ı Kerim, yüzlerce küp, mezar taşları ve duvar yazıları bulundu.

Edremit Gebze Su Sporları tesislerinde yapılan katalog tanıtım toplantısına Edremit Kaymakamı Duran Eryılmaz, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Nevzat İnanç, Edremit İlçe Emniyet Müdürü Kemal Hiçyılmaz, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı İbrahim Serhan ile Proje Koordinatörü ve Dalgıç Emin Telli katıldı. Projenin kabul edilmesinin ardından dalgıç Emin Telli koordinatörlüğünde, çalışma başlatan proje ekibi, 3 ay boyunca Van Gölü’ndeki 75 ayrı noktaya dalış gerçekleştirdi. Dalışlar esnasında buldukları çok sayıda mezar kalıntısı ile iskelet, Kur’an-ı Kerim, küp, mercan ve tarihi eseri görüntüleyen dalgıçlar, elde ettikleri kamera görüntüleri ve fotoğraflarla Van Gölü’nün derinliklerindeki saklı tarihi gün yüzüne çıkardı.

Proje tanıtımını ve sunumunu yapan Proje Koordinatörü ve Dalgıç Emin Telli, 3 aylık çalışmalar sonucunda 75 ayrı yerde dalışlar gerçekleştirdiklerini belirterek, “Van Gölü coğrafi konumu, doğal yapısı, su özelliği bakımından dalış konusunda keşfedilmemiş zor bir parkur özelliği taşımaktadır. Van Gölü’nün 35 ayrı noktasında 75 dalış yapılmış, yaklaşık 800 civarı fotoğraf ve video çekilmiştir. İncelendiğinde dev mikro belirtileri, mikro biyolojik ormanları, mercanlar, gaz çıkışları fay hattı açıklıkları, su altında kalmış yerleşim yerlerini, Kur’an-ı Kerim, yüzlerce küp, mezar taşları, duvar yazıları bulunmuş, 3 bin 764 kilometrekarelik Van Gölü’nde daha birçok alan keşfedilmeyi beklenmektedir. 3 bin 764 kilometrelik bir alana sahip olan Van Gölü’nün derinliklerinde yaptığımız keşifle ortaya çıkan eserleri kare kare fotoğraflayıp katalog haline getirdik” dedi.

Erciş yakınlarında yapılan dalışlarda tanıtımı yapılan katalogda Kur’an-ı Kerim, mezar taşları, küpler, mercanlar duvarlarda resimler bulunuyor.