Karaman Valisi Murat Koca'nın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Mesajı;

Vali Murat Koca 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle bir kutlama mesajı yayınladı.

Vali Koca yayınladığı mesajında şu ifadelere yer verdi: “Kadınlarımız aile kurumunun temel taşı, milletimizin baş tacıdır. Fedakârlığı, sevecenliği, çalışkanlığı ve üretkenliğiyle her zaman ailesine ve topluma önemli katkılar sunan kadınlarımızı, hayatın her alanlarında etkin bir şekilde görmek bizleri sevindirmektedir.

Türk Kadını, kurulan ilk Türk Devletinden bu yana, devletin kuruluşunda ve yönetiminde daima erkeğin yanında yer alıp gereken saygıyı görmüştür. Kurtuluş Savaşı’nda vatanımızın bağımsızlığı için erkeğiyle cepheden cepheye koşan Türk Kadını, Cumhuriyet’imizin kurulmasıyla birlikte, toplumsal yaşamda yerini almıştır.

Toplumumuzun en temel taşı olan ve toplumumuzun şekillenmesinde önemli bir rolü olan ailelerin mimar ve mühendisleri kadınlarımız, aynı zamanda milletimizin toplumsal birliği ve dirliği için hayati rolleri üstlenmişlerdir. Medeni Kanun'un kabul edilmesi ve 1934 yılında kadınlarımıza seçme-seçilme hakkının dünyadaki birçok ülkeden önce tanınmasıyla ülkemizde kadına verilen değer ortaya konulmuştur. Günümüzde kadınlar her alanda söz sahibi olmaya başlamış, başarılarını iş hayatında da göstermişlerdir. Kadınlarımıza ne kadar güzel fırsatlar sunabilirsek, toplum olarak o oranda güçleneceğimiz inancındayım. 

Tüm bu olumlu gelişmelere rağmen, dünyanın en gelişmiş ülkelerinde olduğu gibi kadınların maruz kaldığı şiddet halen önemli bir sorun olarak karşımızda durmaktadır. Kadınlarımıza yönelik ayrımcı, dışlayıcı ve şiddet içeren uygulamalar sona erdirilebildiğinde, geleceğe daha da güvenle bakabileceğimiz muhakkaktır. 

Bu duygu ve düşüncelerimle; doğumdan ölüme kadar hayatımızın her alan ve anında varlıklarını hissettiren kadınlarımızın  bu özel günlerini yürekten kutluyorum."dedi. 



Karaman Milletvekili Lütfi Elvan’ın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Mesajı
AK Parti Karaman Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Lütfi Elvan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolaysıyla bir mesaj yayınladı.
Elvan mesajında;

''8 Mart tarihi tüm dünyada kadınların, daha fazla eşitlik ve daha huzurlu yaşam taleplerini dile getirdiği,  üretime daha fazla katıldığı,  bir kadın olmanın ötesinde insan olarak daha fazla saygı görmek istedikleri, birlik ve beraberliğin en güzel örneklerinden birini sergiledikleri günün tarihi bir özetidir.   

Toplumda kadına gösterilen saygı ile aslında ona verilen değer ifade edilmektedir. Kadına bir anne, bir kardeş ve bir eş olarak gösterilen saygı ve hürmetin düzeyi, o toplumun geldiği medeniyet seviyesinin de bir ölçüsüdür.

Kadınlarımıza verilen değer ve saygının bir ifadesi olarak genç Cumhuriyetimiz, birçok batı ülkesinden daha önce onlara seçme ve seçilme hakkı tanımıştır. Demokratik haklarını kazanan kadınlarımız erkekler ile aynı şartlarda mücadele etme imkânı bulmuşlardır.

Eğitim ve öğretim haklarından erkekler ile aynı şartlara sahip kadınlarımızın bugün sosyal ve ekonomik hayat içerisinde geldiği nokta geçmişe nazaran çok ileri bir seviyedir. Bu hakları kullanma konusunda birtakım engellerin de ortadan kaldırılmasıyla kadınlarımız her kademede söz sahibi olmaya başlamışlardır.

