112 acil çağrı merkezinin işleyişi ve gelen acil çağrılara nasıl müdahale edildiği hakkında vatandaşlarımızı bilgilendiren Çiçek; “112 Acil Yardım merkezi aranırken dikkat edilecek hususlar çok önemli, bu konuda vatandaşlarımızı bilgilendirmeye devam edeceğiz” dedi.

112 ARAMASI HAKKINDA ÖNEMLİ BİLGİLER

Her hangi bir acil durumda 112 numarası arandığı zaman çağrı merkezi ön çağrı karşılayıcı personeli tarafından telefonunuza cevap verilir. Ambulans talebi için aradığınızı söylediğinizde sizi çağrı merkezinin sağlıkla ilgili bölümüne aktarırlar. Bu bölümde görev yapan çağrı karşılayıcı sağlık personeli size olay ile ilgili; adres, olayın şekli, hasta ya da yaralının sağlık durumu hakkında bilgi almak için bazı sorular soracaktır.

Yapılan görüşme sonrasında hasta / yaralı durum değerlendirmesi yapılarak vakaya en uygun ekip görevlendirilmesi açısından olay komuta merkezi tarafından değerlendirilir. Verilen adrese en yakın 112 Acil sağlık ekibine olay ile ilgili bilgiler verilir ve ekip verilen adrese 1 dakika gibi kısa bir süre içerisinde ambulans ile birlikte hareket eder.

Burada bilinmesi gereken bir diğer husus ise çağrıyı alan ve sizin telefonda konuştuğunuz kişinin ambulansta bulunan ve size acil yardım için gelen kişiler olmadığının bilinmesidir.

112’nin Aranması Sırasında Nelere Dikkat Edilmelidir ?

Telefonda 112 Komuta Merkezi ile konuşurken sakin olunmalı, eğer olunamıyor ise sakin olan bir kişinin araması sağlanmalı,

112 Komuta Kontrol Merkezi çağrı karşılayıcı personeli tarafından sorulan sorulara kısa, net ve anlaşılır bir şekilde cevap verilmeli,

Olay yeri ile ilgili kesin yer ve adres bilgileri verilirken, olayın olduğu yere yakın bilinen bir yerin adının verilmesi olay yerine en kısa sürede ulaşım için kolaylık sağlayacaktır. ( market, cami, okul, park gibi…)

Kimin, hangi numaradan aradığı bildirilmeli,

Biliniyor ise hasta / yaralıların adı soyadı ve olayın tanımı yapılmalı, ( trafik kazası, düşme, zehirlenme gibi...)

Olay yerinde birden fazla hasta / yaralı olduğu durumlarda vakaya yeterli 112 Ekibinin yönlendirilebilmesi için hasta / yaralı sayısı ve genel durumları bildirilmesi gerekmektedir.

Eğer olay yerinde herhangi bir ilkyardım uygulaması yapıldıysa nasıl bir müdahale yapıldığı belirtilmeli.

112 Hattında bilgi alan kişi, gerekli olan tüm bilgileri aldığını söyleyinceye kadar telefon kapatılmamalıdır.

112 Çağrı merkezinin sizi olay ile ilgili tekrar araması gerekebilir. Bu yüzden arama yaptığınız telefonunuz yanınızda bulundurulmalı ve hattı meşgul etmemelisiniz.

Unutulmamalıdır ki sorulan bu sorular ambulansın ve size ulaşmasını geciktirmez. Çünkü siz telefonda bu bilgileri aktarırken bile ekip size doğru hareket etmiş olacaktır.