Piri Reis Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen panele İl Millî Eğitim Müdür Yardımcısı Abdurrahman Kurt, okul yöneticileri, Anadolu Mektebi koordinatörleri, öğretmen ve öğrenciler katıldı.

İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Abdurrahman Kurt’un selamlama konuşması ile başlayan panelin başkanlığını 15 Temmuz Şehit Muhammet Yalçın Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerinden Emine Tunya Narinca yaptı. Panelde;  Necip Fazıl Kısakürek Sosyal Bilimler Lisesi öğrencisi Reyhan Aydın “Bir Yalnız Adamdı”, İrfan Ataseven Anadolu Lisesi öğrencisi Mustafa Dağ “Edebiyatı Harcayan Kıvılcım”, TOBB Fen Lisesi Öğrencisi Ali Kemal Çelikli “Tarık Buğra Kitaplarında Seyahat” ve 15 Temmuz Şehit Muhammet Yalçın Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Zühal Özden “Tarık Buğra’da Firavun İmanı ve Yakın Tarih” konulu sunumlarını yaptı.

Sunumların ardından değerlendirme konuşması yapan Karaman Necip Fazıl Kısakürek Sosyal Bilimler Lisesi Okul Müdürü Ahmet Aydoğdu, Tarık Buğra’nın hikâyeciliği ve romancılığı hakkında kısa bir bilgilendirmenin ardından öğrencilerin panel sunumları üzerinde değerlendirmelerde bulundu.

Gerçek okumanın eserin günümüz meseleleriyle bağdaştırılarak yapıldığı takdirde sağlanacağını vurgulayan Okul Müdürü Ahmet Aydoğdu, Tarık Buğra’nın eserlerinde geçen hırsları, imkânlarından ve yeteneklerinden fazla olan kişilerin yönlendirilmesine ilişkin günümüzde de çeşitli risklerin var olduğunu dile getirdi. Romanda geçen Küçük Ağa’nın bilinçli bir din adamı simgesi olduğuna değinen Ahmet Aydoğdu, “Küçük Ağa adeta Şeyh Edebali’nin halefi gibidir. Özellikle sinemada sıkça işlenen sorunlu din adamı figürlerine karşı din adamlarının adeta iade-i itibarını sağlayan Tarık Buğra’dır. Yağmuru Beklerken romanında farklı ideolojik fikirlere sahip kişilerin birbirlerine düşman kesilmelerine anlam verilememesi de dikkate şayandır.” dedi.

Aydoğdu, eserlerinden yola çıkarak öğrencilerin sunumlarını değerlendirdiği konuşmasının son bölümünde Türk aydını, sanat, edebiyat, medeniyet ve mensubiyetler üzerine karşılaştırma ve tespitlerde bulundu.

Panel değerlendirmesinin ardından panelde sunumlarıyla yer alan öğrencilere katılım belgeleri ve hediyeler verilerek günün anısına çekilen fotoğraflarla program sona erdi.