Protein tozu, peynir altı suyunun izole edilmesi, kazein ya da diğer adıyla süt proteini, soya proteini ve yumurta proteininden elde edilen ve genellikle ağır sporlarla uğraşan sporcular tarafından kullanılan bir takviye üründür. Protein tozunun kullanılması, özellikle kas kütlesini arttırmak isteyen kişiler için verimli olmaktadır. Protein tozunun tek başına kullanılması istenilen etkiyi yaratmaya yeterli olmayabilir. Bu sebeple, protein tozu kullanan kişilerin, beslenme düzenlerinin dengeli olması ve hayatlarında spor gibi aktivitelerin yer alması gerekmektedir. Kişiler bir spor salonuna giderek ağırlık kaldırma gibi dayanıklılık gerektiren ya da kas gruplarının neredeyse hepsini çalıştıran spor faaliyetlerini gerçekleştiremiyor olsalar da gün içerisinde en az on bin adım atarak gerekli hareketi yapmış olurlar.

Protein Tozunu Kimler Kullanabilir?

Protein tozunu kullanabilecek kişiler, vücut ihtiyaçları doğrultusunda hareket etmelidirler. Kişilerin aktiviteleri arttıkça, vücutta ortaya çıkan protein ihtiyacı da artış göstermektedir. Bu sebeple, spor yapmayan kişilerde spor yapanlara oranla daha az protein ihtiyacı hasıl olmaktadır. Spor yapmayan ya da kas gruplarını zorlamayacak kadar hafif spor yapan kişilerin protein tozu kullanmaya ihtiyaçları yoktur. Bu kişiler, tüm besin ögelerinden dengeli şekilde alarak ve zararlı yağ, şeker ya da hamurlu gıdalar gibi yiyeceklerden uzak durarak gerekli proteinin alımını sağlayabilirler. Protein tozunun kullanılması, yalnızca profesyonel olarak spor yapan kişiler tarafından, bir uzman ya da hocanın önerileri doğrultusunda yapılmalıdır. Protein tozunun kullanımı da tıpkı belli sınırları olan diyetlerde olduğu gibidir. Kişilerin protein tozu kullanımından en yüksek verimi almaları için, beslenme ve spor düzenlerini oturtmaları gerekmektedir. 

Protein Tozu Zararlı Mıdır?

Protein tozunun zararları, kullanan kişilere göre değişiklik gösterebilmektedir. Ağır sporlar yapan profesyonel sporcularda kas dokusu oldukça yıpranır ve yıpranan bu kas dokusunun takviye gıdalar ile desteklenmesi gerekir. Protein tozu, yıpranan kas gruplarının onarılmasını bizzat üstlenir ve kaslar içinde yoğun bir çalışmaya girer. Bu grubun dışında kalan kişilerde protein kullanımı önerilen bir uygulama değildir. Protein tozunun kontrolsüz şekilde kullanılmasında, kişide şu rahatsızlıklar görülebilir:

  • Kemik erimesi,
  • Böbrek taşı oluşumu,
  • Karaciğer hastalıkları,
  • Kalp hastalıkları.

Protein Tozunun Faydaları

Protein tozunun faydaları, doğru kullanıldığı takdirde, oldukça fazladır. Protein tozu kullanımı, öncelikle bu tozdan yararlanan kişilerin hayatlarını kolaylaştırması açısından olumlu bir yerde durmaktadır. Günlük işler içinde gerekli proteini alamayan kişiler, bu tozu basit ve hızlı bir şekilde karışım haline getirerek günlük protein ihtiyaçlarını karşılayabilmektedirler. Protein tozunun diğer yararları şunlardır:

  • Kasların onarılmasını ve gelişimini destekleyen protein tozları, içerisinde bulunan yüksek protein sayesinde, kasların yıkımını engellemektedir.
  • Vücudun yeni doku oluşturması için önemli olan pozitif nitrojen dengesi, protein tozları tarafından korunur. Bu da yine kas gelişiminin sağlanması için gereklidir. Öte yandan içerisinde yüksek oranda kalsiyum bulunduran protein tozları, kemik ve iskelet sağlığını korumaya yardımcı olmaktadır.
  • Spor ve dengeli beslenme ile desteklenen protein tozu kullanımı, vücudun yağ yıkımını kolaylaştırmaktadır.

En İyi Protein Tozu

En iyi protein tozu ürünleri, içlerinde katkısız şekilde yüksek protein taşıyanlardır. Proteinocean markasının üretmiş olduğu protein tozları, her sporcunun kendine uygun ürünü bulabileceği çeşitliliğe sahiptir. Bitkilerden elde edilen protein tozunun kullanılması, vegan beslenme tarzını seçmiş olan kişiler için oldukça önemlidir. Vegan sporcular da bu markanın bitki kökenli protein tozlarından yararlanabilirler. Öte yandan, bu markanın üretmiş olduğu protein tozu ürünleri, içerisinde bulunan yüksek protein sayesinde hızlı toparlanma sağlarken, şeker ilavesi olmaması sayesinde de kullanıcılara temiz bir içerik sunar.