Etkinlikler kapsamında ilk olarak Hatuniye Medresesi'nde 'Darbeden Demokrasiye 15 Temmuz Sergisi' açıldı. Karaman Valisi Fahri Meral, Karaman Cumhuriyet Başsavcısı vekili Osman Tezcan, Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanı Mehmet Nuri Özbey, Belediye Başkanı Savaş Kalaycı ve beraberindekiler sergiyi gezerek eserler hakkında bilgi aldı.

Ardından Atatürk Bulvarı'nda bir araya gelen vatandaşlar, milli iradeye saygı yürüyüşü kapsamında ellerinde Türk bayrakları ile kortej halinde Aktekke 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'na kadar yürüdü.

Burada saygı duruşunda bulunarak İstiklal Marşı okundu, daha sonra Kur’an-ı Kerim okundu.

Vali Meral, yaptığı konuşmada, bugünün istiklal ve istikbale yönelik olarak gerçekleştirilen 15 Temmuz hain darbe girişiminin üçüncü yıl dönümü olduğunu söyledi.

15 Temmuz'un demokrasi mücadelesinin adı olduğunu ifade eden Meral, şunları kaydetti:

"15 Temmuz gecesinde olduğu gibi bundan sonra da bu aziz millet anayasa ve demokrasimizi askıya almak isteyen şer odaklarına ve onlara uşaklık eden hainlere asla prim vermeyecek, bu tür hain girişimlere ve tüm düşmanca saldırılara, her zaman aynı iman gücü ve vatan sevgisi ile karşı koyacaktır. Ecdadımızın tarihte gösterdiği şanlı mücadele, milletimizin 15 Temmuz gecesi tüm farklılıklarını geride bırakarak tek millet, tek bayrak, tek vatan ve tek devlet ilkeleri etrafında birleşerek, yaptığı kahramanlıklar yaşadığımız badireleri atlatmamızda ve istikbale yürüyüşümüzde bizlere ilham kaynağı olmaya devam edecektir."

Belediye Başkanı Kalaycı ise aziz milletin vatanına bağımsızlığına 15 Temmuz gecesi sahip çıktığını belirterek, "Herkes gördü ki Türk milleti asil kanlarıyla suladığı bu vatan toprağının bir karışından bile vazgeçmez. Yine gördüler ki Türk milleti demokrasisine göz dikenlerin hakimiyetine asla girmez. Aramızda ayrılık yaratmak isteyen güçler gördüler ki Türk milleti gerçekten büyük ve asil millettir" diye konuştu.

Konuşmaların ardından günün anlam ve önemini belirten şiirler okundu. Saat 00.13’de Karaman’daki tüm camilerde sela okundu.