Türk kadını da özverili yapısı ile aktif olarak toplumsal hayatın içinde, Türkiye'nin gelişimine ve son yıllarda yaşadığı büyük dönüşüme katkıda bulunmaya başlamıştır. Kendisine tanınan hakları en iyi şekilde kullanmasını bilmiş olan Türk kadını asli görevlerinden biri olan Annelik görevini de hiçbir zaman ihmal etmeyerek, gelecek nesillerin ve toplum yapımızın şekillenmesinde büyük rol oynamaya devam etmektedir. Omuzlarına yüklenen ağır sorumluluklardan hiçbir zaman yılmamış olan kadınlarımızın, bu ülkenin erkekleri ile omuz omuza ülkemizin gelişmesinde söz sahibi olacakları muhakkaktır.

Bu vesileyle kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar gününü kutluyor selam ve sevgilerimi sunuyorum''dedi.



BELEDİYE BAŞKANI KÂMİL UĞURLU’NUN 8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ MESAJI

Karaman Belediye Başkanı Kâmil Uğurlu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yazılı bir mesaj yayımladı.

Başkan Uğurlu mesajında; kadınların pozitif ayrımcılık yapılması gereken dünyanın en nadide varlıkları olduğunu belirtti.Her türlü takdire layık olan kadınlarımızın bugün dahi bazı toplumlarda maalesef hak ettikleri değeri göremediklerini ifade eden Başkan Uğurlu, şunları kaydetti:

“Dinimiz kadın ile erkeği ayırt etmemiştir. Sevgili Peygamberimiz (S.A.S.) ‘Cennet anaların ayağı altındadır’ şeklinde buyurarak Cennete ulaşma yollarından birinin anneye itaat, hürmet ve hayır dualarını almakta olduğunu beyan etmişlerdir. Yöremizde fedâkarca çalışarak hem çocuklarını yetiştirmeye gayret eden, hem de aile bütçesine katkıda bulunan kadınlarımızın sorunlarının paylaşılması konusunda herkes üzerine düşen görevleri yapmalıdır.

Bizler her fırsatta kadınlarımıza pozitif ayrımcılık yapıyoruz. Göreve geldiğimiz günden bu yana kadınlarımızla ilgili çalışmalarımızı devem ettirdik ve ettireceğiz. Mümine Hatun Hanımlar Lokalinde yüzlerce kadınımız çeşitli branşlarda kurs görmekte ve el becerileri kazanmaktadır. Kadınlarımız için yararlı konferanslar, söyleşiler aralıklarla sürmektedir. Mahallelerde açtığımız tesislerde kadınlarımız sağlıklı yaşam için spor yapabilmektedirler. Bunları çoğaltabiliriz.”

Kadınlar için bütün bu yapılanların yeterli olmadığını, bu hizmetlerin artarak devam edeceğini açıklamasına ekleyen Başkan Uğurlu: “8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Belediye olarak ücretsiz sinema etkinliğimiz var. Nas AVM’de kadınlarımız ücretsiz olarak öğlen saat 14.00 ve akşam 20.00 seanslarında ‘Kelebeğin Rüyası’ isimli filmi ücretsiz olarak izleyebilecekler. Ben 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün tüm Dünya’da ve Ülkemizde kadınların eşitlik, daha huzurlu yaşam özlemlerini dile getirdikleri, birlik ve beraberlik günü olarak kutlanmasını temenni eder, bu vesileyle; tüm kadınlarımıza sağlık, mutluluk ve başarılar dilerim” diyerek açıklamasını bitirdi.
..............

