Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, “Dünyada çok savaşlar, işgaller ve sömürgeler olmuş, ancak halk inkar edilmemiş, dili yok sayılmamıştı. Fakat biz Türkiye Cumhuriyeti’nde ve bölgede böyle bir inkarla tarihten silinmeye çalışıldık ve soykırımla karşı karşıya kaldık” dedi.

Bir düğün salonunda düzenlenen DBP Van İl Başkanlığı Kongresi’ne DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, Halkları Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Özdal Üçer, Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya, DBP Van İl Başkanı Musa İtah, ilçe belediye eş başkanları ve delegeler katıldı. Divan üyelerinin oluşturulması ile başlayan kongre, Abdullah Öcalan’ın mesajının okunması ile devam etti.

DBP Van İl Başkanı Musa İtah’ın açılış konuşmasının ardından kürsüye çıkan DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, kritik aşamalardan geçtiklerini belirterek, Birinci Dünya Savaşı’ndan önce Ortadoğu ve dünyanın yeniden şekillendiğini, ancak Kürt halkının o zamanlarda özgürlüğünü elde edemediğine değindi. Yüksek, “Bunun temel nedeni uluslararası güçler, bölge devletlerinin politikaları ve halkımızın örgütsüzlüğüydü. Halkımıza öncülük yapacak bir partinin olmamış olması ve yol gösterecek, rehberlik edecek bir önderliğin olmamasıydı. Tüm bunlardan yoksun Kürt halkı, kendi özgürlüklerini elde edemediği gibi eşi benzeri görülmemiş bir süreçte kaldı. Halkımız tarihten ve kayıtlardan silinmeye çalışıldı. Bu en ağır durumdu. Dünyada çok savaşlar, işgaller ve sömürgeler olmuş, ancak halk inkar edilmemiş, dili yok sayılmamıştı. Fakat biz Türkiye Cumhuriyeti’nde ve bölgede böyle bir inkarla tarihten silinmeye çalışıldık ve soykırımla karşı karşıyla kaldık” dedi.

Son 40 yıl içinde Kürt halkının kendi kimliğini, varlığını ve özgürlüğünü kazanmak için savaşmak zorunda kaldığını ifade eden Yüksek, “Artık varlığımızı ispatlamış durumdayız. Artık bütün dünya Kürtlerin farkında. Bizi unutan dünya, bizi yok sayan güçler, bugün mücadelemiz sayesinde artık yavaş yavaş bizim arkamıza geçerek bizi desteklemektedir. Ortadoğu’da geldiğimiz aşama tarihi bir aşamadır. Şartlar olumlu hale geldi. Bölge yeniden değişiyor ve Ortadoğu merkezli dünya, yeniden şekilleniyor. Bugün halkımız daha örgütlü. Kobani’de kardeşlerimiz tehdit altına girdiğinde Van’da, Erzurum’da ve dünyanın dört bir yanında halk ayağa kalkıyorsa, biz demokratik ulus olma yolunda çok büyük bir adım atmışız demektir” ifadelerini kullandı.

Yapılan konuşmaların ardından tek liste halinde gidilen seçimde Van İl Eş Başkanlık görevine Miraz Çallı ile Hamri Şahin getirildi.