İster bir işte çalışan olun, ister iş arayan biri olun işyerinde olumlu bir etki bırakmanız çok önemlidir. İşyerinde hem iş arkadaşlarınızda hem de işvereninizde olumlu bir etki bırakmanız kariyer planlarınızın gerçekleşmesi ve hayal ettiğiniz hedefe ulaşmanızın anahtarıdır.

İşyerinde Pozitif Bir Duruş Sergileyin

İngiltere'de başarılı iş yerlerinde yapılan bir araştırmaya göre, başarılı İngiliz çalışanların %84'ünün iş arkadaşlarının sürekli tavsiye için başvurduğu, güvendiği ve işyerinde saygı duyulan kişiler olduğunu ortaya koymaktadır. Bu araştırmanın da gösterdiği üzere iş arkadaşlarınızla arasındaki dayanışma ve iletişim iş yerindeki başarınıza doğrudan etki etmektedir. İş arkadaşlarınızın sizin hakkınızda söyledikleri iş yerinde itibar sahibi olmanızı sağlar. Bu nedenle, işyerinde olumlu bir etki yaratmanız kariyerinizde ve daha geniş perspektiften bakılırsa hayatınızda büyük avantaj sağlar.

Eğer işyerinde olumlu bir etki bırakmak istiyorsanız, tavsiyelerimize kulak verin:

İş ve Kariyer Bilgilerinizi İnceleyin

İş yerinde olumlu bir etki bırakmak istiyorsanız öncelikle iş ve kariyer bilgilerinizi detaylı olarak bilmeniz gerekir. İş arıyorsanız ya da kariyerinizle ilgili belgelere ulaşmak istiyorsanız https://www.turkiye.gov.tr/ adresini ziyaret edebilirsiniz. Bu adresten pek çok kurumun iş ilanlarına ve kariyer, hizmet sorgulama uygulamalarına kolaylıkla erişebilirsiniz.

Beklenenin Ötesine Geçin

İşyerinde olumlu bir etki uyandırmak istiyorsanız yapmanız gereken ilk şey sizden beklenenin ötesine geçmek olmalıdır. Bilindiği üzere iş yerlerinde işler için zamanla yarışılır. Bu nedenle işlerinizi geciktirmek ya da özensiz iş nedeniyle gecikme yaşamak işvereninizin gözünüzden düşmenize yol açabilir. Bu durumu yaşamamak ve hatta tam tersine çevirmek için sizden beklenenden fazlasını yapmak, kısa sürede kariyerinizde hızla tırmanmak istiyorsanız yapmanız gereken bir şeydir. Örneğin, size verilen görevleri daha hızlı bitirmek ya da daha detaylı ve özenli bir şekilde bitirmek iş yerinde ön plana çıkmanızı sağlayacaktır.

Fikirlerinizi Taktikle Sunun

Bir çalışan olarak işe alınma nedenlerinizden birisinin işyerini daha iyi bir hale getirecek bilgi ve beceriye sahip olmanız olduğu gerçeğini göz ardı etmeyin. Fikirleriniz bu nedenle işvereninizin gözünde oldukça değerlidir. Fikirlerinizi ifade etmekten çekinmeyin.

Eğer işyerinde olumlu bir itibar oluşturmak istiyorsanız, fikirlerinizi plansızca dile getirmek ya da hiç söylememek yerine bir plan doğrultusunda sunun. Örneğin, bir projeyle ilgili farklı bir fikriniz varsa bu fikri neden önerdiğinizi, bu fikrin sunacağı avantajlar ve diğer yöntemlerle kıyaslamasına yer vereceğiniz bir sunum fikrinizi çok değerli bir hale getirecektir.

İşyerinde Şikayet Etmeyin

Çalışan herkes işin bazen zorlayacağını bilir. İşiniz sizi zorladığında meslektaşlarınıza sızlanmak ya da sürekli şikayet etmek yerine daha yapıcı bir şekilde sorunları ele alın. Şikayet etmek ciddi derecede toksik bir eylemdir. Aynı zamanda şikayet edenler herkesin motivasyonunu düşürdüğünden işyerinde profesyonel bir konuma erişmeleri de oldukça zordur. Bu nedenle, işyerinde itibarınızın düşmesine yol açacak bu eylem yerine, soruna farklı açılardan yaklaşın ve çözüm önerileri geliştirin.