Karaman Ak Parti İl Başkanı Kerim Dereli’nin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Mesajı

Kadın ve anne olmak aynı gönül diliyle konuşma anlamına gelir. Türkiye’de terör oyununu kadınlar ve anneler bozacaktır. “Silahlar sussun, analar ağlamasın diyor Başbakanımız. Kadının ve ananın gönül dili birdir. Anneliğin ideolojisinin olmadığını söylüyor. Israrla Analar ağlamasın diyor. Ana yüreğinin, kadın yüreğinin terörü bitirecek güçte olduğunu çok iyi biliyor. 8 Mart 1857 yılında New York’taki grevde ölen 129 işçinin birçoğunun kadın olmasından dolayı kutlanan 8 Mart Dünya Kadınlar günündeki dayanışma, bugün ülkemizde terörün bitmesi ve ülkemize huzurun gelmesi için çok önemli bir örnektir”.
Türkiye'de 8 Mart Dünya Kadınlar Gününün ilk kez 1921 yılında "Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlanmaya başlanmıştır. “Artık kadınlar hayatın bütün alanlarında yer alarak daha kararlı bir duruşa sahipler. AK Parti’nin kurulduğu yıldan bu yana kadını ve gençliği merkeze alan yönetim anlayışındaki kararlı duruşu kadınlarımızı cesaretlendirmiştir. Merkezinde insan çizgisinde hizmet olan AK Parti iktidarı politikalarında kadına pozitif ayrımcılık yaparak toplum içindeki fırsat eşitsizliğini ortadan kaldırmayı hedeflemektedir. Türkiye’nin huzura ihtiyaç duyduğu bu dönemde bunu tesis edecek en büyük dil kadınlarımızın gönül dilidir, duygusudur. Gönül dilinde rahmet ve huzur olan kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutlar, sağlık, mutluluk ve huzur dilerim”dedi.


..............

AK Parti Merkez İlçe Başkanı Celalettin Güngörer'in 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Mesajı


8 Mart Dünya Kadınlar Günü, kadınların, eşitlik, bağımsızlık, özgürlük, politik haksızlıkların ortadan kaldırılması, daha iyi yaşama ve çalışma koşullarını iyileştirme yolunda verdikleri mücadelenin simgesidir. "Tarihimizin her döneminde etkin rol oynamış, bu tarihi birlikte yazdığımız kadınlarımızın, Dünya Kadınlar Gününde çok farklı bir konumda olduklarının bilincinde ve minnettarlığı içindeyim. Zira Türk kadını dünyada misli görülmemiş bir fedakarlığın sembolü olarak bu farklılığa hak kazanmıştır. Bir toplumda kadına gösterilen saygı, verilen değer, hak ve sorumluluklar, o toplumun çağdaşlık ve gelişmişlik düzeyini belirlediği kanaatindeyim. Toplumsal gelişim ve ülkenin geleceğinin şekillenmesi adına daha fazla katılımcı olmalarını sağlamak için kadınların kullanacağı alanları açma görevi AK Parti hükümetlerine nasip olmuştur".

AK Parti iktidarı, kadınların en ileri haklara sahip olarak toplumdaki yerlerini almaları için yoğun mücadele içerisindedir. 

"Bu amaçla çeşitli ekonomik, sosyal ve demokratik reformlar gerçekleştirdik. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın öncülüğünde üretilen politikalar, özellikle kadına yönelik şiddete karşı geliştirilmiş olanlar sıfır toleransla uygulanıyor. AK Parti iktidarı olarak 11 yıldan beri kadın haklarını samimi ve kararlı şekilde savunduk. Kadının siyasette yer alması için mücadele verdik. Parlamentoda 79 kadın vekil var ve 46'sı AK Parti grubunda görev yapıyor. Sadece TBMM'de değil, il genel meclislerinde, belediye meclislerinde de kadınların daha fazla yer almasını sağladık." 
Kadınların, her nasıl olursa olsun şiddete maruz kalmadıkları, ekonomik, toplumsal ve siyasal alanda etkinliklerini daha da artırdıkları, toplumda daha görünür ve güçlü oldukları bir Türkiye dileği ile tüm kadınlarımızın Dünya Kadınlar gününü kutluyorum." 
                 
                                                                                     
...............

