Etkinlikler kapsamında ilk olarak Karaman Valisi Mehmet Alpaslan Işık, Cumhuriyet Başsavcı Vekili Samet Asiltürk, Belediye Başkanı Savaş Kalaycı, KMÜ Rektörü Namık Ak, İl Emniyet Müdürü Ayhan Taş, İl Jandarma Komutanı Albay İsmail Şahin, siyasi parti il başkanları, daire müdürleri ve gaziler Karaman Şehit Mezarlığı'ndaki Garnizon ve Polis Şehitliği'ni ziyaret etti. Burada Kur'an-ı Kerim okunmasının ardından, şehit kabirlerine karanfil bırakıldı.

Daha sonra Vali Işık ve beraberindekiler Kâzımkarabekir ilçesindeki 15 Temmuz şehidi Muhammet Yalçın'ın ailesini ziyaret etti. Buradan şehidin ilçede bulunan kabrine gidilerek dua okundu ve mezarına karanfil bırakıldı. Aktekke, İmam-ı Azam ve Yeşil Cami’nde de şehitler için öğle namazı öncesi Mevlid-i Şerif okunarak dua edildi.

Akşamki programda ise ilk olarak Vali Işık ve beraberindekiler Aktekke 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda İl Sağlık Müdürlüğü tarafından kurulan Kovid-19 aşı çadırı, UMKE çadırı ve Kızılay çadırlarını ziyaret etti. Ziyaretlerin ardından 15 Temmuz temalı resim sergisinin açılışı yapıldı. Açılış sonrası “Milli Birlik Yürüyüşü” yapıldı. Aktekke 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda devam eden etkinliklerde, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Kur’an-ı-Kerim tilaveti okundu. Daha sonra gönüllü koşucular tarafından “15 Temmuz Şehitleri Sancak Koşusu' yapıldı.

Karaman Valisi Mehmet Alpaslan Işık, burada yaptığı konuşmada; “Bugün 15 Temmuz 2016 tarihinin 5. Yıl dönümü. 15 Temmuz 2016 tarihi özgürlüğüne, ezanına, vatanına sahip çıkan o gün Kahramanlık Destanı yazan bir halkın direniş günü. Bu anlamda 15 Temmuz 2016 Demokrasiye sahip çıkmanın abideleştiği bir gün, Karanlık geceyi aydınlık bir sabaha dönüştüren tankların önüne yatarak durduran, o gece can veren Kahramanların haklarını asla ödeyemeyiz. O gün genç, yaşlı demeden Türk, Kürt, Çerkez, Sağcı, Solcu, Şucu, Bucu demeden bu millet tek bir ülkü etrafında toplanmış ve Türkiye'nin geçilmez olduğunu başta darbeci hainlere ve düşmanlarımız olmak üzere tüm dünyaya göstermiştir.

Türk ordusunun içine sızmış hainler tarafından yapılan bu darbe girişimi evet aziz milletimiz tarafından engellenmiştir. Ancak diğer darbelerden farklı demokrasiyi, ezanı, vatanı hedef alan bu hain darbe çok daha kolay amacına ulaşabilirdi. Kendi vatandaşına dahi ateş etmekten, bombalamaktan çekinmeyen bu hainleri durduran gücün Millet olduğundan kimsenin şüphesi yok, olamazda.

Böylesi zor bir günde ölüm kalım mücadelesini başlatacak, Milleti direnişe sevk edecek kişilere lider denilir. İşte Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından çok soğukkanlı bir şekilde evlerinde daha ne olduğunu anlamayan halkın, hain darbe girişiminden haberdar edilerek meydanlarda ve havalimanlarında toplanmalarının istenmesi, darbeyi önleyen, hainlerin amaçlarına ulaşmasını engelleyen lider bir hareket olmuştur.

Bizzat kendi Cumhurbaşkanı tarafından direniş için sokağa, meydanlara davet edilen halk demokrasiye sahip çıkmıştır. Ben Cenabı Haktan bir daha böyle günleri bizlere yaşatmamasını diliyor, Başta bu halk hareketini ateşleyen Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere o gün her kim olursa olsun Demokrasiye sahip çıkanlara teşekkür ediyorum. O gün kendini siper ederek yaralanan gazilerimize sağlık ve uzun ömürler diliyorum. Şehitlerimizi bir kez daha sonsuz, minnet, Şükran, rahmet ve saygıyla yad ediyor, Hepinizi saygıyla selamlıyorum” dedi.

Konuşmaların ardından Vali ışık tarafından, Oturarak Voleybol Süper Ligi 2020-2021 sezonu şampiyonu olan Karaman İl Özel İdare Spor Kulübü Sporcularına ödül takdim edildi.

Etkinlikler günün anlam ve önemini belirten konuşma ve şiirler ile devam etti.