Cahit Arf, dünyada Türk matematikçisi şeklinde tanınmaktadır. Matematik dünyasına ciddi katkılar sunmuş olan Cahit Arf hocası ile Hesse Arf kuramını geliştirmiştir. Dünyada tanınan ve Türkiye’nin sayılı matematikçileri içerisinde bulunan Cahit Arf matematiğe ciddi kazanımlar sunmuştur.

Bulgaristan Türkü olan Naim Süleymanoğlu pek çok otoriteye göre geçmiş dönemlerin en iyi ve en başarılı haltercisi şeklinde kabul görmektedir. Lakabı, yapısı gereği ufak tefek olduğundan fakat oldukça güçlü olması sebebi ile Cep Herkülü’dür. Türk spor geçmişinde büyük yer edinen Naim Süleymanoğlu Uluslararası arenada çoğu zaman göğsümüzü kabartmıştır.

Sinema, dizi ve tiyatro oyuncusu, senarist, yönetmen yardımcısı ve seslendirme sanatçısı olan Çetin Tekindor oldukça başarılı projelere imza atmıştır. Pek çok ödül alan usta oyuncu Çetin Tekindor TRT’de yayınlanmış olan birçok yabancı dizi ve film için seslendirme yapmıştır.

Cahit Arf

Cahit Arf dünya çapında Türk Matematikçisi şeklinde biliniyor. Arf sabiti, Arf kapanışları ve Arf halkaları gibi terimleri keşfetmiştir. 1910 senesinde Selanik’te doğmuş olan Cahit Arf 1997 senesinde kalp rahatsızlığı sebebiyle İstanbul’da hayatını kaybetmiştir. Yüksek öğrenimini Fransa’da tamamlayıp ve bir süreliğine matematik öğretmenliğini Galatasaray Lisesi’nde yapmıştır.

Daha sonra Doçent adayı olarak İstanbul Üniversitesi’nde bulunmuştur. Ardından Almanya’ya doktora yapmak amacıyla gitmiştir ve 1938 senesinde doktorasını tamamlamıştır. Matematikte gerçekleştirdiği çalışmalarla dünya çapında bilinen ciddi öneme sahip bilim insanları arasında yer almıştır. Cahit Arf pek çok ödül kazanmış, konferanslar ve sempozyumlar vermiş ve çok teoriler üzerinde çalışmalarını yürütmüştür.

Matematik biliminin ezberlenmesi gerektiğini, sabır işi olduğunu, çözerek ve anlayarak matematiğin yapılabileceğini dile getirmiştir. Çok sık bir şekilde kullandığımız ve her gün hemen hemen elimizde olan 10 Türk Lirasında Cahit Arf’in resmi yer almaktadır.

Naim Süleymanoğlu

1967 senesinde Bulgaristan’da doğan dayım Süleymanoğlu, 1977 yılında haltere başlamıştır. İlk dönemlerde ailesi dayım Süleymanoğlu’nun halter sporunu yapmasına engel olmuştur fakat annesinin Onayı ile hocası halter antrenmanlarına başlatmıştır. Kısa zamanda Bulgaristan milli takımına girmeyi başaran efsanevi halterci Naim Süleymanoğlu bir ayın ardından “Türk asıllı” olması gerekçe gösterilerek takımdan çıkarılmıştır. 1983 ve 1986 seneleri arasında toplamda 62 rekora sahiptir ve 1988 yılında ilk kez Seul’de olimpiyatlara katılmıştır. 2017 senesinde karaciğer yetmezliği sebebiyle vefat etmiştir.

Çetin Tekindor

Sivas doğumlu olan Çetin Tekindor 1945 senesinde dünyaya gelmiştir. Pek çok başarılı dizi sinema ve tiyatro projelerine imza atan Çetin Tekindor beyazperde ile tanışması Müjde Ar ile oynadığı Kaçamak filmiyle olmuştur. Çetin Tekindor 1987 senesinde Zerrin Tekindor ile dünya evine girmiş ve çiftin Hira isminde oğulları vardır.

Çetin Tekindor’un yer aldığı projeler;

  • Rita’nın şarkısı
  • Müfettiş
  • Kadınlar Devleti
  • Hay Sultan
  • İçerde
  • Karadayı
  • Dedemin İnsanları
  • Av Mevsimi
  • Örümcek
  • Ulak
  • İlk Aşk
  • Anadolu Kaplanı

Çetin Tekindor’un 1999 senesinde başrollerini paylaştığı Meltem Cumbul ve Mehmet Ali Alabora ile Yılan Hikayesi isimli diziyle televizyon dünyasında adından çokça söz ettirmiştir. Daha sonra 2000 yılında Tutku çemberi, 2003 yılında Çaylak adlı dizide oynamıştır. Televizyon dünyasında başarılı projelere imza atan Çetin Tekindor, Anlat İstanbul dizisinde 2004 senesinde rol almıştır. 2016 senesinde ise İçerde isimli televizyon dizisinde Bensu Soral, Mustafa Uğurlu, Yasemin Allen, Selin Erdoğan, Gözde Kansu gibi oyuncularla birlikte rol almıştır.