AK Parti Kadın Kolları Başkanı Emine Şimşek'in  8 Mart Dünya Kadınlar Günü Mesajı

8 Mart Dünya Kadınlar Günü, Kadınların erkeklerle eşit haklara sahip olma mücadelesinin başlangıcı olarak kabul edilir. 1977 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 8 Mart’ı; Kadın Hakları ve Dünya Barışı Günü olarak ilan etmiştir. Böylece, 8 Mart kadınların yüzyılı aşkın mücadele ve dayanışmasının kutlandığı gün olmuştur.
Bu mücadele, Cumhuriyetimizin ilanından sonra oldukça ileri bir düzeye ulaşmıştır.
“Şuna kani olmak lazımdır ki, dünya üzerinde gördüğümüz her şey kadının eseridir” diyen büyük Atatürk’ün desteğiyle yürütülen çalışmalar sonucu, kadınlarımız, diğer birçok ülkedeki hemcinslerine göre oldukça ileri bir konum elde etmişlerdir.
AK Partinin 11 yıllık iktidarlığı ve Genel başkanımız, Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde, kadınlarımızın arzu ettiğimiz konuma ulaşması için önemli çalışmalara imza atıldı.
Cumhuriyet tarihinde ilk defa TBMM’de ‘’Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’’ kuruldu.
2003 yılında aile mahkemeleri kuruldu. Aile içi sorunların bu ihtisas mahkemelerinde, evli hâkimler tarafından görülmesine karar verildi.
2003 yılında çıkarılan iş kanununda iş yerlerindeki taciz olayları suç kapsamına alındı ve taciz suçu işleyenlerin cezalandırılacağı hükmüne bağlandı.
19 Haziran 2003 TBMM’de kabul edilen 6. Uyum Paketi kapsamında TCK’da bir takım değişiklikler yapılmıştır. Töre cinayetleri nitelikli adam öldürme kapsamına alınmış, ceza indirimini öngören madde kaldırılmıştır. 
2004 tarihinde Anayasanın “Kanun önünde eşitlik” konulu 10. maddesinde Almanya anayasası esas alınarak düzenlemeye gidilmiştir. Buna göre “Kadın ve erkek eşit haklara sahiptir. Devlet bu eşitliğin yaşama geçirilmesini sağlamakla yükümlüdür” hükmü getirilmiştir.
 22 Ocak 2004 tarihinde yayımlanan Başbakanlık genelgesi ile devlet personel alımlarının, görevin gerektirdiği niteliklere uygun olarak ve ayrım gözetilmeden yapılması konusunda ilgili birimler talim atlandırılmıştır. 
Sosyal Devlet uygulamalarının % 70 yararlanıcıları kadınlardır. Kız çocuklarının okutulması özel uygulamalarla ayrıca desteklendi. 
Töre cinayetleri kişiye bağlı suç kapsamına alındı. Cezalar ağırlaştırıldı. Aile içi tecavüz suç olarak tanımladı. Kadına yönelik şiddetin önlenmesi için başbakanlık genelgesi yayınladı ve kurumlardan periyodik olarak raporlar talep edildi.
Şiddete uğrayan kadın ve çocuklara danışmanlık hizmeti veren ALO 183 HATTI açıldı.
2003’te yapılan düzenleme ile iş hayatında ayrımcılığı önlemek üzere, İş Kanunda “eşit işe eşit ücret” düzenlemesi getirildi.
Sayın başbakanımız 3 çocuk tavsiyesiyle görmezden gelinen, “eşit işe eşit ücret” düzenlemesi, özürlü çocuğu olan anneye erken emeklilik, doğum izinlerinin artırılması, iki çocuğa kadar anneye doğum borçlanması ve 25 Mayıs 2010 tarihinde yayınlanan “kadın istihdamı” genelgesi ve iş hayatına dair daha nice düzenleme AK Parti iktidarında hayat buldu. 
Bu bağlamda 2008’de sosyal güvenlik kanunda gerçekleştirilen düzenleme ile kadın sigortalıların doğum nedeniyle çalışmadıkları süreler için borçlanma imkânı sağlandı. Ev hizmetlerinde çalışanlar sigorta kapsamına alındı.
El sanatları işiyle uğraşan kadınlara isteğe bağlı sigorta primlerini ödeyebilme imkânı getirildi.
Özürlü çocuğu olan anneye 5 yıl erken emekli olma yolu açıldı.
Kadın istihdamını arttırmak amacıyla, 2008 yılında hazırlanan teşvik paketiyle kadın ve gençlerin sigorta primlerinin 5 yıl süreyle kademeli olarak devlet tarafından ödenmesine başlandı. 
2010 yılında ‘’Kadın istihdamı üst kurulu’’ oluşturuldu. Cinsiyete dayalı ayrımcılıkların önlenmesi ve uygulamaların takibine başlandı.
''Çocuk yaşta birinin çocuk sahibi olması kabul edilmeyip'' bu konuda eğitime yönelik çalışmalar hız kazanmıştır.
Ailelere internet eğitimi verilmesi ve 150 bin haneyi ilgilendiren eşi vefat etmiş kadınlara verilecek olan maaş kadına huzur ortamı sağlayan hizmetler arasında. 
Şiddet mağdurlarının korunmasında, Elektronik Destek Sistemi pilot uygulaması başlatıldı.
14 pilot ilde ŞÖNİM (Şiddeti önleme ve izleme merkezi) kuruldu. Yeni Büyükşehir kanunuyla nüfusu 100 bini geçen illerde Kadın Konuk Evi açılma zorunluluğu getirildi.
Kadınları çeşitli tehlikelerden korumaya yönelik olarak son on ayda bin olan kadın korunma evleri bin yedi yüze çıkartıldı.
Bizlerde biliyoruz ki ‘’Kadına Yönelik Şiddette’’ yasa çıkarmak ve eğitim vermek yeterli değildir. Kadını cinsel bir obje gibi simgeleştiren görüşleri yıkmadan istediğimiz hedefe ulaşamayız. 
Bu konuda insanlardan anlayış, hoşgörü ve saygı bekliyoruz. Bunları yükselen bir değer haline getirip hukuk devleti olma konusunda ikisini baş başa götürüp eğitimle de toplumdaki algıyı yönetip, bütünüyle temel sorunları ortadan kaldırmak durumundayız.

