Büyük Şehirlerde Ev Kiralayacak Öğrenciler İçin Kiradan Masraf Düşme Rehberi

Üniversitelerin açıldığı Eylül ayında, öğrencilerin kiralık daire arayışı yoğunlaşır. Kiralık dairelere olan talep, fiyatların da artışına neden olur.

Farklı şehirde üniversite okumak pek çok öğrencinin en büyük hayalidir. İstenilen üniversitenin farklı bir şehirde olmasının yanı sıra, tek başına yaşamak da kişilere büyük bir özgürlük hissi verir. Bununla birlikte yaşanacak yerin bulunması pek de o kadar kolay değildir. Öğrenciler ve aileler için kiralık ev arama sürecinde farklı kriterler vardır. Öğrenciler arkadaşlarına ve sosyal hayata yakın yerlerde yaşamlarını sürdürmek isterken, aileler de öncelikli olarak güvenliğe ve bütçeye önem verirler.

Bütçe, bir ev kiralarken en önemli konulardan biridir. Hele bir de büyük şehirlerde yaşamak söz konusu olduğunda, öğrenci bütçeleri kısa süre içinde sarsılabilir. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi yaşamın pahalı olduğu büyük şehirlerde kiralık daire fiyatları da küçük şehirlere nazaran daha yüksektir. Çünkü bu şehirler hali hazırda kalabalıktır ve bu şehirlerde yaşamak isteyen çok kişi vardır. Bu nedenle üniversite tercihini İstanbul, İzmir ya da Ankara gibi büyük şehirlerden yana kullanan öğrencilerin, bütçe konusunda ekstra hassasiyet göstermeleri gereklidir.

Üniversitelerin açıldığı Eylül ayında, öğrencilerin kiralık daire arayışı yoğunlaşır. Kiralık dairelere olan talep, fiyatların da artışına neden olur. Kimi öğrenciler kısıtlı bütçeleri nedeniyle arkadaşları ile birlikte eve çıkmayı tercih ederler. Acele daire arayışı, bütçe ile ilgili bazı konuların öğrenilmeden kalmasına neden olabilir. Aslında büyük şehirlerde üniversite okuyacak öğrencilerin eve girişte yaptıkları bazı masrafları kiradan düşme hakları var. Ancak hangi masrafların kiradan düşülebileceği pek çok kişi tarafından bilinmiyor. Yasal hakların bilinmemesi, kiracıların bütçelerinde açık vermelerine neden oluyor. Girişte masraf yapılması gereken evler, öğrenci bütçesini büyük ölçüde sarsabiliyor. Kiracıların bütçesinin sarsılmaması için kanunda bazı haklar bulunuyor. Kiralık daire tutacak olan kişilerin evdeki hangi masrafı kiradan düşebileceklerini bilmeleri, uzun vadede bütçelerini daha verimli kullanmalarını sağlıyor.

Kiralık daire tuttuğunuz apartmandan kaynaklanan bazı sorunlar yaşarsanız, burada masraflar ev sahibinize ait olacaktır. Bu sorunlara örnek olarak üst komşunun evinden gelebilecek bir sızıntı sonrasında evin boyasında ya da dış cephe kaplamasında yaşanabilecek sorunlar verilebilir. Böyle durumlarda kiracının ev sahibi ile anlaşması ve bu masrafları kiradan düşürmesi mümkündür. Bu tip durumların mutlaka kira sözleşmesinde belirtilmiş olması gerekmez. Karşılıklı anlaşma yapılması gereklidir.

Yeni bir eve girişte tadilat yapılması gerekiyorsa, buradaki masrafları da ev sahibinin karşılaması gerekir. Bu durumda kiracının eve taşınmadan önce yapacağı tadilatları ev sahibine belirtmesi gereklidir. Ancak böyle durumlarda yapılacak olan tadilatlar söz verilse de unutulabilir. Ev sahibinden talep edilen tadilatların yazılı olarak bildirilmesi daha doğru olacaktır.

Kiralık dairenize taşındıktan sonra evde herhangi bir sorun yaşarsanız, buradaki masrafı yasal olarak ev sahibi ödemelidir. Yaşanabilecek sorunlara tesisatın patlaması ya da kombinin bozulması gibi örnekler verilebilir. Böyle durumlarda kanun kiracıdan yanadır. Ev sahibinin bu masrafları karşılaması zorunludur. Ancak evde keyfi olarak yapılan tadilat ve boya işlerinde masraf kiracıya aittir. İsteğe bağlı işlerde ev sahibinin herhangi bir yükümlülüğü bulunmamaktadır.

Bir kiralık daireye taşınırken minimum derecede masraf yapmanın yolu, iyi durumdaki bir daireye taşınmaktır. İyi durumdaki daireleri bulmanın en kolay yolu ise Zingat.com’dan geçer. Zingat.com aracılığıyla bulduğunuz dairelerde herhangi bir sürpriz yaşamazsınız. Zingat.com’daki binlerce kiralık daire ilanının her birinde en güncel ve doğru bilgiler sizlerle paylaşılır, evin görsellerinde ne gördüyseniz, içerisi de aynı şekildedir. Büyük şehirlerde kiralık daire arayan her öğrencinin hayalindeki eve ulaşmasının en kolay yolu Zingat.com’dur.