Dünya’da sadece Van Gölü’nde yaşayan İnci Kefalı balığından geçimini sağlayan balıkçılar, düşük fiyata satıldığı için avladıkları balıkların masraflarını dahi karşılamadığı belirtiyor.

Van Gölü’nün sodalı suyunda yaşayabilen inci kefali balığını çoğu zaman masraflarını bile çıkaramadan zorlu ve masraflı bir şekilde avladıklarını belirterek, satış fiyatlarının düşük olmasından şikayet ettiler. Sabahın erken saatlerinde teknelerle Van Gölü’ne açılan balıkçılar, yörede bilinen kış balıkçılığı için her gün ağlarını Van Gölü sularına bırakıyor. Bazen dolu bazen boş çıkan ağlar onlarca balıkçı ailesinin tek geçim kaynağı olmaya devam ediyor. Van Gölü’nün soğuk mavi sularına ağlarını atan balıkçılar akşama kadar zorlu bir av ile evlerine ekmek götürmenin mücadelesini vermeye devam ediyor. Van Gölü’nün endemik türü olan ve nesli koruma altına alınan İnci Kefalı balığı, Van Gölü havzasında bulunan yaklaşık 15 bin kişinin geçim kaynağı. Balıkçılar, son yıllarda avladıkları balıkların toptancılar tarafından çok ucuza kendilerinden alındığını belirterek, buna bir standart getirilmesini istediler.

Toptancının kendilerinden balığı 1.5 TL’ye aldığını belirten ve Adır Köyü’nde yıllardır geçimini balıkçılıkla sağlayan Ahmet Ülgen, balıklarını daha iyi pazarlamaları için hal kurulmasını istedi. Ülgen, "Toptancı bizden balığı 1.5 TL’ye alıp 6 ile 7 TL’ye vatandaşa satıyor. Tüm zorluklara rağmen avladığımız balıklar bizim masrafımızı bile çıkarmıyor. Tek kazanan toptancı oluyor. Buna bir standart getirilmesini ve balıklarımızın hakkettiği fiyattan satılması için hal yapılmasını istiyoruz" dedi.