine, evine ya da yazışmasına keyfi olarak karışılamaz, onuruna ve adına saldırılamaz. Herkesin, bu gibi müdahale ve saldırılara karşı yasa tarafından korunma hakkı olduğu unutulmamalıdır” hatırlatmasında bulundu.

İnsan haklarının korunup geliştirilmesi, kamu güvenliğini tehdit eden bir unsur değil, bilakis bireylere onurlu ve şerefli bir yaşamın tüm koşullarını sağlanması yönüyle kamu düzeni, huzurun ve esenliğin teminatı olduğunu ifade eden Başkan Özgökçe, "Tüm kurum, kuruluş, bireyler ve özellikle medya tarafından insanların insan hakları konusunda bilgilendirilmesi ve hak arama bilincinin geliştirilmesine yönelik bir fırsat olarak görülmesi; insan hak ve özgürlüklerinin herkes için tüm yönleriyle korunup hayata geçirildiği bir dünyaya ulaşılması temennisiyle başta bölgemizin, milletimizin ve tüm insanlık ailesinin İnsan Hakları Haftası’nı tebrik ediyorum" diye konuştu.