"Kadınların yanı sıra son zamanlarda erkekler de kadınların safhında yer almaya başladı. Bu çok sevindirici bir gelişme. Şiddetten uzak ve eşit bir dünya, ancak kadın ve erkeğin kol kola mücadelesiyle mümkün olabilir. Erkeği yetiştiren kadındır. Kadın dövülen değil övülen olmalı, kadın ezilen değil sevilen olmalıdır" 
Kadınlarımız, siyasetten eğitime, iş yaşamından toplumsal hayata varıncaya kadar her alanda, “lütfedilmiş haklar” ın değil, “kazanılmış haklar” ın peşindedir. Bu elbette meşakkat demektir, çaba ve kararlılık demektir. Kadınların haklı mücadelesini anlamayanlara ve anlamak istemeyenlere hatırlatıyorum; kadınlarımızda bu kararlılık fazlasıyla mevcuttur.
Bu duygu ve düşüncelerle yaşamımızın doğumdan ölüme her anında varlıklarıyla onurlandığımız, ihtiyacımız olduğunda desteklerini esirgemeyen, eğiten, yetiştiren, yüreklerindeki sevgi ve şefkati karşılıksız veren, ailenin ve toplumun temel taşı olan Peygamberimizin (Cennet annelerin ayakları altındadır) sözünün muhatabı olan tüm dünya kadınlarının 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutlarım,''dedi.


..........



