Van Ticaret Borsası (Van TB) Başkanı Selman Toprak, 9 Kasım 2011 tarihinde yaşanan deprem nedeniyle bir mesaj yayınladı.

Van TB Başkanı Selman Toprak, yayınladığı mesajında, “9 Kasım’da herkesin normal hayata adapte olmaya çalıştığı ve yeniden toparlanma hayali kurduğu bir akşam vaktinde yaşanan yıkıcı deprem, ilimizde nice canları alarak yüreğimizi yaktı. Aradan üç yıl geçse de ne yürekli gazetecilerimizi, ne doktorlarımızı ne de bina yığınları altında can veren kardeşlerimizi unutmamız mümkün olmadı. Depremler hayatın maalesef göz ardı edilmez gerçeklerinden biri. Acı bir gerçek ve yürek yakan hazin bir son olsa da milletçe o dönemlerden sonra depremlerle yaşamayı öğrendik. Van tarihinin en yıkıcı depremlerinden birinde topyekûn bütün Türkiye halklarının birlik ve beraberlik içinde, insani şuurla nasıl kenetlendiğine şahit olduk. Van’da hayat yeniden inşa edilirken, yarınların umutla yeşerdiği bu topraklar kadirşinaslık örneği gösteren tüm halkların kötü günde nasıl bir araya gelebileceğini bizlere gösterdi. Depremler yaşadığımız evlerin, binaların lüksünün değil sağlamlığının önemli olduğunu gösterdi. Depremler, bina yapmanın kolay, müteahhit olmanın zor olduğunu gösterdi. Depremler, konfor ve zenginliğin çatısı altında değil, canların bu kadar ucuz ve ihmalkâr ölümlerle yitip gitmeyeceği binaların içinde yaşamamız gerektiğini bizlere gösterdi. Depremler, Türkiye’nin bina güvenliği, imar ve inşaatlarda yapıların sağlamlığı konusunda bugüne kadar ihmal edilen her detayı, hafızalardan silinmeyecek acı bir tecrübeyle bizlere gösterdi. Temennim odur ki, bundan sonra Türkiye, depremlerle yaşamayı öğrenerek, yapı güvenliğine daha çok önem vermeli ve insan hayatı bu kadar ucuz heba edilmemelidir” dedi.

“VAN BASINININ BAŞI SAĞ OLSUN”

Van TB Başkanı Toprak, 9 Kasım’da iki gazetecinin de depremde hayatını kaybettiğini hatırlatarak, “Van depreminin yıl dönümünde büyük fedakârlıklarla görevlerini ifa eden gazeteci kardeşlerimiz Sebahattin Yılmaz ve Cem Emir kardeşimize, ailelerine ve yakınlarına, Van Doğan Haber Ajansı ailesine, Van Gölü Gazeteciler Cemiyeti’ne ve Van’da görev yapan tüm basın camiasına başsağlığı diliyorum. Ayrıca Van depreminde hayatını kaybeden Japon Doktor Miyazaki’ye ve yitirdiğimiz tüm hemşehrilerimize rahmet diliyorum. Allah geride kalanlara sabır versin, ilimizi, halkımızı bu tür felaketlerden korusun” diye konuştu.