Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Hakkari Yatırım Destek Ofisi Koordinatörlüğü’nün (YDO) organizasyonu ve Anadolu Jet Havayolları’nın sponsorluğunda 50 Hakkarili öğrenci 3 günlük gezi için uçakla Ankara’ya gittiler.

Hakkari DAKA Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Hilal Turğay’ın organize ettiği ve Hakkari ile ilçelerinde dar gelirli 103 öğrenci için Ankara’ya 3 günlük bir gezi programı düzenlendi. İlk etapta 50 öğrencinin yer aldığı gezi programı, Hakkari-Van arasında başlayan karayolu yolculuğu ve ardından Ferit Melen Havaalanı’ndan kalkan Anadolu Jet Havayolları’na ait uçakla başladı. 24’ü kız toplam 50 öğrenci minibüslerle Derecik, Şemdinli ve Yüksekova’dan alınarak Hakkari’ye getirildi. Daha sonra öğrenciler ve onlara refakat edecek öğretmenler, Hakkari DAKA Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Hilal Turğay’la birlikte karayoluyla Van’a hareket ettiler. Öğrenciler, Van’da ilk olarak DAKA Merkez Hizmet Binası’nı ziyaret etti. Öğrencilere burada DAKA Planlama, Programlama ve Koordinasyon Birimi Başkanı Mehmet Emin Çakay, Program Yönetim Birimi Başkanı Bade Altunel ve DAKA İzleme Birimi Uzmanı Ömer Arvasi tarafından çeşitli hediyeler verildi. Toplu olarak çekilen hatıra fotoğrafının ardından öğrenciler Ferit Melen Havaalanı’ndan Anadolu Jet Havayolları’na ait uçakla Ankara’ya uçtular. 50 öğrenci ve öğretmenlerin Ankara’da 3 günlük gezi programının organizasyonunu yapan Hakkari DAKA Yatırım Destek Ofisi Koorndinatörü Hilal Turğay, Ankara’ya öğrencileri götürme amaçlarının başında Hakkari’ye bir çocuk müzesi ve bilim merkezi kurma düşünceleri olduğunu belirtti. Turğay, "Bu çerçevede Hakkâri Yatırım Destek Ofisimiz tarafından ilde çocuk müzesi ve bilim merkezi kurulması hakkında araştırma yapmakta ve rapor hazırlamaktayız. Gerek bu araştırmaya altlık oluşturması, gerekse kurumsal sosyal sorumluluğumuz kapsamında iyi uygulama örneği çalışma ziyareti yapılmasına karar verilmiştir. Sosyal sorumluluk boyutu öncelikli olan bu çalışma esnasında dezavantajlı, daha önce hiç şehir dışına çıkmamış ve kendi imkânları ile yakın gelecekte çıkamayacak durumda olan, uçağa binmemiş, bırakın uçağı, toplu taşıma aracına dahi binmemiş, müze ve bilim merkezi görmemiş çocuklarımızın söz konusu deneyimlerin hepsini yaşaması hedeflenmiştir. Çocuklarımızın yaşamları boyunca muhtemelen unutamayacakları bu çalışma ile belki de akademik başarıları ve hayata bakış açıları, vizyonları değişecek, özgüvenleri artacaktır. Onların yüzlerindeki gülümseme ve mutluluğu paylaşmak ise bizler gibi katkıda bulunan değerli sponsorların tümü için manevi ödüldür. Öte yandan, bir örneklem teşkil eden bu çocuklarımızın deneyimleri, bizlere de şehirde çocuk müzesi ve bilim merkezi kurulması hususunda ihtiyaç tespiti ve olası uygulamanın etkileri hakkında fikir edinme şansı da tanıyacaktır" dedi.

HAKKARİLİ ÖĞRENCİLER ESKİ MECLİS VE ANITKABİRİ DE ZİYARET EDECEK

Ankara’ya götürülen öğrencilerin belirlenmesinin geçtiğimiz yıl 10 okuldan 10 öğrenci (5. sınıf) bir öğretmen olmak üzere 110 kişiden oluştuğunu kaydeden Turğay, ilk etapta 50 öğrencinin geziye katıldığını, diğer öğrencilerin ise başka bir tarihte programının başlayacağını bildirdi. Ankara’daki programla ilgili bilgi de veren Turğay, "İlk olarak çocuk müzesi ve bilim merkezine gideceğiz. Ardından eski meclisi ziyaret edeceğiz. Ankara Çocuk Müzesi ve Bilim Merkezi ziyaretimizde burada bulunan tam 6 tane atölye var. Çocuklarımız, Elektrik ve Yenilenebilir Enerji Atölyesi, Ses ve Işık Atölyesi, Kuvvet ve Mekanik Atölyesi, Her Yerde Bilim Yapabilirim - GENOM ve Adli Tıp Atölyesi, Astronomi ve Uzay Atölyesi, Teknoloji - Mühendislik - Matematik Uygulamaları Atölyesi’nde bilimsel çalışmalar yapacaklar. Son olarak Anıtkabir ve Ankara Etnografya Müzesi’ni gezdikten sonra 3 günlük programımızı tamamlayarak tekrar Anadolu Jet Havayolları’na ait uçakla Van’a döneceğiz. Son olarak şunu söylemek istiyorum. Hakkarili çocuklarımızın Ankara programına sponsor olan Anadolu Jet Havayolları yönetimine, çocuklarımızın montlarını aldıran Hakkari Vali Yardımcımız Cumhur Duran’a, maddi ve manevi katkıları olan DAKA Genel Sekreterimiz Dr. Emin Yaşar’a, bu organizasyona destek veren Akdan Danışmanlığa, Armada Alışveriş Merkezi’nde çocuklarımıza öğle yemeği verecek işyerlerimize, Hakkari İl Milli Eğitim Müdürümüz Mahmut Kurtaran ve emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.