1 Aralık tarihinde başlayacak kış lastiği uygulaması öncesinde lastiklerini taktırmak isteyen araç sahipleri lastikçilerin yolunu tutuyor. Uygulamanın başlayacağı tarihe bir gün kaldığını belirten lastik satıcıları ise sürücülerin can ve mal güvenliği için lastiklerini değişmelerini ve lastik değişimini son haftaya bırakmamalarını söyledi.
Karaman’da faaliyet gösteren Özgün Oto Lastik işletmesinin sahibi Adnan Özgün sürücülerin önceki yıllara göre kış lastiği uygulaması konusunda bilinçlendiğini ve uygulamanın yararlarının farkında olduğunu söyledi. Özgün, "1 Aralık itibari ile zorunlu kış lastiği takma uygulaması başlayacak. Bu yönde vatandaşların yoğun ilgisi var. 1 Aralık geçmeden vatandaşların lastiklerini gelip takmalarını tavsiye ediyoruz. Son günlerde yığılma oluyor. Kış lastiğini tüm sürücülerin takmasını tavsiye ediyoruz. Kış lastiğinin yol tutuşu yaz lastiğine göre yüzde elli daha fazla. İnsanların can güvenliğini sağlamaları için kış lastiğini takmalarını öneriyoruz. Önceki yıllara göre vatandaşlarımız bilinçli rağbet gösterip kış lastiğini taktırıyorlar. Kış lastiği takmayan sürücülerimize de kış lastiği taktırmalarını öneriyorum.” dedi.
Aracının lastiklerini değiştiren sürücü Adem Demirel de lastik fiyatlarının bütçelerini zorladığını söyledi. Demirel, "Kış lastiği takma zorunluluğu var. Karda buzda kış lastiği iyi oluyor, şimdi kanunlaştı bunu takmayayıp ceza yiyenler oluyor. Çıkma lastik diye tabir edilen ikinci el kış lastiği taktırdık. İnşallah kış mevsimini herkes kazasız belasız atlatır.” dedi.
Mobilyacı olduğunu ve yük taşıdığını belirten sürücü Suat Yüksel ise "1 Aralık itibari ile başlayacak kış lastiği uygulaması için lastik değişimi yaptık. Kış şartlarında can ve mal güvenliğimiz için aracımızın lastiklerinin o şartlara uygun olması gerekiyor. Yaptığımız iş nedeniyle kış aylarında da yoğun çalışıyoruz. Bundan dolayı son güne bırakmadan havaların soğumaya başlaması ile birlikte gelip aracın lastiklerini değiştirdim.” dedi.
Öte yandan 1 Aralık itibari ile kış lastiği takma zorunluluğu olan araç sürücülerine lastik değiştirmedikleri tespit edildiği takdirde 571 TL para cezası verilecek.
Necati ERMİŞ