İnsanoğlunun en yakın dostları arasında yer alan köpekler, evcilleştirilen ilk hayvan türüdür. Kimi zaman bir dost, kimi zaman bir koruyucu kimi zaman ise ailemizin bir parçası olan köpekler, aslen etçil olsa da zamanla daha çok insanlara benzeyerek farklı besin maddelerine de ihtiyaç duymaya başlamıştır. Fakat insanlar için sakınca yaratmayan bir besin maddesi, köpekler için sakıncalı olabilir. Bunun tabi olarak genel sebebi insanlar ve köpekler arasındaki metabolizma farklılığıdır. Köpekler sanılanın aksine sadece et ve kemik yemez. Bunun yanı sıra farklı vitamin, mineral ve protein ihtiyaçları da bulunmaktadır. Köpeklerde beslenme genel olarak:

  • Köpeğin yaşına
  • Köpeğin cinsine
  • Köpeğin türüne
  • Kısırlık durumuna göre değişmektedir.

Evcil hayvanınızın sağlıklı bir hayat sürebilmesi için tükettiği köpek maması sağlıklı olmalıdır. Kolay bir şekilde sindirilebilen mamalardan seçim yaparak beslemeniz gereken köpeklerinizde, fazla selüloz ve laktoz tüketimine dikkat etmeniz gerekiyor. Ayrıca çikolata, sarımsak, soğan, avokado, süt ürünleri, kayısı ve çiğ balık gibi köpeğinize zarar verebilecek besin maddelerinden de uzak durmanız önemlidir.

Köpeklerde doğru beslenmenin en önemli faktörlerinden birisi yaş’tır. Çünkü genç bir köpek ile yaşlı bir köpeğin sarf ettiği enerji miktarı ve tüketmesi gereken besin miktarı farklılık gösterir. Eğer bu ihtiyaçlara uygun bir beslenme sağlayamazsanız köpeğinize zarar verebilirsiniz. Yavru köpek maması olarak vermeniz gereken besinler ise sindirimi kolay olacak şekilde sunulmalıdır.

Piyasada köpek maması siparişi verebileceğiniz birçok firma yer almaktadır. Gerek market veya petshop gerekse internet üzerinden alacağınız köpek mamalarında, köpeğiniz için doğru mamayı seçmeniz gerekiyor.

Köpek maması siparişi verirken dikkat etmeniz gerekenler

  • Köpeğinizin ırkına ve yaşına uygun bir mama
  • Kuru mama seçmeye özen göstermeli
  • Hayvansal türevler bulunan mamaları seçmemeli
  • Katkı maddesi barındırmayan mama seçimi
  • İçerisinde farklı vitamin ve mineral olan mamalar seçilmeli
  • Köpekler için alerjen madde barındırmayan mama seçimi
  • Hamilelik veya hastalık durumu
  • Köpeğin hareketlilik durumu

Ev yemeği tüketerek evcil köpeğinizin besin ihtiyaçlarını tam olarak alması mümkün değildir. Sindirim sorunları yaşamaması açısından çiğ et vermemeye de özen göstermeniz gereken evcil hayvanlarınız için kuru veya yaş mama tercih edebilirsiniz.

Köpek maması alırken belirli standartlarda üretilen ürünleri tercih etmenizde fayda var. Protein açısından düşük mamaların verdiği zarar kadar, çok yüksek proteinli mamalarda evcil hayvanlarınıza zarar verebilmektedir. Hem diş sağlığı hem de sindirim sistemi açısından kuru mamalar daha sağlıklıdır. Bir mamanın kalitesi o mamanın köpeğiniz için doğru olduğunu göstermez. Birçok faktöre bağlı olarak değişen ayrıca köpeğinizin damak tadına da bağlı olan mama seçiminde, hem kaliteli hem de lezzetli mamayı bulmanız gerekiyor.

Köpek maması seçiminde öncelik olarak veterineriniz tarafından onay almayı ihmal etmeyin. Kolay sindirilebilir mamalar her zaman evcil hayvanınızın yaşayacağı stresi en aza indirgemektedir. Bunun yanı sıra evde beslediğiniz köpeğiniz ile bahçede beslediğiniz köpeğinizin enerji ihtiyacı aynı olmayacaktır. Bu nedenle evcil köpeğinizin hareketlilik durumuna göre mama seçmeye de dikkat etmenizde fayda var.