Karaman Ziraat Odası başkanı Recep Muğlu Kadınlar günü mesajı

Karaman Ziraat Odası Başkanı Recep Muğlu yazılı bir mesaj yayımlayarak tüm kadınları 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutladı.
Dünya'da hiç bir canlının kadınlar kadar çalışkan ve özverili olamayacağını buna rağmen kadınlarımızın hala hak ettiği yerde bulunmadığını ifade eden Muğlu, şunları kaydetti:
''Kadınlarımız evde ev kadını, ana, tarlada ırgat, fabrikada işçidir. Hepimizin üzerinde çok büyük emekleri vardır. Dünyanın en büyük bilim adamları, devlet adamlarını da bir ana doğurmadı mı? İlk eğitimlerini annelerinden almadılar mı? Günümüzde kadınlara pozitif ayrımcılık yapılması, hak ettiği yerlere gelebilmeleri için hükümetler nezdinde çalışmalar yapılmasına rağmen maalesef bu olmamaktadır. Hala gazeteleri elimize aldığımızda, televizyonları açtığımızda kadına şiddet haberleri manşetleri süsleyebilmektedir. Bu sorunların eğitimle ve toplumsal duyarlılıkla çözülebileceğini düşünmekteyim. Bu duygularla tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutluyorum.'' dedi.

.....................

AK Parti Karaman Gençlik Kolları Başkanı Selçuk Ankaralı'nın Kadınlar günü mesajı
AK Parti Karaman Gençlik Kolları Başkanı Selçuk Ankaralı, aile kurumunun temel taşı, değerlerimizin temsilcisi, taşıyıcısı ve koruyucusu olan kadınların, bir anne, bir eş ve hayatın bütün alanlarında etkin birey olarak saygın bir yerde olduklarını kaydetti.
 
Ankaralı, Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, kadınların anne olarak gelecek nesilleri yetiştirme konusunda gösterdikleri fedakarlığın, annelik duygusu ve ailesini ayakta tutma çabasının her türlü takdirin üzerinde olduğunu vurguladı.
 
Ankaralı: “Doğumdan ölüme kadar hayatın her anında varlıklarını hissettiren, bizi biz yapan, bugünlere gelmemizde emekleri olan değerli kadınlarımızın bu özel gününü tebrik ediyor, tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü en içten dileklerimle kutluyorum” dedi.

...........
KAMU HASTANELERİ GENEL SEKRETERİ UZ. DR. NURİYE ULU’NUN KADINLAR GÜNÜ MESAJI

'''8 Mart Dünya Kadınlar Günü, tüm dünyada; kadınların eşitlik, kalkınma ve daha huzurlu yaşam özlemlerini dile getirdikleri, birlik ve beraberlik günü olarak kutlanmaktadır. Hz. Peygamberimizin (SAV) bir hadisinde de belirttiği gibi “ Cennet anaların ayakları altındadır ” sözünü hatırlatarak kadınların önemini ve değerini bir kez daha vurguluyoruz.

Yaşamın her alanında başarı sahibi olan, annelik gibi çok özel bir duygu ile daha güçlü hale gelen ve bütün bu güzelliklerin yanında eğitici, öğretici, yetiştirici ve her türlü ihtiyaç anında desteğini esirgemeyen, doğumdan ölüme kadar hayatın her anında varlıklarını hissettiğimiz, bizi biz yapan tüm değerli kadınlarımızın kadınlar gününü yürekten kutlarım,''dedi.


Karaman CHP Kadın Kolları'nın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü basın açıklaması;''

Bugün dünyanın dört bir yanındaki binlerce kadınla birlikte 8 Mart 1857 de greve giden New Yorklu kadın dokuma işçilerinin 1917 de Şubat Devriminin fitilini ateşleyen Petrogradlı kadın emekçilerin mücadele gününü kutluyoruz. New Yorktaki bir dokuma fabrikasında çalışan kırkbin  kadın işçinin örgütlendiği bu grev o zamana kadarki en kitlesel kadın eylemlerinden biridir. Bu eylemde 129 kadın işçi yanarak can vermiştir. Her yıl ilkbahar aylarında farklı tarihlerde kutlanan kadınlar gününün 8 Mart ta kutlanması kararı ise 1921 de Moskova da yapılan üçüncü Uluslar arası Kadınlar Konferansın da alınmıştır. EMEK ve BARIŞ sloganlarıyla sokaklara dökülen petrogradlı dokuma işçisi kadınların anısına 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak kutlanmaya başlanmıştır.

