Vali Mehmet Alpaslan Işık’ın başkanlığında İl Afet ve Acil Durum Müdürü Şerife Han ile İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Çalışkan’ın katılımlarıyla düzenlenen ve geniş bir katılımla online olarak gerçekleşen programda öğretmen ve öğrencilere seslenen Vali Mehmet Alpaslan Işık, ”Bugün dünyamız ve özelinde ülkemiz daha sık afete maruz kalıyoruz. Bu afetler bazen doğa olayı, bazen teknolojik bazen meteorolojik değişikliklerden kaynaklanıyor. Hatta son pandemiyi de belki bir afet olayı olarak tanımlamamız mümkün. Geçen yıl içinde iki büyük deprem, onlarca sel ve heyelan gibi doğal afetler yaşadık. Yine kuraklık gibi bir felakette iklim değişikliği sonucu tüm dünyayı tehdit eder hale geldi maalesef. İşte bu afetlerin bazılarını önlemek, bazılarının da etkilerini ve tahribatını en aza indirmek mümkün. Bu afetlere karşı alınacak teknik önlemlerin yanında toplumun tüm kesimlerini afetler konusunda bilinçlendirip, farkındalığı sürekli eğitim faaliyetleri ile sağlamlaştırmak sayesinde olabilir. Farkındalığı arttırmak için İçişleri Bakanlığı tarafından 2021 Afet Eğitim Yılı olarak ilan edilerek afet eğitim seferberliği başlatıldı.” dedi.

Ardından İl Afet ve Acil Durum Müdürü Şerife Han öğrencilere 2021 Afet Eğitim Yılı hakkında bilgi vererek, yaptıkları eğitim seferberliğindeki amaçlarının yıl boyunca tüm vatandaşlara ulaşıp, Afet Farkındalık Eğitimlerini tamamlamak ve afetlere karşı dirençli, daha güçlü bir toplum oluşturmak olduğunu belirtti. Bu kapsamda, ocak ayında 81 il valileri, vali yardımcıları ve kaymakamların eğitimlerinin tamamlandığını, Şubat ayında da Kamu Kurum Kuruluşlarının yöneticileri müdürleri ile mahalle ve köy muhtarları eğitimlerini de tamamladıklarını ifade etti. Bugün de MEB ‘e bağlı Devlet ve Özel tüm okullarındaki öğrencilere, öğrenci ailelerine ve Okul Aile Birliklerinde görevli kişilere ulaşarak Afet Farkındalık Eğitimlerini tamamlamak istediklerini belirten İl Müdürü Şerife Han bu toplantıyla bunun ilk adımını attıklarını belirtti. Bu kapsamda yıl boyunca da bu Afet Farkındalık Eğitimlerinin, pandeminin izin verdiği ölçüde, değişik zamanlarda, değişik etkinliklerle devam edeceğini belirtti. İlimizin afet selliğinden de bahsederek, bu eğitimlerdeki amaçlarının da, afetlerle yaşamayı öğrenmek, afetlere karşı gerekli tedbirleri alarak, afetlerin bize zarar verebilirliğini en aza indirmeye çalışmak olduğu ifade etti.

İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Çalışkan’da öğrencilere bu zor dönemlerde uzaktan eğitimle de olsa Afet Farkındalık Eğitimlerinin önemini vurgulayarak, konuyla ilgili gerekli duyarlılığı göstermelerini istedi.

Konuşmaların ardından, Depremin İlk 6 Saati adlı kısa film paylaşıldı. Film bitince İl Müdürü Han filmin çekilmesinden 3 gün sonra İzmir Depreminin yaşandığını ve bu filmde oynayan kişilerin İzmir Depreminde görev aldıklarını belirterek, afetin ne zaman olacağını bilemeyeceğimiz ama heran hazırlıklı olmak zorunda olduğumuz ifade edilerek, öğrenci ve öğretmenlerimizden www.karamanafad.gov.tr internet adresinden videolar kısmından ulaşabilecekleri, bu filmi aileleriyle paylaşmalarının afet farkındalığına katkı sağlayacağı belirtilerek oturum tamamlandı.