Ahi Osman Mahalle Muhtarı Selami Koç birçok insanın her gün yanından geçip gördüğü ama çok insanında bu mezarla alakalı bir bilgisi olmadığını söyledi.

Ahi Osman Dede ile ilgili rivayetleri de aktaran Mahalle Muhtarı Selami Koç; ” Mahallemizin ileri gelen büyüklerin ifadeleriyle mahallemize adını veren büyüğümüz  aslen Kırşehir tarafından olup, buraya gelerek yerleştiği ve uzun yıllar ticaretle uğraştığı söyleniyor. Ahi Osman Dede rivayetlere göre Allah dostu bir insanmış. Karaman’da esnaflar arasında ahilik kültürünü yaygınlaştırmaya çalışmış. Kurulan sistemde her sene esnaflardan vergi gibi belli bir ücret toplanıyormuş.  Yeni bir  dükkan açan genç esnaflara geri ödemesiz toparlanan ve biriken paralar hibe ediliyormuş. O dönem Karaman esnafının arasında Ahiliğin getirdiği kültürle de reddettiği şeyler kumar, yalan, küfür, sahtekarlık, dolandırıcılık asla olmazmış. Bu kurallara uymayanlara da yaptırım uygulanırmış. Ahilik, esnafı birleştirerek kaynaşma geliştirmek amacıyla kurulmuş ama herkes ahi olamazmış.’’dedi. 

Koç konuşmasının devamında: ”Mahalle ve muhtarlık olarak bu mezarın bakımı için belediye ile irtibata geçtik. Hemen talebimize cevap gelerek kısa sürede mezarın temizliği ve bakımı gerçekleştirildi. Mahallemiz adına bütün taleplerimize cevap verip destek olan başta Karaman Belediye Başkanımız Savaş Kalaycı’ya, başkan yardımcılarına, Fen İşleri, Temizlik İşleri, Park ve Bahçeler ve Mezarlıklar Müdürlüğü ve tüm ekiplerine de çok teşekkür ediyorum”. Dedi

MAHALLEYE ADI VERİLEN AHİ OSMAN KİMDİR?.

Karaman merkez mahallelerinden birine adı verilen Ahi Osman, Karamanoğlu Mehmet Bey Dönemi devlet adamlarından biridir.

Ahi Osman, bugün adıyla anılan mahallede Molla Fenari Caddesi'nde bulunan Baloğlu (Ahi Osman Mescidi) Camisini yaptıran kişidir. Bugün hâlâ ayakta olan fakat adı değişmiş bu mescide ve bir mahalleye adı verilen Ahi Osman; Gülcan'a göre Alaettin Ali Bey (1361-1398) veya oğlu II. Mehmet Bey (1398-1423) Dönemi'nin devlet adamlarından biridir.

"Ahi" lakabına bakılırsa Lârende'nin ileri gelen esnaflarından biri olduğu da düşünülebilir. Daha önce burada mevcut olan mahalle mescidini, Balızade kardeşler 1237/1821-1822'de yenilettiğinden belgelerde geçen Ahi Osman Mescidi, onarımdan sonra Baloğlu olarak anılmış olmalıdır.

Bugünkü adıyla Baloğlu olan Ahi Osman Mescidi'nin yapım tarihi hakkında bugüne bir belge bulunamamıştır. Bulunduğu mahalleye de ismini veren ve nüfuzlu bir kişi olduğuna yukarıda işaret edilen Ahi Osman tarafından XIV. yüzyılın ikinci yarısında yaptırılmış olmalıdır.

AHİ OSMAN MAHALLESİ

Ahiosman mahallesi Karaman’ın en eski mahallelerinden olup en fazla nüfusa da sahiptir.

Mahalleye adını andaç olarak veren Ahi Osman Karamanoğullarının dan Ebulfetih Alaeddin Ali Bey ve oğlu ikinci Mehmet bey çağı aristokrat kişilerindendir. İbrahim bey imaret vakıflarından 17 dükkanlı bir bedesteni sınırından olan taşınmazların sahibi, Emir Bey’in babasıdır.

Suriye-Şam dolaylarına yerleşen, Bayat Türkmen boylarından bir bölümü Karaman’a yerleşmek üzere geldiklerinde Ahiosman mahallesinin “Körsoğuk kapı ”(Porsuk) yöresine yerleştirilirler. Bu yöre Ahiosman mahallesinden ayrılarak, “Şambayadı” mahallesi ismiyle yeni bir mahalle durumuna gelir. 20. Yüzyılın ilk yarısında Şambayadı mahallesinin tüzel kişiliği kaldırılarak, Ahiosman mahallesiyle birleştirilmesi gerçekleşir.

Bu mahallede ki, Yeni Minare Camii’nin asıl adı eskiden Canbaz Kadızade Camiiydi. Bu camii Karamanoğullarından İbrahim Bey’in defterdarı ve güveysi, Nasuh Bey’in babası olan, Kadı Abdurrahman Efendi tarafından, 1522 yılında yaptırılmıştır. Birkaç kez onarım gören bu camiinin görünümü Osmanlı Çağı mimarisinin özelliklerini taşımaktadır. Camii bitişiğindeki 10 odalı medrese, 1930’da satılmıştır. Medresenin yerine de evler yapılmıştır.

Camii minaresi yıldırım çarpmıştır. Bu çarpmanın sonunda, minareyle birlikte, minare altında bulunan son cemaat yeri kubbeleri de yıkılmıştır. Sonradan yıkılan minarenin yeniden yapılmasıyla birlikte, camiinin eski adı unutularak “Yeni Minare” olarak anılmaya başladı. Canbaz Kadı aile bireyleri, Karaman devrine ait, geniş kemerli tarihi bir çeşme vardır. Bu çeşme şimdilerde yok olmuştur. 1927 yılında bu çeşme, mahallenin seçkin kişilerinden olan Hafız Mehmet Efendi’nin annesi “Hafız Hamide” Hanım tarafından onartılmıştır. Onarımın bu kişi tarafından yaptırılmış olduğu çeşmenin ayna taşındaki, “Talik” stilinde yazılmış olan kitabesinden anlaşılmaktadır.