Van İl Sağlık Müdürlüğü tarafından düzenlenen Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE) Temel Eğitimleri Programı, 24 kişinin katılımıyla başladı.

Türkiye genelinde en çok UMKE eğitimlerinin verildiği iller arasında bulunan Van’da başlayan eğitimin açılışında konuşan UMKE Bölge Koordinatörü Aydoğan Kaya, UMKE’nin çok kutsal bir görev olduğuna vurgu yaptı. kaya, “Van depreminden sonra Türkiye’de iller arasında en çok eğitime önem veren ve eğitim veren iller arasındayız. Bu konu üzerine özellikle eğiliyoruz. Bölge koordinatörlüğü olarak çevre illere de giderek ayrı bir özen göstererek UMKE eğitimi vermekteyiz. Önemli bir adım atarak böylesi ulvi bir görevde bulunmak için üstün cesaret gösteren ekibimizi kutluyorum. Bu görevi gönüllü olarak seçtiğiniz için hepinizi tebrik ediyorum" dedi.

Kaya, UMKE ekibinin Van depremlerinde büyük tecrübe kazandığını ve bu depremlerde başarılı bir çalışma sergilediğini söyledi. Kaya, "Görevinizin henüz başındasınız ve bu görevde çok kutsal işler yapacaksınız. İleride çok büyük olaylarla karşılaşacaksınız. Çok değerli vakitleriniz geçecek, 7- 24 hazır bulunarak tüm afet ve acil durumlarda sizlerin öncelikli görevleri olacaktır. Dünyanın neresinde olursa olsun sürekli afetler içindeyiz. Deprem, sel, çığ düşmesi, yangın ve afetlerle olağanüstü durumlarda ve hatta hasta kurtarma operasyonlarında sürekli hazır bulundurulacak bir ekip oluşturuyoruz. Van’da yaşanan deprem UMKE ekiplerine büyük tecrübe kazandırdı ve vatandaşlarımız bu ekipten büyük fayda gördü. Gece gündüz çalışan UMKE, her iki depremde de büyük başarı elde etmiştir" şeklinde konuştu.

Konuşmanın ardından eğitmenler tarafından "taşıma teknikleri, temel KBRN, travma, afet haberleşmesi, enkaz güvenliği, temel kampçılık, afet ve olağandışı durumlarda hayatı idame ettirme" konularında eğitimler vermeye başladı.

24 kursiyerin katılımıyla başlayan eğitimlerin 16 Kasım 2014 tarihine kadar devam edeceği belirtildi.