Milliyetçi Hareket Partisi Karaman Belediye Başkan Adayı Savaş Kalaycı, hemen her vatandaşımızın rahatsızlık duyduğu ve şikâyetçi olduğu Atık Su Arıtma Tesisi ve tavuk çiftlikleri kaynaklı kötü koku problemine çevre dostu ve düşük maliyetli projeleri sayesinde 2 ay içerisinde son vereceklerini belirtti.

Özellikle bahar aylarında mevsimsel rüzgârların da etkisi ile şehrimizi saran ve insanlarımıza büyük rahatsızlık veren kötü koku probleminin ve aynı kaynaktan doğan sivrisinek sorununun çözümü için gerekli görüşmeleri yaptıklarını ve projelerinin hazır olduğunu dile getiren Başkan Adayı Kalaycı;

“Şehrimizin kanayan yaralarından ve yıllardır çözülemeyen problemlerinden birisi de hepimizin şikâyetçi olduğu kötü koku ve sivrisinek konusudur. Belediye Başkanlığı Aday Adaylığı sürecinden itibaren şehrimizin temel problemlerini ortadan kaldırmaya ve Karamanımızı yaşanabilir kılmaya yönelik araştırmalarda bulunduk, alanlarında uzman kişilerle ve üniversitemizdeki akademisyenlerimizle görüşmeler yaptık, projeler hazırladık. Üzerinde çalıştığımız önemli konulardan birisi de Çavuş Mevkii olarak adlandırdığımız bölgede bulunan Atık Su Arıtma Tesisi ve çevrede bulunan tavuk çiftlikleri kaynaklı kötü koku ve yine aynı kaynaklardan doğan sivrisinek sorunudur. Özellikle İlkbahar ve Sonbahar aylarında esen mevsimsel rüzgârların etkisiyle şehrimizi saran kötü kokuya kesin ve kalıcı bir çözüm getirmeyi planlıyoruz. Hem de bu sorunu inşallah 2 ay gibi kısa bir sürede Karaman gündeminden çıkarmayı hedefliyoruz.” dedi.

Avrupa başta olmak üzere dünyanın yaklaşık 130 ülkesinde uygulanmakta olan bir mikroorganizma teknolojisinin son birkaç yıldır ülkemizde de bu tür problemlere çözüm olarak ortaya konulduğunu, Karaman’da da bu teknolojinin uygulanabilmesi için Japon firmasının İzmir’de bulunan Türkiye Temsilciliği ile gerekli görüşmeleri yaptıklarını da dile getiren Savaş Kalaycı, sözlerini;

“ EM Teknolojisi olarak bilinen bu sistem son yıllarda ülkemizde de uygulanmaya başlandı. Özellikle Ergene Havzası, Çorlu Deresi, İstanbul Küçüksu Deresi ve bazı büyükşehir belediyelerinin atık su arıtma tesislerinin temizlenmesi ve kokudan arındırılması çalışmalarında halen etkin bir şekilde kullanılıyor. Organik maddelerden kaynaklı her türlü kokuyu etkili ve kalıcı bir şekilde yok eden bu mikroorganizma teknolojisi, aynı zamanda sivrisinek oluşumunu da engellemektedir. Çevreye, ekosisteme ya da atmosfere herhangi bir olumsuz etkisi olmadığı gibi, maliyeti de belediye öz kaynaklarından karşılanabilecek, herhangi bir borçlanmaya gidilmeyecek şekilde düşük. Tavuk çiftliklerinde de bu çalışmanın yapılabilmesi için çiftlik sahipleri ve çevre müdürlüğümüzle işbirliği içerisinde olacağız. Ayrıca bu bölgelerin ağaçlandırılması için de kapsamlı bir çalışma yapacağız. İnşallah halkımızın teveccüh ve destekleri, Cenabı Allah’ın da takdir etmesiyle göreve gelir gelmez çalışmalara başlayacağız. Çalışmanın tamamlanmasıyla birlikte de Karamanımızın koku ve sivrisinek problemi tamamen ortadan kalkacaktır.

Büyük Önder Atatürk’ün “ Hiçbir şeye ihtiyacımız yoktur. Yalnızca bir şeye ihtiyacımız vardır. O da çok çalışmaktır” sözünü kendimize rehber edineceğiz. Birlikte çalışacağız, birlikte başaracağız. Karamanımızı güzel günlere ve mutlu yarınlara birlikte taşıyacağız.”  şeklinde tamamladı.  

EM TEKNOLOJİSİ HAKKINDA BİLGİ NOTU

Milliyetçi hareket partisi belediye başkan adayı savaş kalaycı’nın, “karaman’daki kötü koku ve sivrisinek sorununa 60 gün içerisinde kesin ve kalıcı çözüm getireceğiz” açıklamasında bahsettiği em teknolojisi nedir?

EM "Etkin Mikroorganizma" teriminin kısaltılmış şeklidir. EM değişik türde mikroorganizmalardan oluşmaktadır ve doğadan toplanarak kendine özgü şartlarda üretilmektedir. EM kimyasal madde değildir ve kesinlikle gen değişimine uğramamıştır. EM, Japonya'nın Okinava kentindeki Ryukyus Üniversitesi'nden Prof. Dr. Teruo Higa tarafından geçen yüzyılın sonlarında geliştirilmiştir.

Üzerinde yoğun araştırmalar yapılarak mükemmelleştirilen EM'in kullanımı Asya ülkeleri başta olmak üzere son 20 yıl içinde son derece yaygınlaşmıştır. Bugün Avrupa'daki kullanım hacmi ve alanları da hızla artmaktadır. Yeryüzünde 130'u aşkın ülkede kullanılmaktadır.

Microbix plus modern 21.yüzyıl atık su arıtma ve temizlik endüstrisinde yüksek performanslı zehirsiz ve biyolojik mikroorganizmalardan oluşmuş bakteri kültürüdür. Organik atık maddesinin tüketilmesinde lağım çukurlarında, yağlı tortu işleme göletlerinde, yağ tutucularda, biriktirme tanklarında, zeminlerde, kanallarda ve boruların yağları ve ağır yağları yok etmektedir. Aynı zamanda kokuşmayı yok eder. Oksidasyonu fermantasyona çevirerek koku tamamen yok olur.

Microbix plus pis kokulara neden olan organik atıkları kendisine besin yaparak yok eder ve böylece koku yok olmaktadır.
Atık suda kirlilik büyük oranda organik maddeden kaynaklanmaktadır. Bu kirlilik atık su arıtma tesisinde mikroorganizmalar tarafından tüketilmekte (besin olarak kullanılmakta) böylelikle su temizlenmektedir.

Özellikleri:

-Koku problemlerine neden olan moleküler yapıları kaldırarak kokuyu giderir.
-Kirletici maddelerin bozuşması veya dönüşmesiyle enzim etkisiyle meydana gelen parçalanma için Biyolojik Oksijen İsteği (BOD) düzeyini düşür.
-Biyolojik olarak ayrışabilen bir temizleyici olarak kirletici maddeleri tam olarak nötürilize eder.
-Uygulandıktan kısa bir zaman sonra hidro karbonları, ağır yağları ve gresleri parçalar.
-Kalıntı ve tortuları parçalar

-Zehirsiz, alerjik olmayan ve alev almayan yapıda olduğundan kullanımı güvenlidir.
-Çevreye tamamen uyumludur.
-Ortadan kaldırılacak olan organik kirletici maddeleri biyolojik olarak ayrıştırır.
-Tatlı veya tuzlu suda aynı şekilde işlev görür
-Anaerob (oksijensiz)ve aerob(oksijenli) ortamlarda kullanılır.