Mevlana Kalkınma Ajansı tarafından Karaman’da elma sektörüne yönelik faaliyet yürüten ve hizmet sunan kamu kurumu, sivil toplum kuruluşları, özel sektör, yerel yönetimler, üniversite ve araştırma enstitüleri gibi kurumların özellikle üst düzey yöneticilerinde farkındalık ve sahiplenme duygusu oluşturmak ve küme oluşum sürecinin sorunsuz ve daha hızlı ilerlemesini sağlamak amacıyla Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Karaman İli Merkez İlçe Elma Üreticileri Birliği ile ortaklaşa düzenlenen Karaman Elma Sektörü Kümelenme ve Yerel Ekonomik Kalkınma Eğitimi Programı sona erdi.

Eğitim programına, Karaman Valisi Süleyman Tapsız, Karaman Vali Yardımcısı Sezer Işıktaş, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Osman Çevik, MEVKA Genel Sekreteri Dr. Ahmet Akman, Karaman Gıda Tarım Ve Hayvancılık İl Müdürü Orhan Özçalık, Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü Müdürü Dr. Fatih Özdemir, TKDK İl Koordinatörü Özgür Öztürk, Karaman Ziraat Odası Başkanı Recep Muğlu, Karaman İli Merkez İlçe Elma Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet Yıldız, kamu kurum ve kuruluşları yöneticileri, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör temsilcileri katılım sağladı.

İki gün süren eğitim programının ardından değerlendirmelerde bulunan Mevlana Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Ahmet Akman, “Karaman ilindeki en önemli tarımsal üretim kaynaklarından biri olan elma yetiştiriciliği bölgede kırsal kalkınmanın sürdürülebilirliğine ciddi katkılar sağlamaktadır. Elma üretiminin yarattığı katma değerin artırılması ve bu doğrultuda tedbirlerin hayata geçirilmesi il ekonomisi ve sosyal hayatı için önem arz etmektedir. Bu çerçevede ajans olarak, Karaman ilimizin elma sektöründe sahip olduğu potansiyelin doğru bir şekilde kullanılması ve sürecin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi adına yapılması gerekenleri tespit ederek bir takım çalışmalar başlattık. Öncelikle ajansımız tarafından Karaman elma sektörüne yönelik olarak hazırlanan raporda sektörün mevcut durumunun değerlendirilmesi yapılarak sorunlar ve çözüm önerileri ortaya konulmuş, akabinde elma değer zincirinde yer alan tüm paydaşlar ile geniş katılımlı bir panel düzenlenmiştir. Gerçekleştirdiğimiz bu panelin ardından yine ajansımız tarafından sektörde faaliyet gösteren ilgili kurum temsilcileri, uzmanlar ve STK temsilcileri ile yapılan görüşmeler neticesinde ortaya konulan sonuç bildirgesinde de değer zincirinde yer alan tüm paydaşların birlikte hareket etme kültürünün ve ürünü katma değere dönüştürme becerilerinin düşük olması sektördeki en büyük sorun olarak tespit edilmiştir. Bu sorunun çözümüne yönelik olarak dünyada son yıllarda yaygın bir şekilde kullanılan ve yeni bir birliktelik türü olan “Kümelenme”  olgusunun farkındalığının ve uygulanabilirliğinin artırılması gerektiği tüm paydaşlar tarafından kabul görmüş, bu doğrultuda ajansımız ve UNDP (Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı) işbirliğinde “Karaman Elma Sektörü Kümelenme Ve Yerel Ekonomik Kalkınma Eğitimi Programı” başlıklı iki gün süren bir eğitim programı hayata geçirilmiştir. UNDP uzmanları tarafından iki gün boyunca verilen eğitim programına otuzun üzerinde bürokrat ve konunun uzmanları katılım sağlamışlardır. Eğitim programı ile Karaman’da elma sektörüne yönelik faaliyet yürüten ve hizmet sunan kamu kurumu, sivil toplum kuruluşları, özel sektör, yerel yönetimler, üniversite ve araştırma enstitüleri gibi kurumların özellikle üst düzey yöneticilerinde ve konu uzmanlarında farkındalık oluşturulması amaçlanmıştır. Gerçekleştirilen bu faaliyetler “Karaman Elma Kümelenme Projesinin” bir basamağı olup Ekim ayı içerisinde Karaman’da üreticilerimizin ve tüm paydaşların katılım sağlayacağı bir farkındalık organizasyonu düzenleneceğini, yürüttüğümüz bu kümelenme çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte Karaman elma sektöründe yaşanan sorunların çözüme kavuşacağına inandığımızı da özellikle ifade etmek istiyorum” şeklinde konuştu.