Karaman Kent Konseyi’ nin kuruluş amacı tarihi, kültürel, doğal değerlerine sahip çıkan ve geliştiren, kent kaynaklarının etkili, verimli ve adil kullanımına katkıda bulunan, yaşam kalitesini geliştiren, çevreye duyarlı bireylerin güçlenmesi ve hemşehrilik duygularının geliştirilmesi amacıyla kurulmuştur.
Karaman Kent Konseyi Başkanı Ali Konukseven, Karaman Kent Konseyi’ nin diğer konseylerden ayrı bir yerde olduğunu şu sözlerle açıkladı; ‘’Konseyimiz hiçbir ideolojik ayrımı ve siyasi görüşü ayırt etmeksizin, birçok kurum ve kuruluşlardan temsilciyi bünyesinde barındırmaktadır. “Ortak Paydamız Karaman” sloganıyla çıktığımız bu yolda farklı görüşlere sahip bireylerle Karaman için aynı masaya oturuyoruz ‘’ dedi.
“Temiz  Karaman Sağlıklı Nesiller” projesi kapsamında  Karaman merkezde  70 okula seminer verdiklerini belirten Konukseven, ‘’ Yapılan sunumlarda Karaman'ın genel olarak çevresel kirliliğinden, ambalaj atıklarının geri dönüşümünden, su kirliliği ve tasarrufundan, bitkisel atık yağ toplama merkezlerinin öneminden bahsedildi. Yine bu proje kapsamında en çevreci okul yarışması düzenlenerek eğitimciler ve öğrenciler çevre temalı faaliyetler düzenledi. Karaman halkına yönelik stant çalışmaları yapılarak çekirdek kabuğuna bir çözüm niteliğinde üretilen çift kese kâğıdı uygulaması anlatıldı. Bu aşamada elde ettiğimiz geri dönütler oldukça güzel. Halkımız tarafından destekle karşılandı. Çevre bilinci ve duyarlılığı artık ön planda’’ şeklinde konuştu.
Temiz Karaman Sağlıklı Nesiller projesi kapsamında gerçekleştirilen okul ziyaretlerinde eğitimcilerle bir çok konuda istişare ettiklerini belirten Konukseven, Öğrencilerin birçoğu aile içinde yaşanan sıkıntılardan etkilenerek bunu dışarıya bir olumsuzluk olarak vuruyor. Kent Konseyi olarak uzman bir ekiple beraber parçalanmış ailelere yönelik yapılacak olan proje hakkında rehber öğretmenlerimizle 2 gün süren bir çalıştay düzenleyerek sorunun kaynağını araştırdık. Bu projede amacımız parçalanmış aile çocuklarına manevi destek sağlamak ve ailelere bir nebze destek olabilmek’’ dedi.
Hız kesmeden yaptıkları faaliyetleri anlatan Konukseven,  ‘’Koç Aile’’ projesinin, yetim ve parçalanmış aile çocuklarının ruhsal gelişimini sağlamak, başarılı ve sağlıklı bir şekilde topluma kazandırmak amacıyla oluşturulduğunu anlattı. Konukseven, ‘’ Koç Aile projesi   Yaptığımız araştırmalar ve emniyet birimlerimizden elde ettiğimiz verilere göre Karaman'da yaklaşık 500 civarında yetim, öksüz veya çeşitli nedenlerden dolayı anne ve babası ayrı durumda olan çocuk var. Onların küçük yaşlardaki eğitimlerini ve eğilimlerini kontrol altında tutmak, onları eğitmek böylece sağlıklı bir şekilde onları topluma kazandırmak bizim en asli vazifelerimizdir. Maddi ve manevi anlamda ailelerinin verdiği boşluğu her ne kadar dolduramasak ta ihtiyaçları olan birçok şeyi onlara verebiliriz ‘’ dedi.
Karaman Kent Konseyinin bir başka projesi ise sığınmacı  vatandaşlar için. Konukseven faaliyetlerine hiç ara vermeden devam ettiklerini belirtirken şunları kaydetti, ‘’ Karaman Kent Konseyi olarak kentte yaşayan sığınmacıların günlük yaşantılarını kolaylaştırmak amacıyla Türkçe dil kursu açtık. Verilen ücretsiz kurs sayesinde sığınmacılar Türkçeyi günlük hayatta konuşabilecek ve hayatlarına mesleki anlamda da katkı sağlayacaklar. Ek olarak kurs sayesinde mültecilerin karşılaştıkları iletişim sorunlarını aşabileceklerini ve aralarında bulunan Uçak Mühendisi, Bilgisayar Mühendisi ve Kimyager gibi yükseköğrenime sahip sığınmacıların mesleki hayatlarına da katkı sağlayacaktır. Bunun yanı sıra Kent Konseyi bünyesinde oluşturulan Mülteci Çalışma Grubumuz tarafında sığınmacılarımıza gıda ve eşya yardımı gönüllü vatandaşlarımız tarafından yapılmaktadır.’’ 
Kent Konseyi bünyesinde oluşturulan  Tarım Meclisinin ise amacının Karamanda bulunan çiftçilerin sorunlarını tespit ederek bu konularda çalışmalar yapmak olduğunu belirten Konukseven, ‘’ Sağlam bir ekip kurduk ve inanıyorum ki yerinde tespitler yaparak hep birlikte güzel işler çıkaracağız. Kısa bir zaman önce Karamanda ki çiftçilerimizle bir araya geldik. Tarım Meclisi yürütme kurulu üyemiz olan TKDK İl Koordinatörlüğü katılan üyelere "Ulusal Kalkınma İçin Kırsal Kalkınma" adlı sunum ile IPARD programına katılım koşulları ve tarım ve işletmelere verilen hibe destekleri hakkında bilgi verdi. Bu tür toplantıları sıklıkla gerçekleştirerek çiftçilerimize çeşitli konularda destek sağlamak için çalışacağız’’ şeklinde konuştu.