Van Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, gıda işletmelerini yıl sonuna kadar işletme kayıt onay belgelerini almaları konusunda uyardı.

Van İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında 17 Aralık 2011 tarihinde yürürlüğe giren Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik hükümleri gereğince işletmelerin kayıt ve onay işlemlerini yaptırmaları konularında uyarılarda bulundu. 2014 yılı sonuna kadar İşletme Kayıt ve Onay Belgesi almayan gıda işletmelerine idari para cezası uygulanacağı bildirildi. Van İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden yapılan uyarıda, yılsonuna kadar belgelerin alınmasının önemine değinildi. Açıklamada; “7 Ocak 2014 tarih ve 28875 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmeliğin Geçici 1. Maddesinin 2. Fıkrası gereğince 17 Aralık 2011 tarihinden önce çalışma izni ve gıda sicili belgesi, kayıt belgesi veya bu belgelere eşdeğer belge almış ve halen faaliyet gösteren kayıt kapsamındaki gıda işletmeleri, bu belgelerini en geç 31 Aralık 2014 tarihine kadar bu yönetmelikteki kayıt belgesi ile değiştirmek zorundadırlar. Gıda üreten işletmelerinin gıda üretim izin belgeleri ve gıda sicil belgeleri 2014 yılı sonu itibariyle geçerliliğini yitirecektir. Bu belgelerin yerine en kısa zamanda işletme kayıt belgesi almaları gerekmektedir. Aksi takdirde faaliyet alanlarına göre işletme kayıt işlemlerini yaptırmayanlar 5996 Sayılı Kanunun Cezai Hükümleri gereği, kayıt yaptırmayan üretim yerlerine 2 bin TL idari para cezası verilecektir” ifadeleri yer aldı.

İşletme kayıt ve onay belgeleri olmadan üretim faaliyeti gösteren işletmelerin de en kısa sürede bu belgeleri almak zorunda olduklarının vurgulandığı açıklamada; “Faaliyet alanlarına göre işletme kayıt ve onay işlemlerini yaptırmayanlar 5996 Sayılı Kanunun Cezai Hükümleri gereği, onay almadan üretim yapanlara 10 bin TL, kayıt yaptırmayan üretim yerlerine ise 2 bin TL idarî para cezası verilecektir. Bu kanun ve yönetmelik kapsamında gıda satış işletmeleri faaliyete geçmeden önce işletme kayıt belgesi almaları gerekmektedir. Alınmaması durumunda faaliyet alanlarına göre işletme kayıt işlemlerini yaptırmayanlar 5996 Sayılı Kanunun Cezai Hükümleri gereği kayıt yaptırmayan perakende iş yerlerine bin Türk Lirası idari para cezası verilecektir. Herhangi bir cezai işleme maruz kalmamak için gıda işletmelerinin kayıt ve onay işlemlerini yaptırabilmeleri için il ve ilçe müdürlüklerine giderek dolduracakları beyanname ile işletme kayıt ve onay belgesi için başvuru yapmaları gerekmektedir” denildi.