Lipofilik statinlerin kullanımı ile yumurtalık kanserinde düşük mortalite (ölüm oranı) arasında ilişki bulundu. Amerikan Kanser Araştırma Derneği’nin (AACR) sanal ortamda düzenlediği toplantıda, yaygın olarak kan kolesterolünü düşürmek için kullanılan lipofilik statinler, yumurtalık kanseri Ankara olan hastalarda mortalitenin yüzde 43 oranında azalmasıyla ilişkilendirildi.

American Kanser Araştırma Derneği II. Sanal Yıllık Toplantısı’nı 22-24 Haziran günleri arasında düzenledi. Yumurtalık kanseri Ankara, her yıl Amerika Birleşik Devletleri'nde teşhis edilen kanser vakalarının yaklaşık yüzde 1,2'sini oluşturan nadir bir kanser türü. ABD’de yumurtalık kanserinin, kısmen teşhis zorluğundan dolayı 5 yıllık sağkalım oranının yüzde 50'den az olduğu tahmin ediliyor.

Johns Hopkins Bloomberg Halk Sağlığı Okulu Sidney Kimmel Kapsamlı Kanser Merkezinden epidemiyoloji ve onkoloji profesörü Dr. Kala Visvanathan, sanal toplantıda konuştu. Dr. Visvanathan, Kanıtlanmış tarama yöntemleri bulunmadığı için hastalık genellikle ameliyatın bir seçenek olmadığı ileri bir evrede teşhis edilebiliyor.” dedi.

Statinler kolesterol tedavisinde sıkça kullanılıyor

ABD'de 40 yaş üzeri yetişkinlerin yaklaşık yüzde 28'i kolesterolü kontrol altında tutmak için düzenli olarak statin kullanıyor. Visvanathan, statinlerin diğer ülkelerde de yaygın olarak kullanıldığını söyledi. Yumurtalık kanseri hastalarında statin kullanımı ve mortaliteyi değerlendiren birkaç küçük çalışma karışık sonuçlar gösterdi. Bu çalışmanın yumurtalık kanserli 10 binden fazla kadından oluşan geniş örneklem büyüklüğü, araştırmacıların farklı statin türlerini ve yumurtalık kanserinin farklı alt türleri üzerindeki etkilerini değerlendirmelerini sağladı.

Araştırmacılar, teşhis öncesi ve sonrası statin kullanımı ile yumurtalık kanseri ölümleri arasındaki ilişkiyi incelemek için Finlandiya Ulusal Kanser Kayıtlarından gelen verileri, 1995 ile 2015 yılları arasında yumurtalık kanseri teşhisi konmuş 10 bin 62 kadına ilişkin reçete talepleriyle ilişkilendirdi. 10 bin 62 hastadan 2 bin 621'i statin kullandı ve bunların yüzde 80'i lipofilik statindi. Teşhis yaşı genellikle ortalama 62 ve statin kullanıcıları arasında 67 idi.

Statinler, çözünürlüklerine göre sınıflandırılır; simvastatin ve lovastatin gibi lipofilik statinler yağlarda çözünürken, pravastatin ve rosuvastatin gibi hidrofilik statinler suda çözünür. Herhangi bir statin kullanımı, hiç statin kullanmayan hastalara kıyasla yumurtalık kanseri mortalitesinde yüzde 40 azalma ile ilişkili çıktı. Özellikle lipofilik statinlerin kullanımı, yumurtalık kanseri ölüm oranlarında yüzde 43'lük bir düşüş gösterdi.

Lipofilik statin kullanan endometrioid yumurtalık kanseri kadınların mortalitesinde yüzde 50’lik azalma

Yumurtalık kanseri Ankara’nın tüm alt tiplerine sahip kadınların ölüm oranlarında bir azalma oldu. Mortalitede en önemli azalma, yüksek dereceli seröz karsinomlu (mortalitede yüzde 40 azalma) ve endometrioid yumurtalık kanserli (mortalitede yüzde 50 azalma) kadınlarda idi. Visvanathan, tüm yumurtalık kanseri türlerinde iyileşen hayatta kalma verilerinin cesaret verici olduğunu söyledi ancak daha nadir yumurtalık kanseri alt türleri için verilerin daha az nitelikli olduğunu da ekledi. Bazı kadınlar, yumurtalık kanseri teşhisi konduktan sonra lipofilik statin kullanmaya başladı ve onların da mortalite oranında azalma gözlemlendi.

Visvanathan, "Sonuçlarımız, yumurtalık kanserinin tedavisinin bir parçası olarak kullanılan lipofilik statinlerin klinik araştırmalarını destekleyen kanıtlar sağlıyor. Yumurtalık kanseri ölüm oranındaki ilişkili azalma umut verici.” dedi.

Visvanathan, sonuçların randomize klinik çalışmalarda doğrulanması ve diğer popülasyonlarda çalışılması gerektiğini belirtti. Ayrıca Dr. Visvanathan, sağkalım oranının düşük olması nedeniyle yumurtalık kanserinin uzun süreli çalışmalarda incelenmesinin zor olduğunu söyledi. Bu çalışma ise, yüksek kaliteli veriler ve uzun yıllar boyunca toplanan veriler değerlendirilerek yapıldı.