Van’ın Tuşba Belediyesi’nin ilçenin tarihi, kültürel değerlerini ortaya çıkaracak ve Tuşba ile özdeşleşmiş değerlere vurgu yapacak olan logo tasarım yarışması sonuçlandı.

Tuşba Belediye Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Veysi İnci, 02-22 Eylül tarihleri arasında düzenlediği ‘Logo Tasarım Yarışması’na Türkiye genelinden 115 eser katıldığını belirtti. Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sezer Cihaner Keser, YYÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Turan Yigin ve YYÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Rahşan Fatma Akgül’ün yanı sıra Tuşba Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Veysi İnci’den oluşan seçici kurul, eserleri Tuşba Belediyesi’nin misyonunu, vizyonunu ve Tuşba’yı ön plana çıkaracak, ulusal ve uluslararası alanda temsil edebilecek özgünlük ve estetik yönden incelendiklerini kaydettiler. İnci, değerlendirme sonucu ilk üç logoyu yarışma kriterlerine göre belirledikleri anlattı. İnci, yarışma sonucuna göre Can Yasemin Alkım Kaya’nın çalışması birinciliğe, A. Akın Varıcıer’in çalışması ikinciliğe, Ömer Aytin’in çalışmasını ise üçüncülüğe uygun görüldüklerini söyledi.

Seçici kurul tarafından birinci seçilen logonun sahibi Can Yasemin Alkım Kaya, Tuşba Belediyesi’nin çağdaş, yenilikçi ve dinamik vizyonuna uygun olarak, modern çizgisel bir formda ve renklerle tasarladığını söyledi. Kaya, logodaki mavinin Tuşba’ya benzersiz atmosferini sağlayan Van Gölü’nün rengi olması nedeniyle ayrıca kurumsal güvenirliliğin ve kalıcılığın göstergesi olarak seçtiğini ifade ederek, "Mavi aynı zamanda bütün canlıları ve bütün inançları çevreleyen gökyüzünün, onun sonsuzluğunun ve kalıcılığının da rengidir. Bu sonsuz göğün altında kapılar vardır. Kapılar birbirimize açılır. Tuşba Belediyesi de Tuşbalılar için açık ve güvenilir bir kapı olacaktır. Tarihsel süreçte ise Tuşba Urartu tanrılarının adının yazılı olduğu Meher Kapı’dan başlayarak bütün inançlara açılan kapılarıyla kadim bir yerleşimdir. Bu bağlamda logonun mavi zemini üzerindeki beyaz hat içerden başlayıp önce simgesel olarak Meher Kapı’yı oluşturarak, diğer inançların mabetlerini temsil eden çatılarla devam ettikçe sonsuza açılmaktadır" ifadelerini kullandı.

Yapılan değerlendirme sonucu dereceye giren eserlerden birinciye 5 bin, ikinciye 2 bin 500 ve üçüncüye ise bin TL olmak üzere toplam 8 bin 500 TL verileceği kaydedildi.