Van’da kış mevsiminin gelmesiyle birlikte peynir satışları da durma noktasına geldi.

Kış mevsimiyle birlikte yarı yarıya düşen satışların bu yıl peynir fiyatlarının yükselmesiyle birlikte daha da azaldığını ifade eden Rüstem Apaydın adlı peynir satıcısı, “Bu sene peynir satışlarında yüzde 70 civarında bir gerileme var. Her yıl bu mevsimde yüzde 50 olan satışlarımız, peynirin biraz daha pahalı olmasından da kaynaklı yüzde 70 oranında azaldı. Peynirin pahalı olmasının en büyük sebebi de sütün olmaması. Bu yıl peynir üreticileri zor şartlarda peynir yaptılar. Çünkü süt yoktu. Ham madde olmadığı için peynir fiyatında da yükselme oldu. Yani arz talebi karşılamadı” dedi.

Peynir satıcılığının baba mesleği olduğunu ifade eden Apaydın, yaklaşık 35 yıldır bu işle uğraştığını söyledi. Van’ın en meşhur peynirinin Görentaş peyniri olduğunu vurgulayan Apaydın, “Görentaş peynirinin özelliği, yapıldığı yörede bulunan ve gerek hayvanlar tarafından tüketilerek süte karışan, gerekse direk olarak peynir içerisine katılan kekik otundan kaynaklanıyor. Bunun yanında yöredeki üreticilerin de peyniri daha bir itinayla yapması onu özel kılan durumlardan biridir” ifadelerini kullandı.

Van’ın ilk peynir üreticilerinden Hüseyin Kayhan ise, vatandaşların kendi tuttukları kışlık peynirlerini tüketmeye başlamasından dolayı satışların durgun olduğunu belirterek, “Peynir satışlarımız, koyunların ilk süt vermeye başladıkları ilkbahar mevsiminde başlayarak ağustos ayına kadar devam eder. Ağustos ayından itibaren ise kışlık peynirler satışa sunulur. Şu anda vatandaşlar kışlık peynirlerini açtıkları için satışlar da durgunluk söz konusudur” dedi.

İşletmesinde yaklaşık 25 tane peynir çeşidi sattığını ifade eden Kayhan, “Birçok yöreye ait peynir çeşidimiz bulunuyor. 5 TL’den başlayan peynir fiyatları 20 TL’ye kadar değişiyor. En pahalı peynir ise küp peynir diye tabir ettiğimiz peynir çeşididir. Kilosu 18-20 TL arasında değişiyor. Van peynirini üç öğün bıkmadan yiyebilirsin, ama başka bir peyniri iki öğün bile üst üste yiyemezsin” şeklinde konuştu.

Kayhan, peynirin içerisine katılan ve peynire büyük tat katan 7-8 çeşit otun yaz mevsiminde dağların yüksek kesimlerinde toplandığını da sözlerine ekledi.