Başkalarına Yardım Etmek İçin Zaman Ayırın

Eğer tek başınıza işinizi idare etmiyorsanız, başkalarına yardım etmek için uğraşmanız size itibar kazandıracak bir davranış olacaktır. İster evrak işleri konusunda ister toplantıda desteğe ihtiyaç duyulduğunda meslektaşlarınıza yardımcı olmak kariyeriniz ve ahlaki değerleriniz bakımından son derecede faydalı bir eylemdir. Bu öncelikle takım çalışmasına yatkın olduğunuzu gösterir. Aynı zamanda başkalarının sorunlarına yardımcı olan, çözüm odaklı ve kariyer basamaklarını hızla tırmanacak bir çalışan olduğunuzu gösterecektir.

Yine gönüllü çalışmalara da katılmanız topluma ne kadar önem verdiğinizi ve işyeri dışında da sorumluluk alabilen bir yapıya sahip olduğunuzu gösterir. Gönüllü çalışmalara katılabileceğiniz Afad gibi pek çok sosyal organizasyona online bir şekilde kaydolabilirsiniz.

Yapacağınızı Söylediğiniz Şeyleri İstikrarlı Bir Şekilde Yapın

İstikrarsızlık 21. yüzyılın en büyük düşmanı. İşyerinde size bir görev verildiğinde ya da işyerinde üstlendiğiniz sorumlulukları sürekli olarak yerine getirmeye çalışın. İşlerinizi istikrarlı bir şekilde yerine getirmeniz güvenilir ve işini özenle yapan bir çalışan olduğunuzu gösterir. İkinci olarak işyeriyle ilgili daha büyük sorumluluk almak için güçlü bir aday olduğunuzu ifade eder. Son olarak ise iş baskısını kaldırabildiğinizi ve işi bildiğinizi ortaya koyar. Bu da başarılı ve işyerinde itibar sahibi olan kişilerin sahip olduğu özelliklerdir.

Tam tersini düşünecek olursak, işlerinizi sürekli geciktirirseniz bu durumda hem meslektaşlarınız hem de işvereniniz hakkınızda olumsuz düşünceler besleyecektir. İş sorumluluğu alamadığınızı, yeterince işine sadık ve takım çalışmasına yatkın olmadığınızı düşüneceklerdir.

İş Ağınızı Genişletin

Çağımızda iş ağı oluşturmak hem online web siteleri hem de yüz yüze görüşmelerle oldukça kolay bir şekilde gerçekleştirilen bir eylemdir. Bir işe girdikten sonra sadece meslektaşlarınız ya da işvereninizle bağlantıda kalmak yerine başka insanlarla tanışın. Yeni insanlar, size yeni bağlantılar getirecektir.

İşyerinde iş ağı geniş, işinde başarılı ve işine adanmış biri olduğunuzu göstermek hak ettiğiniz saygıyı kazanmanızı sağlayacaktır. Öncelikle işvereninizin iş ağı geniş olduğundan, sizin isminizi pek çok kişiden duyması iş pozisyonunuzun yükselmesinde size yardımcı olacaktır. İkinci olarak sektörde pek çok kişiyi tanıyacağınızdan iş ağını genişletmeyen pek çok meslektaşınız size danışacaktır. Bu da işyerinde hayal ettiğiniz saygınlığı ve olumlu etkiyi kolaylıkla elde etmenize yardımcı olacaktır.

CV’nizi Güncel Tutun

Bir iş yerinde çalışıyor olsanız da kariyer değişimi yapmak istiyorsanız ya da daha parlak bir iş pozisyonuna kabul edilmeyi hedefliyorsanız her zaman CV’nizi güncellemenizi öneririz. İyi, kaliteli, özgün ve üzerinde çalışılmış bir CV size kariyer kapılarını sonuna kadar aralayacaktır. Özgeçmişinizi hazır ve güncel tutmanız, işvereninizin ve iş arkadaşlarınızın çalışmalarınızı ve işe adanmanızı takdir etmesini sağlayacaktır. Kaliteli, özgün şablonlar ve özgeçmişiniz üzerinde istediğiniz kadar düzenleme yapabilmenizi sağlayan https://www.cvmaker.com.tr/ adresini ziyaret etmenizi öneririz. Uluslararası ağda binlerce kişinin hedefindeki işe kabul edilmesinde rol sahibi olan CV maker, hem işyerinde hem de sektörde hak ettiğiniz saygınlığı görmenizde size yardımcı olacaktır.