Konya Ovası Projesi (KOP) kapsamında yapımı süren ve Göksu havzasındaki suyu Konya Ovası ile buluşturacak Apa-Hotamış İletim (AHİ) Kanalı, saniyede 100 metreküp debisiyle bozkırı suya doyuracak.
KOP'un en önemli adımı olan "100 yıllık rüya" Mavi Tünel Projesi ile Bağbaşı, Bozkır ve Avşar barajlarında toplanan suyu Konya Ovası'na aktaracak kanalın tamamlanması için çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor.
Proje kapsamında önceki aylarda Mavi Tünel'den ilk su verilmiş, Apa Göleti de çiftçilerin kullanımına sunulmuştu.
KANALIN YÜZDE 88'İ TAMAMLANDI
DSİ Konya 4. Bölge Müdürü Mustafa Uzun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Göksu havzasındaki suyun barajlarda toplanarak Mavi Tünel vasıtasıyla Konya havzasına aktarılmasının amaçlandığını söyledi.
Bağbaşı, Bozkır ve Afşar Barajı'nda toplanan suyun 17 kilometrelik Mavi Tünel vasıtasıyla Mavi Regülatöre ulaştırıldığını anlatan Uzun, suyun buradan da Apa Göleti'ne aktarıldığını belirtti.
Uzun, proje kapsamında inşası devam eden ve Göksu'yu ovaya taşıyacak olan "Apa-Hotamış İletim Kanalı"nda ise sona gelindiğini ifade ederek, "Sayın Bakanımız Veysel Eroğlu ve DSİ teşkilatımızın yoğun çalışmaları sonucunda projenin yüzde 88'i tamamlandı" dedi.
TOPLAM UZUNLUĞU 225 KİLOMETRE
Kanalın 120 kilometresinde kazı işlerinin tamamlandığını kaydeden Uzun, 100 kilometrelik beton imalatının yapıldığını dile getirdi.
Uzun, 21 kilometresi duvarlı şekilde yapılan kanalda 4 bin metrelik tünel inşaatının bitirildiğini ifade ederek, şöyle konuştu:
"Regülatör inşaatı da tamamlandı. Bu yılın sonuna kadar kazı işlerinin tamamı bitirilecek. Kanalın üzerine yaklaşık 80 köprü yapıyoruz ayrıca bakımı için 35 tane iniş rampası planlandı. Önümüzdeki yıl, AHİ kanalı hizmete açılmış olacak. Bu kanal, Beyşehir Regülatörüne kadar uzanıyor. Beyşehir'in suları, Prof. Dr. Yılmaz Muslu Barajı ve Gembos derivasyonuyla iletilen sular, 68 kilometrelik bir kanalla Saray Regülatörüne, ardından da Mavi Boğaz Regülatörüne geliyor. Mavi Boğaz'a kadar 100 kilometrelik kanal, 125 kilometrelik AHi kanalıyla Hotamış bataklığının içine inşa edilmiş depolamaya ulaşıyor. Beyşehir Gölü'nden, uzunluğu 225 kilometre ve başlangıç debisi saniyede 100 metreküp kanalla Hotamış'a suyu ulaştırıyoruz."
DEBİSİ KIZILIRMAK'IN İKİ KATI
Göksu havzasından 414 milyon metreküp suyun AHİ kanalıyla Konya Ovası'na ulaştırılacağına dikkati çeken Uzun, şunları kaydetti:
"Akdeniz'e boşa akıp giden suları bu kanalla Hotamış depolamasına ulaştırıyoruz. Kızılırmak'ın yıllık ortalama debisi saniyede 50 metreküptür. Bunun iki katı büyüklüğündeki debiyi taşıyan AHİ Kanalı ile Akdeniz'e dökülen suları Konya Ovası'na aktaracağız. Depolamada birikecek yaklaşık 580 milyon metreküp su, Hotamış, Çumra ve Karaman ovalarına akacak. Yaklaşık 180 bin hektar alana modern sulama şebekeleriyle hayat verilecek, bolluk ve bereket getirilecek. DSİ'nin büyük yatırımları arasında yer alan kanal, 3,5 yıl gibi kısa sürede tamamlanacak."