Aslen Taşkale Köyünden olan, birçok eğitimci, akademisyen, iş adamı avukat yetişmesinde büyük emeği olan emekli öğretmen Bilal Kaymakcıoğlu vefat etti.

Cenazesi yarın Yeni musalladan kaldırılacaktır.

Karaman Gündem Gazetesi olarak merhume Allah’tan rahmet, kederli ailesi ve yakınlarına başsağlığı dileriz.

TAŞKALE'NİN İVRİZ'E AÇILAN AYDINLANMA KAPISI BİLAL KAYMAKÇIOĞLU

Kurtuluş  Savaşı destanımızın gizli kahramanı on binlerce Türk köylüsünden biri, okur-yazar Gazi Abdurahman...

Evlenip üç gün sonra askere gider. Hiç izin kullanmadan süren beş yıllık askerliğinde 1.İnönü, 2.İnönü Savaşlarına katıldıktan sonra  köyüne, çiftinin, çubuğunun ardına döner.

Onun beş çocuğundan beşincisi olarak, 12 Mayıs 1931'de Kızıllar' da (Taşkale) doğar Bilal KAYMAKÇIOĞLU ...

İlkokulu köyünde bitirir Bilal. Öğretmeni Mehmet ÖZÜTEMİZ, köy ihtiyar heyetinin başka çocuğun gönderilmesi dayatmasına karşı  "Sizden isteseler size yazarlardı" sözüyle karşı durarak, Karaman Maarif Memurluğu'nca İvriz'e gönderilecek dört öğrenciden birisi olarak onu seçer. İvriz ışığına ulaşmadaki güçlük bu ilk engelin aşılmasıyla bitmez. Daha sonra İbrala Nahiye Müdürü'nün köye gelerek okulda yaptığı sözlü sınavını da geçer. Geçer geçmesine ancak; babası Gazi Abdurahman ile eşek sırtında sabahtan akşama kadar süren yolculuk sonrası Karaman'a ulaştıklarında kendisiyle birlikte İvriz'e gönderilmek üzere seçilmiş olan Süleyman İÇEL (Barutkavran), Mehmet Emin YILDIZ (Zengen), Mustafa HAN (Kılbasan ) gezici başöğretmen tarafından çoktan İvriz' e götürülmüşlerdir.

Yokluk içindeki Gazi Abdurahman'ın ıslak gözleri ve titreyen senine duyarsız kalmayan Maarif Memuru Nesimi Bey, Kızıllar Köy Muhtarı Mehmet OĞUZ'u arar ve onun kefil olması koşulu ile Gazi Abdurahman' a, oğlunu İvriz Işığına ulaştıracağı parayı verir.

"İş için, iş içinde, işle eğitim" ilkesiyle İvriz Köy Enstitüsü'nde geçen beş yıllık eğitimin ardından Bilal KAYMAKÇIOĞLU, 1951 yılında Konya Ereğli'nin Berendi köyüne öğretmen olarak atanır. Buradaki üç yıllık öğretmenliğin ardından Ereğli'de bir okula Başöğretmenlik atamasını iptal ettirip  Ekim 1954'te köyü Taşkale'ye atanır.

Çoban ateşi yanmıştır artık Taşkale'de. 12 yıl çalıştığı köyünde anlatımı burada uzun yer alacak çalışmalarla birlikte 80 öğrencisine İvriz İlköğretmen Okulu sınavlarını kazandırarak gönderir ve öğretmen olmalarını sağlar. Ardından 1966' da Karaman Mümine Hatun İlkokulu'na nakil olur. Buradaki on yıllık görevden sonra  da 1976'da atandığı İstiklal İlkokulu'ndaki 15 yıllık çalışma süresinin sonunda 15 Ekim 1991 tarihinde emekli olur. Dile kolay, kırk yıl görev başında geçmiştir.

Yarım asra yaklaşan bu ışıklı öğretmenlik yolunda, en güçlü yoldaşı, desteği, eşi Fatma KAYMAKÇIOĞLU hep yanındadır. Üç kız çocukları,  1-Adalet GÜLSUNA (İngilizce Öğrt.) 2- Nuray DEMİRBAŞ (İngilizce Öğrt.) 3-Gülay TAHİROĞULLARI (Matematik Öğrt.) ve  iki erkek çocukları, 1- Mehmet KAYMAKÇIOĞLU ( Sınıf Öğrt.) 2- Fatih KAYMAKÇIOĞLU (Elektrik Mühendisi ) olur. Cumhuriyetin Köy Enstitüleri ile yaratmak istediği aydınlanmış, kendine yetebilen, çevresine yararlı bireylerden oluşan örnek aile tablosu...

Taşkale'den İvriz Köy Enstitüsü'ne ilk giden ve köyünün kapısını aydınlığa açan, Gazi Abdurahman'ın oğlu Bilal KAYMAKÇIOĞLU öğretmeni anlatmaya bu sayfalar yeterli gelmez. İyisi mi yokluğun gözünün kör olduğu o yıllarda hayata tırnaklarıyla tutunup, öğrencilerini güneşin sofrasından nasiplendiren bir öğretmenin yaşadıklarını gözyaşlarınızı tutamayarak, kendi kaleminden

" İVRİZ KÖY ENSTİTÜSÜ ANILARIM " isimli kitabından okuyun.

Yaklaşan 89. doğum günün kutlu olsun ışık öğretmen..

Alaattin ÖZMEN - Sınıf Öğretmeni