Aspirin ya da diğer adıyla asetilsalisilik asit (ASA), ağrı kesici, ateş düşürücü ve kan sulandırıcı bir ilaçtır. Uzun süre ağrı kesici ve ateş düşürücü etkisiyle kullanılan ilaç kalp ve damar hastalıklarında koruyucu etkisi nedeni ile kullanılmaktadır.

Trombosit olarak adlandırılan pıhtılaşma hücrelerinin kümeleşmesini önleyerek aspirin ne işe yarar sorusuna cevap olarak da kanı sulandırma etkisine sahiptir denebilir. Kalp damarlarının tıkanmasını önlemede, kalp krizinin önlenmesinde, kalp ve damar ameliyatları sonrasında damar tıkanıklığı ve pıhtılaşmayı önlemek için kullanılır. Aspirin ne işe yarar gibi diğer tüm sorular için Online Eczacı sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Hangi Durumlarda Aspirin Kullanılamaz?

  • Aspirin ağrı kesici olarak kullanılıyor ise 4 günden uzun süre kullanılmamalıdır.
  • Hamleliğin son 3 ayında kullanılmamalıdır.
  • Şiddetli kalp, böbrek, karaciğer yetmezliği olanlarda kullanılmamalıdır.
  • Hemofili veya hemorajik bozukluk durumlarında kullanılmamalıdır.
  • Mide veya bağırsakta ülser var ise kullanılmamalıdır.
  • Çocuklarda ateş düşürücü kullanılmasından kesinlikle kaçınılmalıdır. Viral enfeksiyonlar sırasında çocuklarda aspirin kullanımı, karaciğer ve beyin hasarına yol açabilir.

Aspirinin en büyük yan etkisi sindirim sisteminde oluşmaktadır. Mide yanmasından, mide kanamasına ve hatta delinmesine kadar neden olabilecek bir ilaçtır. Bu nedenle gastrit, ülser veya sindirim sistemi ile ilgili rahatsızlığı bulunanlarda aspirin kullanımı hastalığın durumunu kötüleştirebileceğinden önerilmez. Aspirin ne işe yarar sorusunun cevabı evet olsa da olası olumsuz yan etkilerini de atlamamak gerekir. İlacın detaylarını öğrenmek için Online Eczacı adresini inceleyebilirsiniz.

Astım gibi solunum yolu ataklarına neden olan hastalıklarında kötüleşmesine neden olabilir.

Aspirin üstte de belirtildiği gibi kanı sulandırıcı özelliği bulunduğundan hekim kontrolü altında önerilen doz ve süre boyunca kullanılmalıdır.

İlacı yanlış doz ve sürede kullandığınızı düşünüyorsanız Online Eczacı sitesinden detaylı olarak bilgi alabilirsiniz.

Asprin Hakkında Detaylı Bilgi Almak İçin: https://onlineczaci.com/aspirin-ii/