      
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü Özgürlük ve eşitlik mücadelesi açısından önemli ve anlamlı bir gündür. Ne yazık ki kadınlara yönelik artan şiddet olaylarının gölgesinde yaşıyoruz. Türkiye de aile içi şiddete uğrayanların korunması, gerekli tedbirlerin alınması için yasal düzenlemeler yapılsa dahi koruma talep eden kadınlar bile korunamamaktadır.

      
Kadınlar üzerindeki her türlü sömürü ve baskıya son vererek, kadının toplumsal ve siyasal yaşama etkin bir şekilde katılmasının yolunu açacak olan demokrasi mücadelesidir. Mücadele kadınlar için eşitliğin ve özgür gelişmenin yapı taşı olacaktır ve bu mücadele içinde bulunmak kadının beynine vurulmaya çalışılan prangaları kırıp özgürleşmenin ilk ve temel adımı olacaktır.

Kadının hak ettiği yere gelmesi, katılımcı üretken ve eşit bireyler olarak toplumda kabul görmesi yalnızca kadınların değil tüm toplumun sorumluluğudur.

      
CHP için kadın erkek eşitliği yurttaşlar açısından bir hak, devlet açısından da temel bir görevdir.

CHP kadınların sosyal ve ekonomik konumlarından doğan farklılıklarının ve sorunlarının bilincindedir. Bu sorunların çözümünü amaç edinmekte ancak kadınları bu konumlara hapsetmeyecek bir anlayışın geliştirmesini hedeflemektedir.

     
CHP, kadınların birey olarak insan hakları ilkesinin kabulünden yola çıkmakla birlikte farlı kadın gruplarının farklı ihtiyaçları olduğunun da bilincindedir. Çalışan kadınlar, ev kadınları, ev kızları , öğrenciler, işsiz , iş arayan, engelli, yaşlı, genç kadınlar ve yoksul kadınlar farklı sorunlarla karşılaşmakta yada sorunları aynı şekilde yaşamamaktadır.

CHP nin kadın-erkek eşitliği konusunda ki politika önerileri kadınlar arasındaki farklılıkları da dikkate alarak şekillenmeye devam edecektir.

 CHP,kadın sorununa bütüncül bir bakışla yaklaşmaktadır. Eşitsiz ilişkiler içeren her alan, diğer alanlardaki eşitsiz ilişkileri beslemektedir. Eğitim fırsatlarından erkekler kadar yararlanamayan kadınlar, işgücü piyasasında dezavantajlı konuma düşmektedir. Ekonomide yeterince yer bulamayan kadınlar, kendi ekonomik bağımsızlıklarını elde edememekte, bağımlılık ilişkileri sebebiyle aile içinde karşılaştıkları şiddetten uzaklaşamamaktadır. Eğitim ve aktif iş hayatına katılım yoluyla elde edilen kaynaklar siyasette karar verici mekanizmalarda var olabilmek için gereklidir. Bu kaynaklara sahip olmamak siyasette de kadınların varlığının önünde engel oluşturmaktadır. Mecliste kadının temsilinin yetersizliği kadınların sorunlarının dile getirilmemesine ve kadın dostu politikaların yeterince tartışılmamasına yol açmaktadır.

     
Türkiye de son yıllarda özlemi çekilen barış, özgürlükler ve adaletin hakim kılınması için görev yine en fazla bizlere düşmektedir. Cumhuriyet ile kazanılmış çağdaş haklar ve özgürlüklerden asla taviz vermeden yaşamın her alanında onurlu mücadeleden vazgeçmeyeceğiz. Yürüyüşümüz hiç durmayacak hiçbir zihniyet buna engel olamayacaktır,''dendi.