Ülkemizin Misakı Milli sınırlarımıza girmek için müdahale eden dış güçlerin arttığı ve birlik beraberliğe ihtiyaç duyduğumuz bu zor günlerde, vatandaş olarak ödevlerimizi yerine getirme vatanperverliğimizi gösterme zamanıdır 01. Mart.20120/31-Mart-2020 Tarihleri arası vicdanla cüzdan arasındaki ağırlığın hangi tarafa ağır basacağının ortaya çıkacağına karar verme zamanı gelmiştir.

Kanun Maddeleri ve Tebliğler ile vatandaşların kafasını karıştırmadan 2019 Takvim yılında Kira gelirleri üzerinden alınan vergileri özetleyelim; Kira gelirleri beyanı 213 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 70.maddesinde belirtilen mal ve hakların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye alarak ifade edilmekte olup bu gelirler belirli koşullarda istisna ve gelir vergisine tabi tutulmaktadır.

2019 yılı için Mesken olarak Kira Gelirlerinin 5.400 TL istinse edilmiştir. İşyeri kira gelirleri üzerinden vergi kesintisi yapılanlardan 40.000 TL istisna Vergi Kesintisine ve istisna uygulamasına konu olmayan kira gelirlerinin beyanında 2.200 TL istisna edilmiştir.

Eğer kira gelirleriniz yukarıdaki tutarları aşıyorsa mutlaka Vergi Dairelerine uğrayın bütün vergi dairelerinde danışma masaları mevcuttur sizlere gereken danışma hizmetlerini sunmaktadırlar; Ayrıca hazır beyan sistemi ile internet üzerinden kira, menkul sermaye iradı, ücret veya diğer kazanç ve irat gelirlerini ayrı veya birlikte elde eden vatandaşlar yararlanmaktadır. Sadece kira geliri elde eden 60 yaş üzeri vatandaşlar ile engelli veya hastalığı nedeniyle vergi dairesine gidemeyenler için Türkiye genelinde Vergi İletişim Merkezi (VİMER-189) telefon etmeleri halinde adreslerine gidilerek beyannameleri doldurulmaktadır.

Artık Teknoloji’nin hızla geliştiği çağımızda çapraz sorgulamalar sonucunda vergi kaçırmak büyük oranda imkânsız hale geldi, bu nedenle aldığınız kira gelirlerinizi doğru beyan edin beş yıl içinde her an cezai bir durumla karşılaşabilirsiniz. Vergiden kaçma çabalarından vaz geçilmeli çocuklarımızın geleceği için sorumluluklarımızı yerine getirmeliyiz.

Vergilendirilmiş kazanç kutsaldır vergi vermek vatandaşlık görevimizdir, vatanımıza sahip çıkmak kadar önemlidir ve de beka meselesidir; Nutuklarla işaretlerle vatanperverlik olmaz eğer her vatandaş vicdan ve cüzdan ayrımını yaparak vicdanını sesini dinlerse en büyük kutsal görevi yerine getirmiş olur.