ZENGİNİ KOLLAMAYA DEVAM EDİN!

Cumhuriyet Halk Partisi Karaman Milletvekili Av. İsmail Atakan Ünver, TBMM’de görüşülen “abonelik sözleşmesinden kaynaklanan para alacaklarına ilişkin takibin başlatılması usulü hakkında kanun teklifi” görüşmelerinde meclis kürsüsünden bir konuşma yaptı. Teklif sahibi AKP’li milletvekillerine yönelik olarak; “Siz, sakın ha, uyarılarımızı dikkate almayın. Abonelik hizmeti sağlayan büyük şirketlerin hakkını, hukukunu savunmaya, kollamaya devam edin. Biz de sizin, zengini daha zengin, fakiri daha fakir yapan ekonomi politikalarınız altında ezildiği için elektrik faturasını, su faturasını, doğal gaz faturasını, telefon faturasını ödeyemeyen sade vatandaşın hakkını, hukukunu savunmaya, korumaya devam edelim.” diyen Ünver; teklifin takip hukukunu karma karışık hâle getireceği gibi şirketler açısından vatandaşı faka bastırmaya müsait düzenlemeler içerdiğini söyledi.

VATANDAŞIN DERDİ UMURUNUZDA DEĞİL

Konuşmasında, son bir yılda elektriğe yüzde 45 zam geldiğini ama AKP’nin bu durum karşısında hiçbir şey yapmayıp dağıtım şirketlerinin daha kolay tahsilat yapması için çalıştığını ifade eden CHP’li Ünver; “Elektrik aboneleri, yani vatandaşımız dağıtım şirketlerine ‘dağıtım bedeli’ adı altında iletim bedeli, kayıp kaçak bedeli ve perakende satış hizmet bedeli ödüyor ama bu da sizin umurunuzda değil. Anlaşılan, elektrik dağıtım şirketlerinin alacağı sizin için daha önemli. Son bir yılda doğal gaza yüzde 35 zam yapılmış, vatandaş evinde çoluk çocuk soğuktan titriyormuş, bu da sizin umurunuzda değil. Siz, doğal gaz dağıtım şirketlerinin de derdiyle dertlenmiş, alacaklarını nasıl daha kolay tahsil ederler diye düşünmüşsünüz.” diye konuştu.

BU KANUN TEKLİFİ YANLIŞTIR

Kanun teklifinin vatandaşı zaten güçsüz olduğu büyük şirketler karşısında daha da güçsüz ve korumasız kılacağını dile getiren Ünver konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Asgari ücretlinin, işçinin, memurun, emeklinin, çiftçinin, küçük esnafın, yani gariban vatandaşın evine aylık 150-200-300 lira elektrik faturası, 400-500 lira doğal gaz faturası gelsin, bu sizin umurunuzda olmasın ama elektrik ve doğal gaz dağıtım şirketlerinin alacaklarını nasıl daha kolay tahsil edeceği konusu sizin Meclis gündemine getireceğiniz önemde ve öncelikte olsun. Sanki Türkiye'de vatandaşın her türlü sorununu çözdünüz, bir tek abonelik sağlayan şirketlerin alacaklarını nasıl tahsil edeceği sorunu kaldı. Vatandaşın, tüketicinin hakkını gözetmeyen, korumayan bu kanun teklifi bu haliyle yanlıştır.”