Başkan Çağlayan mesajında:

“Vatanımız düşman işgali altındayken, yurduna saldıran devletlere karşı milli egemenlik mücadelesini, bağımsızlık aşkını, Türk milletinin hürriyeti için yaptığı fedakarlıkları anlatan ve Türk askerinin manevi gücünü ve mücadele azmini yükseltmeyi amaçlayan milli marş belirlenmesi için yarışma açılmasına karar verildi.

724 eserin katıldığı yarışmaya, para ödülü olduğu için Mehmet Akif Ersoy katılmak istemedi. Dönemin Milli Eğitim Bakanının mektubu üzerine ikna olan Mehmet Akif, yarışmayı kazansa bile para ödülünü almayacağını açıklayarak yarışmaya katılma kararı aldı.

12 Mart 1921 tarihinde mecliste okunan Mehmet Akif’in eseri, milletvekilleri tarafından ayakta alkışlanarak Türk Milleti’nin İstiklal Marşı olarak seçildi.

Topraklarımızın düşman işgali altında olduğu yıllarda Vatan Şairimiz Mehmet Akif ERSOY, tarihi boyunca sayısız destanlar yazmış olan kahraman milletimizin vatan sevgisini, bağımsızlığa olan düşkünlüğünü, milli mücadele ruhunu, fedakârlığını ve cesaretini en anlamlı şekilde dizelere dökerek Milli Marşımızla ölümsüzleştirmiştir.

Yüce Türk Milletinin, Kahraman ordumuzun hiçbir dayatmaya boyun eğmeyeceğini duyuran, gerektiğinde milletimizin birlik ve beraberlik ile başaramayacağı hiçbir şeyin olmayacağının da sembolü olmuştur.

Bizlere her zaman moral ve güç kaynağı olan İstiklal Marşımızın kabulünün 100.Yıl dönümünü kutluyor ve merhum vatan şairimiz Mehmet Akif Ersoy'u ve Milli Mücadele’nin tüm kahramanlarını rahmet, minnet ve dualarla yâd ediyorum" dedi.